ביולי 2018 אישרה מליאת הכנסת את הצעת חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשע”ח-2018. חוק הפונדקאות החדש נועד להסדיר את הליך הפונדקאות בישראל. עד לתיקון החוק, הליך הפונדקאות בארץ יועד רק לבני זוג – אישה ואישה, במצבים בהם יש לאישה קשיים רפואיים לשאת הריון. השינוי בתיקון לחוק הפונדקאות מרחיב את מעגל הזכאים ומאפשר כיום גם לנשים ללא בן זוג לעבור הליך פונדקאות כל עוד האישה סובלת מבעיה רפואית המונעת ממנה לשאת הריון.
עלייה מתמדת במספר הבקשות לאישור הסכמים לנשיאת עוברים
עם כניסתו לתוקף של החוק לאישור הסכמים לנשיאת עוברים בשנת 1996, חלה עלייה משמעותית עם השנים במספר הבקשות שהוגשו למשרד הבריאות לצורך קבלת אישור הסכם לנשיאת עוברים. אם בשנת 2000 מספר הבקשות שהוגשו עמד על 20 פניות, בשנת 2011 התקבלו כבר 92 פניות, וכדאי לדעת כי מספר הלידות הגיע בשנה זו ל-89.
מי רשאי להתקשר בהסכם לנשיאת עוברים בארץ?
החוק בישראל מאפשר לבני זוג שהם איש ואישה או לאישה ללא בן זוג, להתקשר בהסכם לנשיאת עוברים עם אם פונדקאית כדי להביא ילד לעולם. יש להגיש בקשה מסודרת ומפורטת על מנת לקבל אישור מהוועדה לאישור ההסכמים לנשיאת עוברים, כאשר החוק קובע כי אסור להשתמש בביצית של האם הפונדקאית במסגרת הליך הפונדקאות.
אישור התיקון לחוק עורר גל מחאות ברחבי הארץ, בעיקר בקרב חברי הלהט”ב, כיוון שהחוק אינו מאפשר לבני זוג מאותו מין להתקשר בהסכם לנשיאת עוברים עם פונדקאיות מישראל. לכן, זוגות מאותו מין נאלצים עדיין לעבור הליכי פונדקאות יקרים ומורכבים במדינות המאשרות זאת בחו”ל, ביניהן קנדה וארצות הברית.
על פי החוק בארץ הליך הפונדקאות מיועד רק לזכאים הבאים – בני זוג שהם גבר ואישה, או אישה בלי בן זוג (אם מיועדת יחידה), כל עוד הם עונים על הקריטריונים הבאים:
- בני הזוג או האישה ללא בן זוג הם בגירים מעל גיל 18.
- תושבי ישראל.
- האישה אינה יכולה להרות בצורה טבעית או שההריון עלול לסכן את בריאותה.
הוועדה לאישור ההסכמים לנשיאת עוברים בוחנת את ההורים המיועדים על ידי תנאים נוספים כגון:
- האם ההורים המיועדים מתאימים להליך פונדקאות מבחינת רפואית.
- האם ההורים המיועדים מתאימים להליך מבחינה פסיכולוגית.
- האם ההורים המיועדים קיבלו ייעוץ מקצועי מפסיכולוג או עובד סוציאלי, לרבות ייעוץ הנוגע לאפשרויות הורות נוספות כמו אימוץ.
חשוב לדעת כי החוק בארץ קובע שבמקרה של בני זוג, לא חייבים להשתמש בביצית של האם וניתן להפרות ביצית שהתקבלה בתרומה, כל עוד ההפריה בוצעה בעזרת זרעו של האב המיועד. כמו כן, החוק אוסר על שימוש בביציות של האם הפונדקאית. אם מיועדת יחידה יכולה לקבל תרומת זרע כדי לעבור הליך פונדקאות, אך הביצית המופרית חייבת להיות שלה.
פונדקאיות בארץ חייבות להיות בגיל 22-38, הפונדקאית חייבת להיות תושבת ישראל ואמא לילדים.
בעזרת הצוות המקצועי והמסור של המרכז להורות באמצעות פונדקאות תוכלו להגשים חלום ולהביא ילדים לעולם. המרכז להורות מסייע להורים המיועדים בהליכי פונדקאות בארץ ובחו”ל, באיתור פונדקאיות בהתאם לקריטריונים המחייבים במדינה בה עוברים את ההליך ובליווי ההורים והאם הפונדקאית עד הלידה.