החוק בישראל מחייב את הגופים שמספקים שירות ציבורי וכל עוד הם מעסיקים מעל 25 עובדים למנות רכז נגישות, וגוף המעסיק מעל 100 עובדים חייב למנות ממונה תעסוקה האחראי בין השאר על נושא השילוב וההעסקה של אנשים בעלי מוגבלויות מכוח צווי הרחבה והסכמים קיבוציים. כמו כן, החוק בישראל מחייב להנגיש מבנים, תשתיות, עסקים ושירותים על מנת לאפשר לבעלי המוגבלויות לקבל שירות במקומות ציבוריים ולהתנייד בקלות ובבטחה, גם ללא עזרת מלווה צמוד.
מהו חוק נגישות לנכים במקומות ציבוריים?
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ”ח-1998, נועד להגן על הכבוד והחירות של אנשים בעלי מוגבלויות. החוק נועד לעגן את הזכות להשתתפות שוויונית ופעילה בחיי החברה והקהילה, בכל תחומי החיים. כמו כן, החוק נועד לספק מענה הולם לצרכים הייחודיים של בעלי המוגבלויות ולאפשר להם לחיות את חייהם בפרטיות, בכבוד, בעצמאות ובמלוא יכולתם.
פרק ו’ לחוק נגישות לנכים קובע שיש להקים נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, תפקיד הנציגות מוגדר בחוק וכולל קידום עקרונות היסוד כפי שנקבע בחוק, קידום שוויון ומניעת אפליה של בעלי מוגבלויות, ועידוד ההשתלבות של בעלי מוגבלויות בחברה ובעבודה.
בשנת 2005 החוק עבר תיקון והמחוקק הישראלי הוסיף פרק נגישות שעוסק וקובע את חובת הנגשת המבנים, התשתיות והסביבה, כמו גם הנגשת השירות שניתן לציבור כך שגם אנשים בעלי מוגבלויות יוכלו לקבל באופן חופשי ומיטבי את השירות.
כך לדוגמה, החוק קובע שיש להנגיש מבני ציבור ומקומות המשמשים את המדינה והרשויות השונות, לדוגמה לשכות המוסד לביטוח לאומי, בנקים, סניפים של קופות חולים ועוד. החוק מחייב הנגשה גם של מבני מסחר והנגשת מקומות ציבוריים המופעלים על ידי גופים פרטיים.
יישום החוק בישראל
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות עבר לא מעט שינויים, עדכונים ותוספות. החוק קובע בין השאר שאין להפלות אדם עם מוגבלות ואין לפגוע בזכות שלו לנגישות. התיקונים בחוק מחייבים לבצע התאמות נגישות לשירות ציבורי על ידי הגוף שמספק את השירות הציבורי.
החוק מטיל את האחריות על הגופים השונים שמספקים שירות והיישום נמצא באחריותם, אך יש פיקוח הדוק של הנציבות וגופים האחראים על יישום ההנחיות כפי שנקבע בחוק. כדאי לדעת כי בשנת 2012 הממשלה החליטה להטיל את אחריות יישום החוק על פי הכללים שנקבעו באמנת האו”ם הנוגעים לזכויות אנשים עם מוגבלות, והנציבות נבחרה כגוף האחראי על יישום החלטות הממשלה הנוגעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
בהתאם לחוק יש למנות רכז נגישות או ממונה תעסוקה, בהתאם למספר העובדים, ויש להדריך את העובדים בנושא. כיום, יש חברות מקצועיות המספקות אביזרים לגופים השונים, וכמובן גם לעסקים, כדי להנגיש את המבנה לבעלי מוגבלויות כמו נכים, עיוורים, חירשים וכו’.
שילוב מעלון לנכים לצורך הנגשת מקומות ציבוריים לבעלי מוגבלויות
במקומות ציבוריים רבים בהם יש להנגיש את המבנה לבעלי מוגבלות, חשוב לשלב בפתרון ההנגשה גם מעלון לכסא גלגלים כדי לאפשר לנכים עצמאות מלאה והתניידות נוחה ובטוחה. ניתן למצוא מעלון חשמלי לנכים במבני ציבור רבים כמו בתי ספר, עיריות, לשכות של רשות המסים, קופות חולים ועוד. המעלון לנכים נועד גם להנגשת הדירה או הבית הפרטי בו מתגורר בעל המוגבלות.