אם יש מקצוע אחד שלא הולך להיכחד מהעולם בעתיד הנראה לעין, הרי שזהו מקצוע הסיעוד. ביחד עם תחום השיקום, מהווים שני אלו מרכיב עיקרי בעולם שבו האוכלוסייה מתקרבת להיפוך דמוגרפי משמעותי: יותר ויותר מבוגרים בני 60 ומעלה, בהשוואה לצעירים מהם.
תחומי הסיעוד והשיקום ממשיכים לצעוד בראש המקצועות הנדרשים ביותר בעתיד, וזאת בשל הגידול המתמיד באוכלוסיית המבוגרים – גם בישראל וגם בעולם כולו. רק כדי לסבר את האוזן: כיום יש בישראל כ-1.3 מיליון בני 62 ומעלה. עד שנת 2035 יגיע מספר זה לכדי 1.8 מיליון, ובשנת 2065 יהיו 3 מיליון מבוגרים בישראל.
לא כל הקשישים זקוקים לטיפול צמוד, אבל הסטטיסטיקה קובעת שאחד מתוך כל שלושה בני 65 ומעלה יהיה ככל הנראה סיעודי בשלב כלשהו. לפיכך אין זה פלא שחל זינוק של 56% במבוגרים סיעודיים בישראל בשלוש השנים האחרונות. נכון למאי 2022 מדובר על יותר מ-280 אלף זכאים לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. זאת בלי להזכיר רבים אחרים שנמצאו לא זכאים, או שמלכתחילה לא הטריחו את עצמם בבירוקרטיות הכרוכות במצב סיעודי, ומקבלים טיפול וסיוע ביתי מבני משפחתם.
תחום הסיעוד מגיב לשינויים, אבל לא תמיד באותה מהירות. לדוגמה – אם עד לפני 25 שנה היו רק 7 או 8 אחוזים גברים במקצוע הסיעוד, הרי שכבר בשנת 2021 מספר זה הגיע ל-18 אחוזים. למרות זאת, בהשוואה למדינות מערביות אחרות – שיעור האחים והאחיות בישראל הוא מהנמוכים ביותר: 6.5 לאלף בני אדם, בהשוואה ל-18 בנורווגיה, 17 בדנמרק ו-18.8 בשוויץ (מקור: ynet 12.5.2022).
העלייה בתוחלת החיים, הזינוק במטופלים הסיעודיים והמחסור באחים ואחיות בתחום הטיפול הסיעודי – הם מרוץ נגד הזמן. אומנם ניתן להיעזר גם בטכנולוגיות מתקדמות וחדשניות, כגון רובוטי TEMI בבית האבות עמל בשרון; אבל ככל שזה מאוד קוסם לנו, רובוטים כנראה לעולם לא יוכלו להוות תחליף מלא למגע ולאכפתיות האנושיים (לפחות לא בעתיד הנראה לעין).
לאחרונה ניכר גידול במצטרפים החדשים לעולם הטיפול הסיעודי. בשנת 2021 הצטרפו למערך הבריאות הישראלי כ-3,400 אחים ואחיות, ובתחילת שנת הלימודים האקדמית בסוף 2021 – החלו את לימודיהם כ-4,800 סטודנטים חדשים בתחום (מקור: אתר משרד הבריאות, 27.09.2021).
לימודי סיעוד מאפשרים לכל אחד ואחת לקבל הן תואר אקדמי רלוונטי, והן מקצוע כאח או אחות מעשיים. מעבר לכך יש אפשרויות קידום והכשרה מקצועית גם מעבר ללימודים הבסיסיים, וניתן להתמחות במגוון רחב של תחומים תוך כדי עבודה: סיעוד גריאטרי, טיפול תומך, שיקום, סוכרת, כירורגיה, כאב ועוד. הלימודים לתואר אקדמי מתקיימים הן באוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ, והן כלימודי תעודה בבתי ספר לסיעוד במרכזים רפואיים שונים.
אפשרויות התעסוקה בתחום הסיעוד הן מגוונות – החל מטיפול סיעודי בבתי אבות ובמרכזי דיור מוגן לסוגיהם, וכלה בתפקידים ניהוליים ואחרים. האלפים הרבים שנכנסים לתחום זה מדי שנה, עושים זאת מתוך תחושת ייעוד, שליחות וצורך אישי עז לעזור לאחרים, ולתת מטוב ליבם בחזרה לעולם.
המטרה היא להביא כמה שיותר מטפלים סיעודיים, שיוכלו לתת מענה למצב המשתנה תדיר. אין ספק שיש הרבה מקום לשיפור בתחום הסיעוד בישראל, ולאחרונה ניכר כי גורמים בממשלה מכירים במצוקות הקיימות, ומורידים יותר ויותר חסמים (ועדת שרים לענייני זקנה, אישורי העסקה גורפים לאלפי מטפלים זרים וכן הלאה).
חובה עלינו לדאוג לרווחתם של בני הגיל השלישי כבר היום, ולוודא שהם מקבלים את הטיפול הטוב ביותר: רפואית, סיעודית, אישית ועוד. הורינו דאגו לנו – עכשיו תורנו לדאוג להם.