אחת התופעות המפחידות ביותר שאדם עלול לחוות במהלך חייו זה הקושי לנשום. בני האדם כידוע תלויים ביכולת שלהם לנשום. כאשר מתפתח קושי בנשימה, מהר מאוד המצב עלול להגיע לעניין של חיים או מוות.
ניתן להבדיל בין שני סגנונות שונים ועיקריים של קוצר נשימה: אקוטי, מצב בו התופעה מתפתחת בפתאומיות, תוך דקות או שעות. קוצר נשימה המוגדר כרוני, מתפתח לאט ובהדרגה, לאורך שבועות או חודשים ונותר קבוע או אף הולך ומחמיר. סוג קוצר הנשימה (כרוני או אקוטי), לרוב מרמז על הסיבות האפשריות לאותו קוצר נשימה.
תגובה אלרגית
זהו קוצר נשימה אקוטי הנגרם על ידי אלרגיות סביבתיות. לצד התגובה האלרגית לרוב יתפתחו תסמינים נוספים שיעידו על אותה הסיבה כמו גרד, פריחה בעור, נזלת, בצקות ועוד.
זיהום דרכי הנשימה
סוג נוסף של קוצר נשימה אקוטי, הנגרם על ידי זיהום דרכי הנשימה התחתונות או העליונות. דוגמאות לזיהומים מוכרים הם דלקת סימפונות, ברונכיטיס, דלקת ריאות ועוד. כל אלו עלולים להוביל לקוצר נשימה אקוטי. הקושי בנשימה יתפתח בדרך כלל באופן מהיר וחד וילוו אותו תזמינים נוספים כמו חום גבוה, שיעול, ליחה ועוד.
השמנת יתר
אחת הסיבות השכיחות לצערנו לקושי נשימתי כרוני זו השמנת היתר. המשקל העודף יוצר עומס על שרירי הבטן והחזה וכן גם לדחיקת הסרעפת כלפי מעלה. כתוצאה ממצב זה, נפח הריאות מצטמצם וקושי נשימתי עלול להופיע בעיקר במאמץ (כאשר יש צורך של כמות אוויר גדולה), או גם בביצוע פעולות שגרתיות כמו קשירת שרוכים. הדרך הטובה ביותר להתמודדות היא כמובן ירידה במשקל ושמירה על איזון לאחר מכן.
אסתמה
אסתמה זו מחלה דלקתית של דרכי הנשימה, היא מובילה לחסימתן ומאופיינת בתקופות רגועות יותר ופחות. לתקופות הפחות רגועות אנחנו קוראים התקפים, אלו התפרצויות של קושי בנשימה שיהיו בעיקר בשעות הלילה המאוחרות, כאשר רמת הקורטיזול בגוף נמוכה.
הגדלה ונפיחות של קונכיות האף
קונכיות האף הן בעצם בליטות הממוקמות בשני צידי מחיצת האף, בכל אחד מהנחיריים. הן בעצם נמשכות לאורך הנחיר, בסמוך לפתח, כאשר תפקידן הראשי הוא להוביל את האוויר הנכנס במסלול הנכון. הן דואגות גם שהאוויר הנכנס יעבור תהליך חימום וכן גם תהליך סינון ממזהמים, חיידקים ועוד.
ישנם מצבים בהם קונכיות האף גדלות, מתרחבות והופכות נפוחות יותר. במקרים כאלו, האדם הסובל מהתופעה עלול לפתח קושי בתהליך הנשימה. תחילה הטיפול יהיה שמרני יותר בניסיון להימנע מהליכים דרסטיים. באם נפתרה הבעיה וקשיי הנשימה פחתו ואף נעלמו – נהדר. במקרה בו הטיפולים שנעשו לא סייעו למצב והקושי הנשימתי עדיין קיים, המטופל יופנה לניתוח קונכיות האף במטרה לפתור את הבעיה אחת ולתמיד. זהו ניתוח במהלכו קונכיות האף ייכרתו בהיקף מסוים.
מטרת הניתוח היא כמובן לאפשר זרימה טובה יותר של אוויר דרך האף והוא יעשה רק במצב בו קשיי הנשימה נחשבים לחריפים במיוחד. הרי כפי שנאמר, לקונכיות האף יש תפקיד חשוב מאוד בתהליך הנשימה, ולכן החלטה על ניתוח לא תילקח בקלות ראש.
ישנן כמה דרכים שונות להקטין את קונכיות האף ובכך לפתור את הבעיה: על ידי צריבת הרקמות אשר לעיתים גורמות לכיווצן, על ידי כריתה של חלק מסוים מהקונכייה ועד לכריתה מלאה של קונכייה אחת או יותר. במהלך הניתוח, הרופא המנתח יעשה מאמץ עילאי לכרות כמה שפחות קונכיות. רק במקרים נדירים ביותר ייכרתו כל קונכיות האף, שהרי הן אחראיות על זרימת אוויר תקינה, סינונו וחימומו.