רופא שיניים עוסק ברפואת השיניים, ובמסגרת הכשרתו הוא לומד מספר תחומים, הכוללים רדיולוגיה, מניעת מחלות פה, אבחון פה, שיקום פה, כירורגיית פה ולסת, שיקום פנים ולסתות, טיפוליים חניכיים, רפואת שיניים קהילתית, יישור שיניים – ואפילו יותר מזה. למעשה, רופא שיניים לומד שש שנים (בישראל), כדי לסיים ולהשלים את הכשרתו.
בעת זו, הוא יכול להפוך להיות “רופא שיניים רגיל”, והוא רגיל, כיצד שבכך הוא מופרד מ-“מומחה”. כדי לקבל תעודת מומחה ברפואת שיניים, יש עניין ללמוד 3-6 שנים נוספות, בתחום התמחות ספציפית, כמו גם להשלים בהצלחה בחינת הסמכה של האיגוד המקצועי לתחום. לא כל רופא שיניים, הוא רופא שיניים מומחה, לאור כך שמתבקש להשקיע שנים נוספות, והסמכות נוספות עבור כך.
למעשה, טיפולי שיניים בהרדמה, לדוגמה – הם עניין שרק רופאי שיניים מומחים שעברו הכשרה מתאימה – יכולים לספק. המומחיות שבנידון, היא היכולת, הידע וההבנה כיצד לעבוד עם מצבים מורכבים יותר. מומחיות, ברפואת שיניים – אינה שם תואר, אינה מחמאה – אלא תפקיד, או הסמכה.
כך שרופא מומחה, מחד הוא בעל תואר ברפואת שיניים, ומאידך – בעל הסמכה מהאיגוד המקצועי כמו גם השלים לימודים נוספים של 3-6 שנים.
התמחויות של רופא שיניים מומחה
רופא שיניים יכול להתמחות במחלות חניכיים (פריודונטיה), כירורגיית פס ולסת, אורתודנטיה (יישור שיניים), ברפואת שיניים לילדים ונוער (פדודונטיה), ברפואת פה, בשיקום פה, בטיפולי שורש (אנדודונטיה), ברפואת שיניים קהילתית ופתולוגיה אוראלית – וכו’.
כך, שרופא שיניים מומחה, לומד 6 שנים לתואר “הראשון” שלו (למעשה, מדובר בתואר במדעי הרפואה, כמו גם בתואר דוקטור לרפואת שיניים), ועוד 3-6 שנים כדי לקבל את תפקיד, או הכשרת המומחה.
הכשרות ולימודים
ברבות מהאוניברסיטאיות, כדי בכלל לקבל הסמכה לעסוק ברפואת שיניים, מתבקש להשלים תוכנית לימודים, הכוללת הן לימודים טרום רפואיים, הן לימודים פרה קליניים והן לימודים קליניים. החלק הראשון כולל, בעיקר, קורסים עיוניים, החלק השני כולל מאפשר לתלמידים לקבל “תואר במדעי הרפואה”, ומי שמקבל ציון משוקלל של 75 ומעלה יכול להמשיך לשלב הלימודים הקליניים. ובשלב השלישי, המתקיים בשנה הרביעית עד, וכולל השישית – ישנה עבודה מעשית במחלקות פקולטה, יחד עם עבודת גמר כחלק מהתנאים לקבלת תואר דוקטור לרפואת שיניים. כדי לקבל הסמכה ורשות לעסוק ברפואת שיניים, טרם קבלת הכשרת “המומחה”.
האם רופאי שיניים לוקחים מחירים גבוהים יחסית? ואם כן, למה?
על כן, רופא שיניים בקריות, בתל אביב או בכל מקום אחר בארץ הם בעלי מקצוע – שהשקיעו שנים מכובדות בבתי ספר לרפואת שיניים – על כן, מדובר בהשקעה הן של זמן, והן של כסף. שכן, בזמן בו הם למדו – הם יכלו לעבוד, ולקבל עוד כסף, וכדי בכלל לשלם על הלימודים – הם השקיעו כספים משל עצמם. על כן, רופאי שיניים “הרוויחו” את היכולת לעזור לאנשים אחרים, דרך כך שהם השקיעו זמן רב, כסף רב, אנרגיה רבה, תשומת לב מדהימה ושלל משאבים אחרים – כדי להגיע למצב שהם יכולים לעזור כך לאנשים. ומתוך כך, ובהתאם לזאת – המחירים שהם גובים, יכולים להיות גבוהים. לא רק כי זה דורש השקעה מרובה כדי להפוך להיות מישהו שיכול לתת שירות בתחום רפואת השיניים, אלא כי הערך שהם נותנים הוא רב, יקר ומשמעותי. יתרה מכך, רופאי שיניים נוטים להחזיק בהוצאות נוספות, כמו החזקת קליניקה, משכורות לעובדים בקליניקה, ביטוחים – וכיוצא בזה.
כך שאם נסכם, רופא שיניים הוא בעל מקצוע, שלמד 6 שנים באוניברסיטה (בישראל, מדובר על האוניברסיטה העברית בירושלים, כמו גם על אוניברסיטת תל אביב – נכון לכתיבת שורות אלו), ואפילו 3-6 שנים נוספות כדי לקבל הכשרת “מומחה”. אי לכך ובהתאם לזאת, יש לו סט כישורים וידע ייחודי – כדי לעזור לאנשים שרוצים את עזרתו, בתחום רפואת השיניים, והוא גובה כסף כדי להביע את הערך של כישוריו, כמו גם לממן את השקעותיו והוצאותיו, כדי לאפשר לעצמו להמשיך לעסוק ברפואת שיניים, לממן את כל לימודיו והוצאותיו בקליניקה.