עם העלייה בתוחלת החיים, עלתה המודעות לחשיבות התזונה בגיל השלישי. מחקרים מראים כי למצב הבריאות שלנו בבגרות, ישנו קשר ישיר לאיכות המזון אותו צרכנו כל החיים. תזונה לקויה מגדילה את הסיכוי לחלות במחלות כרוניות בגיל השלישי וביניהן – סוכרת סוג 2.
סוכרת מסוג 2 היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם. אוכלוסיית הגיל השלישי חשופה יותר לסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 בשל ירידה טבעית בתפקוד הלבלב ופגיעה ביכול ליצור אינסולין. גם קצב החיים האיטי יותר, ירידה בתנועה ופעילות גופנית יומיומית תורמים לעלייה ברקמות השומן בגוף, ומעלים את הסיכוי להתפרצות המחלה.
התסמינים הנפוצים של המחלה כוללים צמא מוגבר ויובש בפה, השתנה מרובה, חולשה, עייפות ורעב, ירידה בלתי מוסברת במשקל וטשטוש בראייה.
יש דרכים שונות לאבחן את מחלת הסוכרת: בדיקת דם של העמסת סוכר, בדיקת רמת הסוכר בדם בצום ובדיקת המוגלובין מסוכרר HBA1C, (המוגלובין הקשור למולקולת סוכר, שנוצר מחיבור בין ההמוגלובין שנמצא בכדורית הדם האדומה לבין הסוכר המומס בדם).
רמת סוכר גבוהה בדם היא גורם סיכון להתפתחות מחלות לחץ דם, להצטברות כולסטרול ולהפרעה בשומנים בדם. האיברים הנפגעים בצורה דרמטית ביותר בסוכרת הם הכליות, רשתית העין, כלי דם קטנים בסמיכות לעצבים וכלי דם המובילים דם למוח וללב.
מילת המפתח בטיפול בסוכרת לאחר פריצתה היא איזון. איזון רמות הסוכר מקטין באופן דרמטי את הסיכון לסיבוכים השונים של המחלה. בייחוד נכון הדבר בנוגע לסיבוכים הנובעים מפגיעה בכלי דם קטנים כמו פגיעות ברשתית, בכליות ובעצבים.
הכלל הראשון לטיפול בחולי סוכרת ובמיוחד חולי סוכרת מסוג 2 – הוא שינוי בהרגלי תזונה, פעילות גופנית מתאימה והורדת משקל- אם יש צורך בכך. מחקרים שונים חוזרים ומראים שאפילו הפחתה צנועה במשקל בשילוב עם פעילות גופנית מתונה מביאה לתוצאות דרמטיות באיזון הסוכרת. נוסף על שינוי באורח חיים נזקקים לעיתים חולי הסוכרת גם לטיפול בתרופות.
מומלץ לצרוך אוכל מגוון מכל קבוצות המזון ובכמויות שנדרשות לשמירה על משקל תקין. יש לצרוך באופן מאוזן פחמימות ולהקפיד על פריסתן במשך היום ולא באופן מרוכז. יש להקפיד מאוד על כמות הפחמימות ועל סוג הפחמימות שהם צורכים. עליהם להימנע מסוכרים זמינים בעלי אינדקס גליקמי גבוה (אינדקס גליקמי מדרג את המזונות לפי מידת השפעתם על רמות הסוכר בדם) שגורמים לעליה תלולה ברמות הסוכר בדם, כמו ממתקים, לחם לבן, שתייה מתוקה וכו’. ולצרוך פחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, כגון: לחם מחיטה מלאה, גריסים, בטטות, רוב סוגי הקטניות, שיבולת שועל וכו’.
חשוב שיחלקו את מזונם על פני 6 ארוחות ביום: 3 עיקריות ו-3 ביניים. החלוקה חיונית כדי למנוע תנודות גדולות ברמת הסוכר בדם. מכך עולה שמומלץ לחולי סוכרת שלא לדלג על ארוחות.
מחקרים מוכיחים כי טיפול תזונתי, ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע והקפדה על אורח חיים בריא, הם כלים הכרחיים לשמירה על איזון וניהול תקין של המחלה.
כותבת המאמר, אבישג מעודה היא עו”ס ראשית ומנהלת מקצועית בעמותת ‘לב זהב’