התרגלנו לדאוג בעיקר למצבים שבהם חום הגוף של התינוק עולה, ואין ספק שכאשר החום שלו מתחיל לטפס אנחנו נדרשים לפעול באופן מידי. אלא שישנן גם סיטואציות בהן חום הגוף שלו דווקא יורד, מה שעשוי לאותת על בעיה לא פחות מאשר חום גבוה. למה זה צריך להדאיג אותנו ואיך פועלים במצב הזה? התשובות לפניכם.
מערכת החיסון של התינוק
באופן טבעי, יש לא מעט מערכות שעדיין מתפתחות בשלב הינקות – ומערכת החיסון היא בהחלט אחת מהן. המשמעות היא שבחודשי חייו הראשונים התינוק רגיש וחלש יותר, מה שמעניק את הפתח הדרוש לזיהומים השונים. אם חום הגוף של התינוק נמוך יחסית (כ-35 מעלות), ככל הנראה מדובר בהיפותרמיה קלה, וככל שהטמפרטורה מתקרבת ל-28 מעלות כך המצב חמור יותר. אם כן, חום נמוך אצל תינוקות הוא תמרור אזהרה שאנחנו פשוט חייבים להקשיב לו, ויש דרכים טובות להגיב לסיטואציה הזו.
כך מגיבים לחום נמוך
כאמור, טמפרטורה של 35 מעלות היא תוצאה מדאיגה למדי, וככל שהמספר קטן יותר כך רצוי להגיב מהר הרבה יותר. לפני הכל חשוב להקפיד על חימום הבית לטמפרטורה של 22 עד 24 מעלות, בוודאי בימי החורף הקשים יותר. אמנם מזג האוויר בישראל יכול להיות חם ומטעה במשך רוב ימות השנה, אבל גם סופות קצרות שמלוות בטמפרטורה נמוכה באופן חריג זה כל מה שדרוש כדי שהחום של הילד ירד ויאותת על בעיה. הקפידו גם על לבוש חם לילד, ואל תהססו להוסיף עוד שכבה אם נדמה לכם שעדיין קר לו. השכבה הזו עשויה להיות משמעותית מאוד, ולתינוק אין דרך אמיתית לומר לכם אם חם או קר לו מדי.
טיפול בבית החולים
כשהחום יורד הצעד הראשון, לפני כל צעד אחר, הוא עיטוף הילד בשכבות כדי לחמם את גופו עד כמה שאפשר. אם זיהיתם בכי בלתי פוסק, תחושת ישנוניות ואפאתיות, מומלץ לבדוק האם יש סימנים על גופו (אדומים וכחולים לרוב), שכן סימנים אלה יעידו על היפותרמיה ועל חום נמוך מדי. ילדים גדולים יותר אף יתלוננו במפורש על כאבים בגפיים. במצבים אלה חשוב להגיע מיד לבית החולים כדי לספק לתינוק טיפול מהיר ומקצועי, כמובן לאחר שעשיתם את כל האפשר כדי לחמם אותו היטב גם בנסיעה מהבית אל בית החולים. ערנות ותגובה מהירה, אלה הם שני הצעדים המרכזיים שיבטיחו לכם טיפול מדויק ונכון בתינוק.