החשיבות בגילוי מוקדם
במחלה אלימה כמו מחלת הסרטן, חשוב ביתר שאת לקבל מהצוות הרפואי חוות דעת מהימנה המשקפת את המצב הבריאותי של המטופל. מחלת הסרטן היא מחלה בלתי צפויה ברבים מאיברי הגוף השונים, כמו סרטן השד, סרטן המעי הגס או סרטן צוואר הרחם. מדובר בשינויים בלתי הפיכים בהרבה מהמקרים בהם גידול שפיר הופך לגידול ממאיר שבעקבותיו הנזק מתפשט בצורה מסוכנת אל איברים סמוכים.
מכאן שלהיבט הקשור לזמן האבחון ולאיכות האבחון והדיוק שלו יש אלמנט מכריע לפעמים במלחמה כנגד מחלת הסרטן. בשל כל אלו יש לרשלנות באבחון מחלת הסרטן השלכה הרת גורל על חיי מטופלים.
מהי רשלנות?
רשלנות מוגדרת בסעיפים 35 ו36 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] כהתנהגות בלתי סבירה בנסיבות העניין שאדם סביר ונבון לא היה מבצע, ועקב כך אותה התרשלות נגרם נזק. אין מדובר ברשימה סגורה של מקרים שייחשבו כרשלנות, אלא מדובר ברקמה פתוחה הקשורה בנסיבות המקרה. מכאן שאין בהכרח פרמטרים ברורים למתי תיחשב רשלנות רפואית באבחון סרטן.
עם זאת, כן ניתן למנות שורה של התנהגויות, כולל במחדל אשר יכולים להיחשב רשלנות רפואית באבחון סרטן. נקבע שלצוות הרפואי קמה חובת זהירות כלפי המטופלים שלהם. המשמעות הנגזרת מכך היא שרופאים המאבחנים מטופלים במחלת הסרטן חייבים לפעול במידת המיומנות הגבוהה ביותר שניתן ועליהם לראות את טובת מטופליהם בראש ובראשונה, זאת בעיקר בשל ההשלכות הכבירות שיש לאבחון שגוי ורשלני במחלת הסרטן.
ככל שרופא לא חקר ובדק בצורה סבירה את המטופל על מנת שיוכל להגיע לאבחון הרפואי המדויק ביותר, הרי שהדבר עלול להיחשב בתור רשלנות רפואית באבחון סרטן.
אילו מקרים יכולים להיחשב בתור רשלנות רפואית באבחון?
- אי בירור מעמיק עקב תלונות של מטופלים לרבות כאבים ואי נוחות, או סימנים חשודים – אם רופא מתעלם מסימנים פוטנציאלים או מסיק מסקנות שגויות ביחס לתסמינים הדבר עלול לעלות כדי רשלנות רפואית.
- אי הפניה לבדיקת סקר – יש לפעמים אפשרות לשלוח את המטופל לבצע בדיקות טרום סרטניות שיכולות להעיד על פוטנציאל למחלה ממארת.
- פענוח שגוי של בדיקות או אי הפניית מטופל לבדיקת הדמיה נחוצה – ככל שלא ניתנה למטופל הפניה לבדיקה הכרחית הדבר עלול להיחשב כרשלנות רפואית באבחון מחלת הסרטן.
- אי ביצוע בדיקה למרות ההיסטוריה המשפחתית – בדיקות סקר גנטיות שונות יכולות להיות קריטיות לפעמים ולכן במידה שיש היסטוריה משפחתית ורופא לא מביא עובדה זו בחשבון ייתכן שהוא התרשל.
- שגיאה בבדיקה פתולוגית – ייתכנו מקרים בהם התגלו סימנים מחשידים ועקב כך נשלח המטופל לבדיקה מתאימה. אך במקרים בהם תוצאות הבדיקה הפתולוגית לא תנותח בצורה מדויקת העולה כדי טעות שלא צריכה להיעשות, ייתכן שזאת תהיה רשלנות.
לסיכום, עקב החשיבות הרבה שבאבחון מוקדם למחלה, להתנהלות הרופא המאבחן והמטפל יש משקל רב בקביעה האם התרשל בטיפול הרפואי והאם מגיע לכם עקב כך פיצויים.