הנתונים הקשים: 3% מהחולים סבלו מסיבוך של דלקת ריאות. 3 חלו בדלקת קרום המוח ו־2 נפטרו. מבקר המדינה שוקל לבדוק את טיפול משרד הבריאות במשבר. כך מפרסמת הבוקר (ד’) כתבת הבריאות של ‘ישראל היום’-מיטל יסעור בית-אור
לא מחלה קלה: אחד מכל עשרה חולי חצבת נזקק לאשפוז, וכמעט 3% סבלו מסיבוך של דלקת ריאות, כך עולה מנתונים של משרד הבריאות.
מבקר המדינה, יוסף שפירא, אוסף נתונים ושוקל לבדוק את הטיפול של משרד הבריאות במשבר החצבת. אנשי משרד המבקר נפגשו עם מומחים למחלות זיהומיות ועם מומחים לבריאות הציבור, קיבלו מידע ושאלו שאלות, אך טרם התקבלה החלטה רשמית על הליך בדיקה.
בין הטענות שהופנו כלפי משרד הבריאות: מבצע החיסונים באזור ירושלים החל באיחור, והעיר שיש בה “כיסים” של אוכלוסיות לא מחוסנות הפכה לשיאנית בתחלואה ובהדבקה במחלה; היעדר טיפול באוכלוסיות ילידות השנים 1977-1957 שחוסנו במנה אחת בלבד ומוגנות חלקית; והמשרד לא התמודד ופעל לאורך השנים מול רופאים שמפיצים מידע כוזב נגד התחסנות, ולא פעל לחזק את אמון הציבור בחיסונים. כל זאת לצד ביקורת על כך שלאורך השנים לא נעשה דבר לחזק את טיפות החלב, שם מתחסנים רוב התינוקות.
ובינתיים במחלקות הפנימיות: שגרה של עומס ותפוסה של יותר מ-100%
“בית משוגעים”, “ייאוש”, “זה נעשה רע יותר ויותר ולאף אחד לא אכפת”, ו”אפילו אנחנו הרופאים מזדקנים ולא מגיעים מספיק צעירים תחתינו”.
עוד בוקר של כאוס במחלקות הפנימיות בבתי החולים. המנהלים מדווחים כי בחלק מבתי החולים המסדרונות כבר הפכו לחדרים מאולתרים עם ‘מבנים קבועים’ ווילונות מחוברים לתקרה, צינורות בקיר המסדרונות מחוברים לחמצן ופעמוני מצוקה על קירות המסדרונות. במציאות הזו, בידודים הכרחיים – הופכים כמעט לבלתי אפשריים.
מאבק הרופאים עולה מדרגה והבוקר מפרסמים הרופאים נתונים חדשים על תפוסת בתי החולים (הכללית – ללא קשר למחלת החצבת דווקא).
המספרים הבאים מייצגים את תמונת המצב בכלל המחלקות הפנימיות ונמסרו הבוקר ע”י מנהלים, שהתפנו לרגע לדווח.
במניין הרופאים המומחים נכללים מנהלי המחלקות עצמם. המושג רוטציונים משמעו: אנשי צוות, שלאור מצוקת כוח האדם, משותפים למחלקות אחרות. ככה מרגיש יאוש:
בי”ח משפחה קדושה בנצרת – תקן מיטות: 28, מספר מאושפזים – 31, רופא מומחה אחד למחלקה ו- 4 מתמחים.
מחלקה פנימית בביה”ח האנגלי בנצרת – תקן מיטות – 28, מספר מאושפזים – 33, 1 רופא מומחה, 4 מתמחים, מתמחה רוטניונר אחד, 2 סטז’רים
פנימית ח’ רמב”ם – תקן 36 , מספר מאושפזים – 40 , מהם 7 מונשמים, ועוד 6 חולים ממתינים במיון להגיע למחלקה, 2 רופאים מומחים, 5 מתמחים ומתמחה רוטציונר אחד
פנימית ג הילל יפה: תקן – 36, מאושפזים -48, מהם 5 מונשמים. 1 רופא מומחה, 4 מתמחים
פנימית ג בבילינסון – תקן 38 , 45 מאושפזים, מהם 4 מונשמים, במיון ממתינים עוד 4 חולים להגיע למחלקה, 2 רופאים מומחים, 4 מתמחים, 1 מתמחה ברוטציה, 2 סטז’רים
פנימית א’ שיבא. תקן – 36, מספר מאושפזים – 46, מהם 3 מונשמים ו- 3 בידודים, 2.5 רופאים מומחים, 4 מתמחים. 2 רוטציונרים. 2 סטז’רים.
פנימית ג’ שיבא – תקן – 38, מספר מאושפזים – 42, 3 רופאים מומחים, 4 מתמחים, 2 סטז’רים
פנימית ט’ שיבא. 41 חולים. 36 בתקן. שני בכירים שלושה מתמחים. 3 מונשמים.
פנימית ה’ וולפסון 46 חולים תקן 38. 3 מונשמים 4 בכירים מתמחה אחד רופא בית אחד
פנימית א’ קפלן- תקן – 36, מספר מאושפזים – 45 , מהם: 2 בידודים, 5 מונשמים, 2 מומחים, 2 מתמחים, 2 רופאים רוטציונרים.
אסף הרופא, 6 המחלקות עם תפוסות של כ- 120%, ריבוי מונשמים, חוסר אפשרות לשמור על בידודים, מיטות במסדרונות, מיעוט רופאים מומחים, מיעוט מתמחים, מיעוט סטז’רים.
המתנות במיון להגעה למחלקות הפנימיות.
פנימית ד’ ברזילי, תקן – 40, מספר מאושפזים -48 , 1 רופא מומחה, 4 מתמחים
פנימית ג סורוקה, תקן 38, מאושפזים – 40, 2 רופאים מומחים, 4 מתמחים, 4 סטז’רים.