עולם האורתופדיה המודרנית מציע מגוון פתרונות כירורגים שונים לסובלים מבעיות ברכיים. החלפת ברך הוא אחד הניתוחים הנפוצים בקרב מבוגרים מגילאי 65 ומעלה, אך יש גם צעירים שעוברים את הניתוח כיוון שהסחוס שלהם נשחק וגורם לכאבים.
במהלך השנים חלה שחיקה בסחוס הגורמת לכאבים ולאי נוחות הכרוכים בהזזת הברכיים ובכלל. בהתחלה לרוב במהלך מאמץ גופני כמו הליכה, עלייה או ירידה במדרגות ולרוב, הכאב מחמיר בהדרגה, כולל במנוחה ואפילו יכול להפריע בשינה. המטופל מתחיל לסבול מכאבים בברך בעת עמידה ובעת פעילות יומיומית ולמה לסבול כשאפשר להחליף ולשפר את איכות החיים ואת התפקוד הפיזי?
מחליפים את הברך – משנים את החיים
ניתוח החלפת ברך הוא ניתוח בעל אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד ומסוגל לשנות חיים כך שהמטופל יוכל בעקבות הניתוח לבצע כל פעולה, כמעט ללא כאב וללא מגבלה פיזית.
קיימים שני סוגים של החלפת ברך – החלפת ברך חלקית והחלפת ברך מלאה, כאש החלפה חלקית הוא ניתוח קצר יותר עם תהליך שיקום מהיר יותר והתוצאה קרובה יותר לברך נורמלית, אבל קבלת ההחלטה איזו החלפה תתבצע, אם מלאה או חלקית, מקבלים רק בזמן הניתוח עצמו. החלפת ברך מלאה מתבצעת לרוב כששניים או יותר משלושת תאי הברך פגומים והחלפת חצי מפרק ברך מתבצעת לרוב במצבים בהם השינויים השחיקתיים פוגעים רק בצד אחד של הברך, בין אם בפנימי או בחיצוני.
הניתוח עצמו של החלפת מפרק הברך מתחיל בהרדמה אזורית בחדר הניתוחים, בחלק החשוף של הברך. לאחר ביצוע ההרדמה, מניחים את הרגל המטופלת על תומכים מיוחדים וחובשים גרב סטרילית בעלת פתח מיוחד רק באזור בו מבצעים חתך אורכי על גבי הברך.
במהלך הניתוח, מסיטים את הפיקה על מנת שניתן יהיה לחשוף את החלקים הפגועים של הסחוס גם בעצם הירך וגם בעצם השוק. על מנת לשחרר מתח ולאזן את הברך מפרידים את הרקמות הרכות בחלק הפנימי של עצם השוק ומסלקים את האוסטיופיטים – בליטות עצם שמופיעים באזורים של ניוון או הרס של הסחוס.
לאחר מכן, מסירים את הסחוס השחוק על ידי ביצוע חתכים מותאמים למטופל לפי צורת המשתל. בשלב הבא ממקמים ומקבעים את המשתל המלאכותי באמצעות חומר הנקרא צמנט. במשתל הברך משתמשים בשני רכיבים מתכתיים המודבקים לעצם הירך והשוק, כשבין שני הרכיבים המתכתיים נמצא רכיב פלסטי העשוי מפוליאטילן אשר מתפקד כסחוס ומאפשר תנועה חלקה וללא כאב של מפרק הברך. בסיום הניתוח סוגרים את הפצע עם תפרים והנחת חבישה סטרילית. לאחר מכן אפשר להתחיל פיזיותרפיה כחלק מתהליך השיקום.
כל הדרך להחלפת ברך
חשוב מאוד לפנות למומחה המתמחה בניתוח החלפת ברך. יש להיבדק באופן קפדני גם לפני הניתוח כדי שבניתוח עצמו יהיה ניתן לקבל החלטה נכונה האם לבצע החלפה מלאה או חלקית. מומלץ לבדוק באילו שתלים משתמשים בניתוח – של איזו חברה והאם אכן מדובר בשתלים מתקדמים להשגת תנועתיות מקסימלית. לרוב הפרוצדורה בדרך להחלפת ברך היא כזאת: נפגשים עם הרופא המנתח על מנת להחליט האם באמת יש צורך בניתוח ואיזה ניתוח ומקבלים את כל האינפורמציה החיונית לפרוצדורה. לאחר מכן, תתקיים פגישת טרום ניתוח עם הרופא המרדים והדרכה קבוצתית המועברת על ידי אחות, עובדת סוציאלית ופיזיותרפיסטית.
לאחר ניתוח להחלפת ברך לרוב המטופל יאושפז למשך 2-3 ימים וכשבועיים לאחר הניתוח יגיע לביקורת ראשונה וכשלושה חודשים לאחר הניתוח לביקורת שנייה בשאיפה שניתוח החלפת ברך אכן ישיג את המטרה הדרושה ויאפשר תנועה טבעית ומיטבית.