אחד מכל שלושה אנשים מעשן סיגריות ברמה כזו או אחרת. רוב המעשנים יודעים שבטווח הארוך מדובר בפעולה שפוגעת בהם בכל פעם קצת. בטווח הקצר, כיוון שלא רואים או חשים את הנזק, פעולת העישון נתפסת כפעולה תקנית. במאמר זה נבחן מה גורם לנו להתמכר לסיגריות גם מתוך ידיעה שאנחנו פוגעים בעצמנו, ואיך אפשר להפסיק עם זה.
מה גורם לנו להתמכר לסיגריות?
כדי להבין מה גורם לנו להתמכר לסיגריות, נבהיר קודם כל מהי התמכרות לסיגריות. מדובר בתלות שאינה נשלטת בסיגריות, כשזה מגיע למצב שבו הפסקה של העישון יכולה להוביל לתגובות רגשיות, פיזיות ונפשיות. כיום, על אף שאנחנו יודעים שעישון הוא מזיק, ממכר ופוגע בבריאות, אנחנו ממשיכים לעשן. גם אם אנחנו נהנים לעשן, כאשר אנחנו עושים פעולה שאנחנו יודעים שפוגעת בנו, מדובר בהתמכרות. אז למה אנחנו מתמכרים? אחרי שאנחנו מעשנים ניקוטין, עולה לחץ הדם ורמות הסוכר בגוף. בנוסף, משתחרר דופמין במוח שגורם לתחושה טובה. מי שמעשן, מעוניין לשחזר את התחושה הזו שוב ושוב ולכן ממשיך לעשן.
לפעמים זה נראה בלתי אפשרי
לעתים נדמה שהסיגריות הפכו לחלק כל כך בלתי נפרד מאתנו, שגמילה מהן או גמילה מניקוטין בכלל אינה משהו בר ביצוע. אבל אל דאגה, כל התמכרות יכולה להגיע לסופה אם רק תרצו. השאלה היא עד כמה אתם רוצים להשקיע בתהליך של הפסקת עישון ומהי רמת המחויבות שלכם. כדי להצליח, אתם חייבים להתחייב לתהליך במלואו.
התלות הבלתי נפרדת שיש לנו בעישון
עבור מי שהתמכר לסיגריות, הפסקת עישון או גמילה מעישון, יכולים להידמות מיותרים. זה קורה בגלל שנוצר קישור מוטעה בין העישון לפעילויות ותחושות אחרות, שהן לכאורה חיוביות, כמו למשל איזון של הגוף אחרי ארוחה כבדה, או ההתניה החברתית לפיה אם כולם עושים את הפעולה אז היא בסדר. מי שמעשן במשך תקופה, הופך עצמו לתלותי בדבר מבלי להיות מודע לכך. הגורמים הפסיכו-חברתיים משפיעים גם הם על התלות. כאשר האדם נחשף לעישון כבר מגיל צעיר, ההתמכרות תתפתח בצורה מהירה יותר ותיתן תחושת תגמול שעם השנים תיתפס כנורמטיבית ובסיסית במהלך חיינו.
סוגי גמילה מאוזנת
תהליך ההתמכרות הוא מעין תהליך של למידה, בו הגוף והתודעה מבינים שזה בסדר ואפילו מתגמל לבצע את הפעולה. בהתאם לכך, תהליך גמילה מסיגריות יכלול למידה מחדש של מהי פעולת העישון ושל ההשלכות הקיימות לה. עם הזמן, אנחנו מחברים לפעולת העישון המון מצבים חיוביים, כמו למשל מפגשים חברתיים כיפיים או מצבי רוח חיוביים, כשבפועל הם לא קשורים אחד לשני אלא קורים במקביל. על כן, גמילה מאוזנת תכיל את תהליך הלמידה מחדש, ניפוץ של המיתוסים הקיימים לנו בראש, וגם היעזרות בשיטות שונות שיתאימו לכם בצורה ספציפית. מרכזי גמילה הם פתרון מצוין למי שמחפש להיגמל בצורה נכונה, כיוון שחברת אנשים יחד עם ייעוץ מקצועי מתמשך מסייעים המון בתהליך.