סקירת מערכות מאוחרת אשר נקראת גם “סקירה שנייה” היא בעצם בדיקה של אולטרסאונד אשר סוקרת את האיברים של העובר בשביל לאתר מומים וגם ממצאים לא תקינים. הבדיקה מתבצעת לרוב בגישה שהיא בטנית. במקרים מאוד מסוימים, כמו הערכה של האורך של צוואר הרחם, הבדיקה נעשית גם בגישה שהיא נרתיקית. סקירה של מערכות מאוחרת נעשית בדרך כלל בין השבועות ה-20 עד ה-23 של ההריון אבל לא לפני השבוע ה-19 או אחרי השבוע ה-25.
מתי מתבצעת סקירת המערכות?
מקובל לעשות שתי סקירות מערכות. הראשונה אשר נקראת “סקירה מוקדמת” אשר מתבצעת בסוף של הטרימסטר הראשון ובתחילת הטרימסטר השני. מקובל מאוד לעשות את הבדיקה הזאת בין השבועות ה-14-16 להריון אבל ככל שמשתכללים המכשירים של ה-US והמיומנות של הרופאים, אפשר לבצע אותה כבר בשבוע ה-13-14 ולפעמים לשלב אותה עם בדיקה של שקיפות עורפית במהלך השבוע ה-13 להריון. הסקירה השנייה נערכת לרוב בשבועות ה-20-24 להריון.
למעשה זוהי סקירת מערכות מורחבת “רשמית” אשר מונחית על ידי הניירות של העמדה. זאת אומרת גם במקרים אשר בוצעה הסקירה הראשונה, צריך לבצע בנוסף גם את הבדיקה המאוחרת. היום המון רופאים מבצעים גם בדיקה שלישית, שהוא בתקופת הטרימסטר השלישי. בדיקה זו לא סקירת מערכות שהיא דומה אל שתי הבדיקות המוקדמות, אלא זאת בדיקה חוזרת לגבי ההתפתחות של חלק מהאיברים של העובר וכל זה בשביל לוודא המשך התפתחות תקניה של העובר.
האם הבדיקה מצביעה על בעיה בעובר?
חשוב מאוד לזכור שברוב המקרים הבדיקה תצביע על עובר שהוא תקין לחלוטין. אבל עם זאת, לפעמים הבדיקה תצביע על מום ודאי שהוא בעל השלכות רבות על התפתחות של העובר. ההשלכות האלה, עשויות להיות חמורות יותר או פחות. מומחה אולטרסאונד הריון יכול להצביע על מום מוח קשה ביותר אשר גורם לפגיעה התפתחותית קשה מאוד ללא שום יכולת תיקון של המצב. לעומת זאת, לפעמים, באותה המערכת מתגלה עוד ממצא נוסף אשר עשוי לפגוע בהתפתחות של העובר אבל עשוי להסתיים גם בלידה של ילד שהוא בריא לחלוטין.
הבדיקה יכולה לזהות את כל המומים המולדים?
בישראל נקבע סטנדרט גבוה מאוד. יחד עם זאת, גם אם תבצעו את הבדיקה היסודית ביותר שיש, עדיין יש מקרים אשר בהם אתם לא תראו את הפגם האנטומי, כי מדובר בפגם קטן ממש והתנאים הפיזיולוגים אשר יש בתקופת ההיריון מקשים מאוד על ההדמייה של הממצא, מומים אשר בהם הפגם מתפתח בשלבים מאוחרים כמו בעיות מוחיות, חסימה במערכת העיכול ועוד כדומה, אלה הן בעיות עובריות שלא מתבטאות במומים אנטומיים.