במקומות עבודה רבים בארץ דוגמת אתרי בנייה, מפעלים ובתי עסק חקלאיים מועסק ממונה בטיחות, בחלק מן המקרים על פי דרישת החוק. כיצד מקדם בפועל ממונה בטיחות בעבודה את בטיחותם האישית של העובדים ומדוע מחויבים על פי חוק חלק ממקומות העבודה להעסיקו?
בצורה הכללית ביותר ניתן לומר כי תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה הוא להביא את רמת הבטיחות האישית במקום עבודה זה למקסימום, באמצעים שונים. למשל – איתור מפגעים בטיחותיים פוטנציאליים, כתיבת נהלי בטיחות מפורטים וייעודיים עבור אותו מקום עבודה, ווידוא אכיפתם ויישומם של תקנים אלו, הכנת תיק שטח, בניית תכנית בטיחות העומדת בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה ועוד.
בפועל, עבודתו של ממונה בטיחות העבודה היא מורכבת ועשירה בפרטים ושיטות עבודה שונות, שכן מקומות עבודה מסוגים שונים מתאפיינים במפגעים בטיחותיים שונים, ולכן מצריכים גם התייחסות שונה מצד אנשי מקצוע אלו.
בישראל אנו שומעים חדשות לבקרים על תאונות קטלניות במקומות עבודה וספציפית באתרי בנייה, כאשר באתרים בהם לא קיימת הקפדה מספקת על נושא הבטיחות האישית לא מעט תאונות שונות עולות בחיי אדם מדי שנה. ממונה בטיחות בעבודה מקטין משמעותית את רמת הסיכון במקום העבודה, ולצורך כך עושה כאמור שימוש בשיטות שונות. אלו ננקטות הם מול הדרג הניהולי של מקום העבודה (באמצעות יצירת תקנות בטיחות חדשות והקפדה על יישומן, למשל) והן מול דרג העובדים (לדוגמה – בהעברת הדרכות בטיחות ייעודיות).
חיוב בחוקי המדינה בהעסקת ממונה בטיחות
כחלק מהניסיון להילחם בתופעה המצערת של תאונות העבודה הרבות המרחשות במקומות עבודה בארץ ועל מנת להעלות את רמת הבטיחות האישית הממוצעת של עובדים במקומות עבודה אלו חוקקו חוקים ותקנות שונים, דוגמת אלו המחייבות מקומות מסוימים להעסיק ממונה בטיחות בעבודה.
בהעסקת ממונה בטיחות בעבודה מחויבים מקומות עבודה גדולים יחסית, דוגמת אתרי בנייה המעסיקים מעל למאה עובדים או עסקים חקלאיים המעסיקים מעל לחמישים עובדים. בנוסף, כל בית עסק אשר מפקח עבודה אזורי קבע ספציפית כי הסיכונים הבטיחותיים בו מצדיקים זאת מחויב גם כן בהעסקת ממונה בטיחות.
בפועל, גם אינספור מקומות עבודה אשר אינם מחויבים לכך על פי חוק מעסיקים אנשי מקצוע מתחום זה, דוגמת ממוני בטיחות או יועצי בטיחות בעבודה. העסקת יועץ בטיחות אינה מהווה לרוב דרישה בחוק, אך בבתי עסק ומקומות עבודה רבים מבינים כי הדרך הטובה ביותר להבטיח את בטיחותם האישית של העובדים (וכך גם את תפעולו המתמשך והמוצלח של העסק) היא קבלת סיוע מקצועי בתחום חשוב זה.
הן ממונה בטיחות והן יועץ בטיחות בעבודה או יועץ בטיחות אש – כל אלו הם אנשי מקצוע אשר לומדים ועוברים הסמכות מקיפות על מנת להיות בקיאים בתחום זה, ולהצליח באמת להעלות בפועל את רמת הבטיחות האישית במקומות עבודה בעלי פוטנציאל לסכנה אישית. חיי אדם רבים כבר ניצלו תודות לשימוש הנרחב באנשי מקצוע אלו.