לראשונה בישראל חולי גלאוקומה יוכלו לשלוט בוויסות הלחץ התוך-עיני ללא התערבות כירורגית נוספת לאחר הניתוח.
במערך העיניים בבילינסון מקבוצת הכללית בוצע לראשונה ניתוח גלאוקומה בשיטה חדשנית, במסגרתה הושתל נקז לעינו של מטופל צעיר הסובל מגלאוקומה קשה ועמידה לטיפול.
מחלת הגלאוקומה הינה מחלה קשה ומסוכנת הגורמת לעיוורון. גורם הסיכון העיקרי למחלה הינו לחץ תוך עיני גבוה. הניתוח המורכב שנועד להורדת הלחץ התוך עיני בוצע בהצלחה לראשונה בישראל, ע”י ד”ר נועה גפן, מנהלת שירות הגלאוקומה בבי”ח בילינסון.
בניתוח הושתלה מערכת ה ” EyeWatch ” המהווה את הנקז המתכוונן הראשון מסוגו בעולם. המערכת פותחה ע”י חברת רהון (RHEON) השוויצרית. היא כוללת לוחית סיליקון רכה ושטוחה המקובעת לעין, ומתחברת באמצעות צינורית ניקוז דקיקה העוברת בסמוך לדיסק מגנטי. השיטה החדשנית מאפשרת למנתח לווסת את הלחץ התוך עיני במסגרת הביקורים במרפאה בעזרת “העט המגנטי” הנקרא כך עקב צורתו והמגנט שמוטמן בחלקו העליון. המגנט מאפשר לסובב את הדיסק המגנטי מבחוץ, כך שהוא פועל כמעין ברז המפחית או מגביר את קצב זרימת הנוזל דרך הצינורית. ניתן להעביר את הדיסק מעמדה 0, שבה השסתום פתוח לחלוטין, עד לעמדה 6, שבה השסתום סגור. המנתח בודק את מידת הפתיחה של הנקז באמצעות מצפן חיצוני ומכוון אותה באמצעות “העט המגנטי” כך שמושג הלחץ התוך עיני המתאים למצבו של החולה. באופן זה ניתן לווסת את הלחץ התוך-עיני של החולה, לשמור על עצב הראיה ולמנוע עיוורון. השתלת המערכת בוצעה עד כה במספר מרכזים רפואיים מהמובילים בעולם. הטיפול נחשב לפורץ דרך בשל הטכנולוגיה הייחודית שמאפשרת לרופא שליטה טובה יותר על הלחץ התוך עיני לאחר הניתוח. כיול הלחץ התוך עיני מבוצע ללא התערבות כירורגית ולפי הצורך של המטופל.
ד”ר נועה גפן, מנהלת שירות הגלאוקומה בבי”ח בילינסון: ״מחלת הגלאוקומה הינה מחלה קשה העלולה לגרום לעיוורון. על אף שמרבית החולים מטופלים היטב באמצעות תרופות ו/או לייזר, חלקם נזקקים לניתוח. בשנים האחרונות אנו נהנים משפע של ניתוחי גלאוקומה חדשים, חלקם פולשניים יותר וחלקם פחות. הבחירה בסוג הניתוח נעשית על ידי מומחה הגלאוקומה על פי מצבו של המטופל.
ניתוח ה”EyeWatch ” הוא פרי של שנים ארוכות רבות של מחקר ופיתוח. הניתוח עצמו אמנם מורכב יחסית, אך הטכנולוגיה הייחודית מאפשרת למנתח לשלוט בלחץ התוך עיני גם לאחר הניתוח. השליטה מבוצעת במסגרת המרפאה באמצעות מכשיר פשוט ואלגנטי. המערכת מתאימה בעיקר לחולי גלאוקומה במצב קשה שכבר עברו ניתוחי גלאוקומה אחרים שנכשלו. עבור חולים אלה שיטה חדשנית זו עשויה להיות בשורה של ממש”