מחלת קרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית שכיום לא ניתנת לריפוי מלא. עם זאת ועל אף היותה כרונית, ניתן לקיים לצידה שגרת חיים. מה אם כך, מייחד את “התנהגות” המחלה הזו?
כאב בטן, שלשול, וצואה דמית הם חלק מהתסמינים הבולטים שעשויים להתברר כקרוהן. התלונות הללו מחייבות אותנו לגשת לבדיקה אצל גסטרואנטרולוג, שיוכל לזהות את הסיבה לתסמינים. אבחנה של מחלת קרוהן נשענת על שילוב של בדיקות דם, צואה, דימות, כאשר הכלי המרכזי באבחון המחלה הוא בדיקה אנדוסקופית – קולונוסקופיה – ולעתים גם גסטרוסקופיה שמתבצעות על ידי גסטרואנטרולוג.
מחלת קרוהן היא כאמור מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול. היא אינה מחלה זיהומית, אלא אוטואימונית- כלומר מחלה שמופיעה בעקבות חוסר ויסות של מערכת החיסון של הגוף שתוקפת באופן שגוי את המעי. מחלת מעי נפוצה נוספת ששייכת גם היא לקבוצת מחלות אוטואימוניות היא קוליטיס כיבית (דלקת של המעי הגס). בניגוד לקוליטיס, הפוגעת רק במעי הגס, מחלת קרוהן יכולה להופיע לכל אורך מערכת העיכול, החל מהוושט וחלל הפה ועד למעי הגס. עדיין, בכ-90% מהמקרים היא מתמקמת במעי הגס או בחלק הסופי ביותר של המעי הדק. על כן, היא ניתנת לאבחון בקולונוסקופיה, במהלכה ניתן לסרוק את כל המעי הגס ולהיכנס גם לחלק הסופי של המעי הדק ולקחת ביופסיה שתתרום לביסוס האבחנה.
כדי לקבוע מה היא מידת המעורבות של שאר המעי הדק (כשישה מטרים הנותרים), ניתן להיעזר בבדיקות דימות לא פולשניות שכוללות CT ו- MRI. גם קפסולה אנדוסקופית – מצלמת וידוא זעירה שנבלעת ומצלמת את המעי לכל אורכו, תעזור בקביעת אורך המעי הדק החולה.
בחלק מן המקרים ישנם איברים נוספים שמעורבים בדלקת – כגון המפרקים, העור, העיניים, רירית הפה והכבד. חלק מהתסמינים הללו משתפרים במקביל לשיפור מחלת המעי וחלק דורשים טיפול מיוחד.
מחלת קרוהן היא כאמור מחלה כרונית שנכון להיום לא ניתן לרפא באופן מלא וסופי. עם זאת, חשוב להבהיר כי מחלת קרוהן היא לא “סוף העולם”. בעזרת טיפול מודרני ניתן להביא את המחלה למצב של הפוגה, ולאפשר איכות חיים טובה ואורח חיים כמעט רגיל. אנשים עם מחלת קרוהן לומדים, עובדים, יולדים ילדים ומטיילים בעולם.
איך מטפלים במחלת קרוהן?
בעבר היה נפוץ שימוש בסטרואידים – תרופות נוגדות דלקת שיכולות להביא לשיפור מהיר בתסמינים, אך להן תופעות לוואי חמורות ושכיחות. יתרה מזאת, טיפול בסטרואידים אינו מוביל לריפוי הרירית עצמה, ועל כן התסמינים חוזרים עם הפסקת הטיפול. בשנים האחרונות חלה התפתחות גדולה בתחום הטיפול הביולוגי. מדובר בקבוצת תרופות עם מנגנון פעולה מדויק, בזכותו ניתן לדכא את הדלקת ללא דיכוי כללי של מערכת החיסון ולכן תופעות הלוואי פחותות בהרבה. גסטרואנטרולוג מומחה יוכל “לתפור” את הטיפול לכל מטופל בהתחשב בגילו, חומרת המחלה, מעורבות של איברים שונים ומחלות הרקע.
לצד הטיפול התרופתי, קיים גם טיפול בדיאטה, שתותאם לכל מטופל בשיתוף פעולה בין הגסטרואנטרולוג לבין דיאטנ/ית קליני/ת מוסמכ/ת. עישון הוא גורם שמחמיר את המחלה, ועל כן מומלץ להימנע מכך באופן מוחלט.
האופציה הניתוחית לחולי קרוהן קיימת, אך לא רצויה ואליה פונים רק במקרים חריגים כגון מורסה או התנקבות מעי כתוצאה מדלקת חמורה. ניתוחים חוזרים עלולים להוביל להתקצרות משמעותית של המעי, תת-תזונה חמורה וצורך בתזונה תוך ורידית. כדי לא להגיע למצב זה יש להתחיל טיפול תרופתי מיטבי ולהיות במעקב צמוד אצל גסטרואנטרולוג מומחה.
הכותבת היא ד״ר אולגה ברקאי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה, המשמשת כמנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, ובעלת מרפאה פרטית ברמת החייל בתל אביב.