חברות התרופות מממנות פעילות של מערכת הבריאות וכך דוחפות לשוק את התרופות שהן משווקות – כך טען בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת ד”ר איציק פפו, כירורג שד ששימש במשך שנים רבות כרופא בכיר בבית החולים אסף הרופא ומתנדב של ארגון המשמר החברתי בכנסת.
בדיון, שעסק במעורבות של חברות התרופות בקידום תרופות במערכת הבריאות, אמר פפו: “חברות התרופות מממנות מחקרים רפואיים שרופאים כותבים על תרופות וכנסים שהם עורכים בנושא. יש רופאים שכמעט כל הכנסים המקצועיים שלהם ממומנים מחברות התרופות. יש רופאים שכותבים מחקרים על תרופות והמחקרים ממומנים בידי התרופות שמייצרות אותן באלפי דולרים. במחקרים הללו לא מופיעים שקרים אבל הם מוטים ומייצרים טרנדים רפואיים. יש מחקרים מיותרים לגמרי. למשל סקרים שבודקים אם חולים משתמשים בתרופה כזאת או אחרת – ועל סקר כזה רופא יכול לקבל 3,000 דולר. הטרנדים האלה ממשיכים והופכים לגורם מרכזי בהחלטה באלו תרופות להשתמש”.
לדברי פפו: הרופאים אינם לוקחים את הכסף לכיסם, אלא משתמשים בו כדי לממן את קרנות המחקר שלהם ונסיעות מקצועיות שלהם לחו”ל וקונים בהם ציוד רפואי. זה הרבה יותר משמעותי ומשפיע מטובות ההנאה שפורסם לאחרונה שרופאים מקבלים, נסיעה כזאת או אחרת לחו”ל או סנדוויצי’ם שמישהו אוכל בכנס. מדובר במקור הכנסה של מערכת הבריאות שמשוועת לכסף ולכן כולם שותקים. כל מתמחה שנה ראשונה יודע מה המצב, אבל אף אחד לא מדבר על זה כי כולם אינטרסנטים: משרד הבריאות, מנהלי בתי החולים, כולם משתמשים בכספן של חברות התרופות”.
“צריך לטפל בבעיה באמצעות הפרדה מוחלטת של מערכת הבריאות מחברות התרופות. לא באמנות ודיבורים אלא ברגולציה אמיתית עם סנקציות רציניות”, אמר פפו בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת.