מחלת לב איסכמית, הידועה גם כמחלת לב כלילית או כאיסכמיה לבבית, היא אחת מהבעיות הקרדיולוגיות החמורות ביותר בעולם המודרני. זוהי מחלה הפוגעת באספקת הדם לשריר הלב, ועלולה להוביל לאירועים כמו התקף לב או אירוע מוחי. משום שהמחלה יכולה להתפתח באופן הדרגתי בלי תסמינים ברורים, חשוב להכיר היטב את התסמינים שלה, וגם את דרך האבחון ואת דרכי הטיפול המקובלות.
הגדרת המחלה והגורמים שלה
במחלת לב איסכמית יש פגיעה באספקת הדם לשריר הלב, בדרך כלל על ידי סתימה של העורקים האחראיים על העברת החמצן ללב, מה שיוצר מחסור בחמצן בשריר. החוסר הזה מוביל לכאבים בחזה בגלל תפקוד לקוי ויכול להתדרדר למצבים חמורים יותר אם לא מקבלים טיפול מתאים בהקדם.
אחד הגורמים העיקריים להתפתחות מחלת לב איסכמית הוא הצטברות של שומנים בדפנות העורקים הכליליים – טרשת עורקים. עם הזמן, הצרת העורקים מובילה לירידה באספקת הדם לשריר הלב, ובעקבות כך מופיעים התסמינים הקליניים של המחלה. גורמי הסיכון של טרשת עורקים הם עישון, לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה, עודף שומנים בדם ועוד.
מחלת לב איסכמית היא הגורם השני המוביל לתמותה במדינות המערביות, ולכן חשוב מאוד להכיר את התסמינים שלה כדי לטפל בה בהקדם ולהציל חיים.
תסמיני המחלה
התסמינים הנפוצים ביותר של מחלת לב איסכמית הם אי נוחות ותחושת כאב או לחץ בחזה, בעיקר בצד שמאל. זהו למעשה אות האזהרה של הלב, המציין שהוא זקוק ליותר חמצן ממה שהוא מקבל בגלל הצרת העורקים. הכאב מופיע בדרך כלל בזמן מאמץ, אבל יש אנשים החשים בכאבים גם בזמן מנוחה. נוסף על כאב בחזה, התסמינים של מחלת לב איסכמית עשויים לכלול קוצר נשימה, עייפות, בחילה, התעלפות או כאבים בזרועות, בצוואר ובלסת.
חשוב להדגיש שלא כל כאב בחזה הוא בהכרח סימן של מחלת לב איסכמית. יש מצבים רפואיים אחרים העלולים לגרום לסימפטומים דומים, ואבחון מדויק דורש הערכה קלינית מקיפה על ידי רופא מומחה.
כיצד מאבחנים מחלת לב איסכמית?
בתהליך האבחון במחלקת קרדיולוגיה, הרופא יערוך בדיקות שונות כדי להעריך את מצב הלב ואת מידת הפגיעה באספקת הדם. הינה כמה מהבדיקות שכנראה תעברו בתהליך:
- אלקטרוקרדיוגרמה (אק”ג) – בדיקת הפעילות החשמלית של הלב
- בדיקת מאמץ (טסט ספירומטרי) – בדיקה של תפקוד הלב בזמן מאמץ
- בדיקות דימות כמו אקו-קרדיוגרפיה או CT – דימות של האיברים בגוף לבחינת המבנה של הלב וזרימת הדם סביבו
- צנתור לב – בדיקה אבחנתית פולשנית להערכה מדויקת של מצב העורקים הכליליים. הבדיקה הזו מאפשרת גם לטפל במצב במקביל אם מגלים שהעורקים הכליליים אכן מוצרים
על בסיס תוצאות הבדיקות, הרופא יקבע את חומרת המחלה ויתכנן את הטיפול המתאים.
טיפול במחלת לב איסכמית
טיפול במחלת לב איסכמית יכול להיות תרופתי, למשל תרופות להפחתת עומס העבודה על הלב כמו חוסמי בטא או חוסמי סידן. ייתכן שתצטרכו גם טיפול פולשני יותר כמו פתיחת העורק החסום בצנתור או בניתוח מעקפים. הטיפול מותאם אישית בהתאם לחומרת המחלה, לתגובת החולה לטיפולים שונים ולנוכחות של גורמי סיכון נוספים. לצד אלו מומלצים שינויים באורח החיים כמו הפסקת עישון, איזון רמת הכולסטרול, שמירה על משקל תקין והתמדה בפעילות גופנית, וטיפול מאוזן במחלות כמו סוכרת או לחץ דם גבוה.
סיכום
מחלת לב איסכמית משפיעה מאוד על השגרה ויכולה גם להיות מסוכנת, אך אבחון מדויק והתאמת הטיפול יכולים להאריך ולשפר באופן ניכר את איכות החיים של החולים. חשוב לפנות לרופא מומחה בהקדם בכל מקרה של תסמינים חשודים, כדי לזהות את המחלה בשלביה המוקדמים ולהתחיל בטיפול יעיל.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.