הרבה מאוד אנשים סובלים מבעיות פיזיות או נפשיות, ולא יודעים שמגיעות להן זכויות רפואיות רבות – החל מקצבת נכות ועד פטור ממס הכנסה. אולי גם אתם ביניהם?
קצבה חודשית מביטוח לאומי, כסף מחברות הביטוח, פטור ממס הכנסה, תו נכה, גמלת סיעוד… אם אתם סובלים מנכות, מפציעה או ממחלה – ייתכן שאתם יכולים לקבל את כל אלה או לפחות את חלקם. הבעיה היא שאף אחד לא ירוץ לתת לכם את הזכויות שלכם – ובדיוק בגלל זה יש כל כך הרבה דיבור על “מימוש זכויות רפואיות“. דווקא כשאתם במצב פיזי ואולי במצב נפשי לא טוב – אתם נאלצים להילחם נגד גופים חזקים כמו המוסד לביטוח לאומי או חברות הביטוח כדי לקבל את הכסף שמגיע לכם ואת הזכויות שהחוק מקנה לכם.
מימוש זכויות רפואיות – למי זה נוגע?
אם נדמה לכם שמימוש זכויות רפואיות זה משהו שלא נוגע לכם – חכו רגע. בואו נעשה לכם סדר. מימוש זכויות רפואיות נוגעות למאות אלפי אנשים בישראל, משום שהן מקיפות זכויות שונות שיש לאנשים שסובלים מליקויים רבים ושונים.
מה שחשוב הוא לא לחכות עם הטיפול בנושא. אם תשיגו את הזכויות שמגיעות לכם לפני גיל פרישה, תיהנו מחלקן גם אחרי גיל פרישה (גיל פרישה הוא 67 לגברים ו-62 לנשים).
הנה כמה דוגמאות:
זכויות רפואיות של חולי סוכרת
סוכרת היא מחלה שלא ניתן להחלים ממנה ויש לה השלכות רבות. חולי סוכרת רבים אינם יודעים מה בדיוק הם זכאים לקבל, וחבל. החל מקצבת נכות לבוגר ועד קצבת ילד נכה – יש הרבה זכויות שכדאי להכיר. שיעור הנכות נקבע, בין היתר, לפי הטיפול שניתן לחולה. חולי סוכרת אשר שיעור הנכות שנקבע להם הוא 90% או יותר, זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה.
מימוש זכויות רפואיות של חולי לב
אם אתם חולי לב, אתם עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית, לקצבת שירותים מיוחדים, לפטור ממס הכנסה, לתג חנייה לרכב נכה ולפנסיית נכות.
מימוש זכויות רפואיות לפגועי נפש
לא רק מי שיש לו פגיעה פיזית זכאי לקבל זכויות רפואיות, גם פגועי נפש זכאים ללא מעט זכויות.
זכויות רפואיות לנפגעי עבודה
הנקודה הזאת היא נקודה שחשוב להדגיש. אם נגרמה לכם פגיעה שנגרמה באופן ישיר מהעיסוק במשלח ידכם, ייתכן מאוד שיש לכם זכויות רפואיות לא מעטות.
אל תיבהלו מהמושגים שקשורים בנושא הזה ואל תימנעו מלבדוק מה מגיע לכם. מדובר במושגים כמו “אובדן כושר עבודה“, “מחלת מקצוע” ו”מיקרוטראומה”. הם נשמעים מסובכים – אבל אלה החיים שלכם, זו הרווחה שלכם וזה העתיד שלכם, אז חשוב שתבינו במה מדובר.
ייתכן מאוד שמגיעה לכם קצבה מהביטוח הלאומי וייתכן שמגיע לכם מחברת הביטוח שלכם. רבים מאיתנו משלמים כל החיים, אבל ברגע האמת לא יודעים מה הם זכאים לקבל ומאיזה גוף. כך למשל, הביטוח הלאומי משלם למי שנפגע בעבודה “דמי פגיעה” כפיצוי על אובדן שכר או הכנסה מתאונת עבודה או ממחלת מקצוע, ובתנאי שאינו מסוגל לא בעבודתו ולא בעבודה מתאימה אחרת כתוצאה מהפגיעה (הכול על פי אישור רפואי).