אכילה רגשית היא מצב בו אדם אוכל בניתוק מתחושת הרעב שלו ומייצר התניה בין פעולת האכילה לבין הרגשות החיוביים שהוא מבקש לחוות. זוהי למעשה הפרעת אכילה שנוגדת את המנגנון הביולוגי של בני האדם ומשפיעה על תופעות בריאותיות נוספות כמו השמנה, סכרת, דיכאון ואפילו מחלות לב.
בן אדם החווה אכילה רגשית מכניס לגופו מזון (בדרך כלל לא בריא וריק מערכים תזונתיים טובים) בכמויות שהגוף לא מיועד להתמודד עימן כדי לשנות תחושות קשות שהוא חש באותם רגעים.
אנשים רבים מפתחים דפוס של אכילה רגשית כדי להתמודד עם מצבי לחץ, חרדה, חוסר ביטחון וכאב. הנחמה שמביא האוכל הטעים מסייעת להם ‘להתעלם’ מאותם רגשות שליליים וכך הם מתרגלים לפתרון מהיר אך קצר טווח ועתיר סכנות כמו הפרעות שינה, לחץ דם גבוה, חוסר איזון הורמונלי ועוד.
יכול לסייע במצבי אכילה רגשית טיפול מקצועי וממוקד שיוציא אתכם או את יקירכם ממעגל האימה.
מה מתניע אכילה רגשית?
- אכילה רגשית יכולה להיות ניסיון בריחה ממציאות כואבת כסוג פעולה שמסיחה דעת ולאו דווקא כי טעים לאדם לאכול. ההתמקדות בפעולת האכילה משחררת את הסובלים מההפרעה מהצורך להתמודד עם המודעות לבעיות שלהם.
- במקרים אחרים, להנאה שמסבה האכילה למטופל יש את ההשפעה הגדולה יותר על יצירת ההפרעה כך שהאוכל מהווה פיצוי לרגשות השליליים שהוא חווה והוא מקפיד לאכול כדי לחוש בטוב.
- תחושות קשות שאינן ברורות לאדם עשויות לפעמים להתפרש כרעב ולכן אנשים רבים החווים לחץ, בלבול או חרדה, פונים לאוכל מתוך מחשבה שהם רעבים, אך למעשה הם רעבים לרוגע ובהירות.
- אנשים החווים משברים כמו אובדן או בדידות ומנסים למלא את חייהם בטעם, ינסו לעיתים לפנות לאוכל שכן הוא מלא טעם והאכילה שלו מהווה חוויה.
מה מביא ילדים לסבול מאכילה רגשית?
- עידן האוכל הפוטוגני והמסקרן משתלט על חיי הילדים הן בעת אכילה והן בעת בילויים או גלישה ברשתות החברתיות. המגוון והנגישות לכל סוגי האוכל לצד כל החידושים בתחום מעודדים את תחושת ההחמצה שלהם אם לא יטעמו ואת החרדה שלא להשתלב באופן חברתי אם לא יעקבו אחר הטרנדים.
- התנהלות שגויה של הורים המעניקים אוכל טעים דוגמת גלידה לילדים שבוכים מגיל צעיר, מייצרת אצלם את ההתניה שגלידה היא הפתרון לתחושות שליליות ועם תפישה זו הם גדלים.
- מודל היופי הבלתי אפשרי ששולט היום בתודעה הציבורית לא חס על ילדים המוצאים עצמם בגילאים יותר ויותר צעירים מעומתים מול הגוף שלהם וחשים חוסר ביטחון ובושה, רגשות שעלולים להוביל לאכילה רגשית.
איך מטפלים באכילה רגשית?
לתופעת אכילה רגשית טיפול בטכניקות שונות שיש להתאים לסובל מהבעיה. דוגמה לכך היא טיפול פסיכולוגי או טיפול עצמי על ידי הסברה, אבחון ושינוי התנהגותי. במקרים אחרים אנשים הסובלים מאכילה רגשית יוכלו להיעזר בטיפול רפואי. בכל מקרה תמיד מומלץ להיוועץ ברופא או גוף מקצועי אחר לקבלת הכוונה נכונה.