מחלת החניכיים נחשבת למחלה השישית הנפוצה ביותר בעולם. מחקרים קודמים כבר הראו כי דלקת החניכיים הכרונית, שמאפיינת את המחלה, אינה פוגעת בשיניים בלבד, אלא גם מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות לב, סכרת, שבץ וסרטן.
באדיבות ד”ר טמיר ברונר, רופא שיניים ומנהל מחלקת בקרה בכללית סמייל
ממחקר חדש שנעשה בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת סיאול, דרום קוריאה, עולה כי קיים קשר בין מחלת החניכיים לתחלואה בסרטן הפה. כידוע, גורמי הסיכון העלולים להוביל להתפתחות של סרטן הפה הם אלכוהול, טבק, וכן מחלות סיסטמיות כמו סוכרת, זיהום, דלקת כרונית ותסמונת מטבולית.
424 משתתפי המחקר נחלקו לשתי קבוצות: 146 משתתפים אשר אובחנו כחולים בסרטן חלל הפה שהותאמו לגיל, מין ומידת העישון של קבוצת הבקרה, ובה 278 משתתפים בריאים. הממאירות אובחנה באמצעות ביופסיה ואמצעים שונים של רדיוגרפיה, ומחלת החניכיים אופיינה לפי מידת אובדן העצם האלבאולרית. משתנים נוספים נלקחו בחשבון, כאלה שעשויים להשפיע במידה כזו או אחרת על תוצאות המחקר, כמו צריכת אלכוהול, מודעות לנזקים בריאותיים, פעילות גופנית, לחץ דם גבוה, משקל עודף, סוכרת וכולסטרול גבוה.
המשתתפים רואיינו לפני תחילת המחקר בנוגע לגיל, חינוך, עישון, צריכת אלכוהול ופעילות גופנית. אינדקס של מסת הגוף ותוצאה של בדיקת לחץ דם התקבלו לאחר ביצוע בדיקה גופנית, רמת הכולסטרול והסוכר בדם נבדקו במעבדה.
תוצאות המחקר הראו כי הסיכוי של משתתפים שסבלו ממחלת החניכיים לחלות בסרטן הפה היה גבוה פי 3.7 מאשר לאלה שהחניכיים שלהם בריאות. לא היתה מובהקות סטטיסטית בהבדלים במחלת החניכיים ביחס למדדי הממאירות, על כל השלבים והמיקומים שלה.
הקשר בין מחלת החניכיים לתחלואה בסרטן הפה היה ברור אצל גברים בני שישים ומעלה ומשתתפים שאיבדו את מרבית שיניהם. מסקנתם של החוקרים בנוגע למחקר זה היא כי הנתונים שעלו מניתוחו מציגים קשר עצמאי בין מחלת החניכיים לבין הסיכון לחלות בסרטן הפה.
אם כך, טיפול במחלת החניכיים ושמירה על בריאותם יכולים להפחית את הסיכון לתחלואה בסוג זה של סרטן ומומלץ כי הציבור הרחב יקפיד על בריאות החניכיים הן בשמירת היגיינה של חלל הפה ביום יום והן בביקורים תדירים אצל רופא השיניים והשיננית למעקב.