המשותף לנו בני האדם ולצמחים הוא שכדי לשמור על בריאותנו, אנחנו חייבים להיחשף ברמות מסוימות לשמש. בעזרת קרני השמש הצמחים מבצעים פוטוסינתזה – תהליך לייצור האנרגיה של הצמח אשר ידוע גם כתהליך באמצעותו הצמחים מפיקים חמצן. אמנם בני האדם לא עושים פוטוסינתזה אך השמש משתתפת בתהליכים רבים ההכרחיים לבריאותנו – ביניהם התהליך לייצור ויטמין D.
כתב: אוהד אטיה, נטורופת בחברת אקוסאפ
אז מהו ויטמין D?
ויטמין D נקרא גם קלציפרול, מלשון קלציום (סידן) מאחר והוא הכרחי לשמירה על רמות הסידן בגוף ובמיוחד בעצמות, לכן המחלה המזוהה ביותר עם חוסר של ויטמין D היא רככת ואוסטאופורוזיס. ויטמין D הוא הויטמין היחידי שמתנהג כמו הורמון בגוף – ובכך משפיע באופן ישיר ועקיף כמעט על כל מערכות הגוף, ומחסור בו הוא אחד מהחוסרים הנפוצים ביותר בישראל.
אז איך קורה שבמדינה שטופת שמש כמו ישראל אנשים סובלים מחוסר של ויטמין D?
לפניכם חלק מהסיבות לרמות נמוכות של ויטמין D:
- אצל רוב האנשים החשיפה לשמש אינה ישירה, והיא מתקיימת בזמן השהות בבית, במשרד או ברכב, דרך חלונות המסננים את קרני השמש. זמני החשיפה הישירה לשמש קצרים מאוד, כך שרבים לא מספיקים לקלוט מספיק קרינת שמש החשובה לייצור ויטמין D.
- תהליך הייצור של ויטמין D נחלש עם הגיל, לכן מחסור של ויטמין D שכיח מאוד בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
- ויטמין D הוא מסיס בשומן ותהליך ספיגתו דרך מערכת העיכול הוא מורכב יותר בהשוואה לויטמינים מסיסי מים. אנשים הסובלים מבעיות ספיגה במערכת העיכול באופן טבעי יספגו פחות ויטמינים ומינרלים מהמזון, במיוחד ויטמינים מסיסים בשומן כמו ויטמין D.
- אנשים השומרים על לבוש צנוע יכולים לפתח חסרים של ויטמין D מאחר וגם בזמן השהות תחת השמש, הם לא מגיעים למצב של מגע ישיר של קרני השמש בעור.
- צבע העור – יכולת הייצור של ויטמין D תלויה בכמות המלנין. המלנין הוא פיגמנט המעניק לעור את הגוון שלו – ככל שיש יותר מלנין כך העור כהה יותר וקרני השמש מתקשות לחדור את שכבת העור העליונה, לכן לאנשים בעלי גוון עור כהה נדרש זמן חשיפה לשמש ארוך יותר.
- חלק מהצריכה של ויטמין D מגיע מתזונה מהחי, לכן ללא התאמה והשלמה תזונתית מתאימה, צמחונים וטבעונים עלולים לפתח חוסר של ויטמין D.
בעקבות המודעות הגוברת בשנים האחרונות לחשיבות הוויטמין, נערכו מחקרים רבים שעסקו בקשר בין ויטמין D למחלות שונות. מחקרים אלו הצביעו על הקשר שבין רמות נאותות של הויטמין לבין ירידה בסיכון למחלות אוטואימוניות, לסוכרת נעורים, לסוגים שונים של סרטן ועוד.
מחקרים אלו מצביעים על כך שמי שנחשף אפילו לפרק זמן קצר לשמש, באופן קבוע, מפחית באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ולסרטן השד. אחד המחקרים החשובים נעשה במרכז מור לסרטן באוניברסיטת קליפורניה והוא הצביע על כך ששמירה על רמות נאותות של ויטמין D3 בדם מקושרת לירידה בסיכון לחלות בסרטן. זהו מחקר חסר תקדים, אשר שילב נתונים אשר נאספו ע”י לוויין במדינות שטופות שמש ובמדינות בעלות מזג אוויר מעונן, והצליב אותם עם בדיקות ויטמין D של אנשים מאותן מדינות.
מסעות ההסברה החשובים של האגודה למלחמה בסרטן המתריעים מפני נזקי השמש, בנוסף לשיווק של תכשירי הגנה מפני קרני השמש, גורמים לישראלים רבים לצמצם את משך החשיפה שלהם לשמש ולהשתמש בתכשירים הפוגעים ביכולת הקליטה של קרני השמש החשובות ליצור ויטמין D.
מטא אנליזה אשר ניתחה 18 מחקרים שכללו סך הכל 57,311 משתתפים הצביעה על שיעורי תמותה נמוכים באופן משמעותי בקרב אנשים שצרכו ויטמין D במינונים שבין 300 ל-2,000 יחב״ל ליום לעומת אלה שלא צרכו ויטמין D בכלל. החוקרים הסיקו כי נטילת ויטמין D כתוסף, במינונים המקובלים, מקושרת להפחתה באחוזי התמותה ממחלות שונות, ובשל כך אף הוסיפו וציינו את החשיבות הרבה של המשך המחקר בתחום חשוב זה.
איך אפשר להיחשף לשמש, תוך שמירה מפני הנזקים השונים של חשיפה לא מבוקרת?
יש לנו עבורכם מספר טיפים:
- איכות ולא כמות – עדיף להיחשף לפרקי זמן קצרים מספר פעמים במהלך השבוע ולא לזמן ארוך בפעם אחת.
- סימני אדמומיות על העור מעידים על כך שחרגנו ממשך הזמן הנכון לנו ושיש לעצור את החשיפה לשמש.
- הזמן הטוב ביותר לחשיפה לשמש הוא בצהריים. בזמן זה רצוי לחשוף חלקים נרחבים בעור, כמו הבטן והגב, כמו כן מומלץ לחשוף לשמש אזורים שלא נחשפים אליה בדרך כלל.
התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת.
הכתבה נכתבה בשיתוף אקוסאפ – מפתחת ומשווקת תוספי תזונה ייחודיים המבוססים על פטנטים יחודיים.