יש משפט האומר: “אתה מה שאתה אוכל”, ויש בו הרבה מן האמת: גופנו עשוי מהחומרים שאנו מכניסים אליו במזונות ובמשקאות למיניהם. הבעיה היא כמובן, שחלק גדול מהמוצרים שעל המדף בסופר מכילים רכיבים שאינם כל כך טובים לגוף, וכאן נכנס לתמונה הסימון הירוק.
למה צריך בכלל לסמן מוצרי מזון?
מצד אחד, עם השנים הלכו והשתכללו התהליכים התעשייתיים שאפשרו ליצור מוצרי מזון יותר “טעימים” ואף ממכרים במידה מסוימת. “הסוד” טמון על פי רוב ברמות די גבוהות של סוכרים, מלחים ושומנים – חומרים שאינם מזיקים במיוחד ברמות סבירות אך במוצרי מזון מתועשים רבים הם קיימים, למרבה הצער ברמות הרבה יותר משמעותיות. כמו כן, תהליכי התיעוש אפשרו תהליכי עיבוד וייצור מהירים ויעילים, אך גם כאלו הפוגמים למעשה בערכים התזונתיים של המוצר ועם תוספות של רכיבים כמו אנטיביוטיקה בבשר.
מצד שני, עם השנים גברה המודעות הציבורית לסוגיות של שמירה על הבריאות, ולקשר בין בריאות ותזונה בכלל. גם מקבלי ההחלטות במשרד הבריאות, במשרד האוצר ובמשרדים נוספים שמו לב לכך שמוצרים המזיקים לבריאות פוגעים באנשים ברמה הפרטית וגם במשק בכללותו עקב העומסים על מערכת הבריאות. על כן, החלו לקדם את הסימון הירוק, מהלך שנתקל בלא מעט התנגדויות מטעם היצרניות אך לבסוף עבר בשעה טובה.
מה אומר הסימון?
הסימון הירוק אומר שהמוצר המסומן בו עומד בקריטריונים של משרד הבריאות: הוא עבר תהליכי עיבוד מינימאליים יחסית השומרים על רכיבי תזונה כמו מינרלים, ויטמינים וסיבי תזונה, אין בו תוספים העלולים להזיק לבריאות, ויש בו רמות סבירות של מלחים, סוכרים ומלחים. לעומת זאת, הסימון האדם הוא תמונת מראה של הסימון האדום, ואין מוצרים שיש עליהם סימונים משני הצבעים. הדבר מאפשר לציבור הצרכנים לזהות בקלות מוצרים יותר ופחות בריאים, מבלי לאמץ את העיניים ולנסות להבין את האותיות הקטנות ברשימת הרכיבים, ולבצע את הבחירה המושכלת בעצמו.
את הסימונים ניתן למצוא כיום על עופות טריים, מעובדים או קפואים שהוכנו בצלייה ואפייה, על תחליפי בשר, מאכלי חלב, אגוזים וזרעים, קטניות, דגנים, דגים, מוצרים המכילים ירקות או פירות טריים, משומרים וקפואים, תחליפי חלב וכן הלאה. יחד עם זאת, יש להדגיש כי העובדה שמוצר מסוים מסומן עם הסימון הירוק אינה אומרת בהכרח שכדאי לצרוך אותו ללא חשבון. היא אומרת שהוא עומד בקריטריונים סבירים של משרד הבריאות, ובוודאי יותר בריא יחסית למוצר מקביל עם הסימון האדום. לפיכך, גם מוצרים עם הסימון הירוק יש לצרוך בצורה מושכלת.