טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT מתמקד בהווה ובעתיד ופועל לשינוי מחשבות ודפוסי התנהגות שליליים ופיתוח דפוסי חשיבה והתנהגות בריאים אשר מסייעים להתגבר על מחסומים וקשיים.
מחשבות יוצרות מציאות, זו אמירה שרובנו שומעים שוב ושוב, וכוחן של מחשבות שליליות בהחלט יכולות להיות הרסניות. לא פעם קיימת אצלנו הנטייה גם להפוך מחשבות לאמונות. אנחנו לא רק חושבים לכמה דקות שאנחנו לא שווים כלום ולעולם לא נצליח. אנחנו באמת ובתמים מאמינים בכך. ועם אמונה עמוקה קשה מאד מאד להתווכח. כך יוצא שאדם שאינו מאמין בעצמו ומובל ע”י מחשבותיו אכן גורם למחשבות יוצרות מציאות, וזאת בשל מעשיו, או יותר מדוייק חוסר מעשיו.
כאשר מחשבותיו של אדם על עצמו כי הוא כישלון, לא שווה כלום ואינו ראוי, חסר ביטחון ובעל רגשי נחיתות, יהיה קשה לו מאוד לייצר מוטיבציה, לקום לפעול וליצור. ללכת ללמוד, למצוא תחביבים, לעבוד, לנהל מערכת יחסים וכו’. לפי שיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי CBT, מה שיוצר את רגשותינו ואת התנהגויותנו, הן המחשבות והפרשנויות שלנו על גירויים הן גירויים חיצוניים והן פנימיים.
טיפול CBT מתבסס על הבנת דפוסי המחשבה ודפוסי ההתנהגות של האדם הגורמים לו למצוקות אותם הוא חווה. בבסיס התיאוריה קיימת ההנחה כי מחשבות מעוותות של האדם, או תפיסת עולם מוטעית הן שמובילות בהמשך לדפוסי התנהגות לא נכונים ובעיקר למצוקה רגשית. התאוריה אומרת כי אם נשנה דפוסים אלה נביא לשינוי ושיפור המצב אצל המטופל. השיטה יושמה לראשונה בתחילת שנות השישים והפכה עם הזמן לנפוצה ביותר, כאשר מטפלים רבים מאסכולות שונות משלבים ומצרפים אותה גם לשיטות טיפוליות אחרות. טיפול CBT נמצא יעיל עבור מגוון רחב של קשיים רגשיים, כולל חרדה, דיכאון, כעס, קשיים חברתיים, פוסט-טראומה והרשימה עוד ארוכה.
כיצד מתבצע הטיפול?
טיפול CBT הינו טיפול קצר טווח, בין 8 ל- 12 פגישות בממוצע, שכל פגישה אורכה כשעה. הפגישות נערכות בין פעם לפעמיים בשבוע ובין הפגישות המטופל מקבל תרגילים כיצד ליישם את מסקנות הפגישה בבית.
התהליך הטיפולי מתחיל בשלב האבחון. בדומה לכל תהליך קליני, חשוב מאוד להבין מה מקור הבעיה, השפעות, סביבה, שורש הבעיה. בפגישות הראשונות של הטיפול ובמקביל לבניית האמון בין המטופל למטפל לומד המטפל על המטופל, הבעיות הנוכחיות, רקע אישי ועברו, סגנון אישיות וכמובן – סגנון החשיבה כולל אמונות ליבה, הנחות יסוד, מחשבות אוטומטיות, עיוותי חשיבה, התנהגויות בפועל, רגשות ועוד.
במסגרת הטיפול ההתנהגותי משתמש המטפל במגוון טכניקות כגון “טיפול בחשיפה”, במסגרתו נחשף המטופל, בהדרגה ובפיקוח המטפל, למצבים אשר זוהו אצלו כמעוררי “מחשבות מעוותות”. המטופל מקבל כלים כיצד ללמוד לשלוט במחשבות ולהתמודד עם המצבים המובילים אליהם (תרגילי חשיבה, תרגול נשימות, הרפיה ועוד). הטיפול הוא הדרגתי ומותאם ליכולתו האישית של כל המטופל.
הצלחת הטיפול מותנית כאמור בשיתוף פעולה אקטיבי של המטופל. הוא מקבלים משימות ותרגילים, שעליו לבצע. התרגילים יכולים לכלול תרגילי הרגעות, ניהול יומן מחשבות ורגשות, תיעוד סיטואציות לניתוח במפגש, או ייזום סיטואציות שיסייעו לתרגל את אופני התגובה שנלמדו במפגשים.
תוצאות הטיפול:
היתרון הגדול של טיפול CBT הוא היותו טיפול קצר מועד וממוקד, אשר שם דגש רב על ניטרול התסמינים. זאת הסיבה שבמקרים רבים הטיפול מביא להקלה משמעותית תוך פרק זמן קצר. התוצאה המהירה תורמת רבות גם לחוויית ההצלחה, ובכך מחזקת את הביטחון והדימוי העצמי של המטופל.