סרטן הלבלב אינו סרטן שכיח (בהשוואה לסרטנים אחרים), אך הוא קטלני מאוד. הוא תופס מקום רביעי “מכובד” מכל סיבות המוות מסרטן, ואף צפוי לעלות למקום שני בעשור הקרוב. הסיבה לכך היא עליה בשכיחותו בשנים האחרונות מחד גיסא, והתקדמות איטית (מדי!) בפיתוח שיטות טיפול יעילות.
ללבלב, הממוקם בחלק השמאלי העליון של הבטן, שני תפקידים עיקריים – להפריש לתוך המעי נוזל עתיר באנזימים – אלה חלבונים האחראים על פירוק ועיכול כל אבות המזון, ולהפריש לתוך מחזור הדם הורמונים – חלבונים המווסתים את רמות הסוכר בדם (המוכר לכולם הוא אינסולין). הבנת הגורמים שעלולים להוביל לסרטן הלבלב, לצד מודעות לתסמינים וחשיבות האבחון המוקדם, יכולה לסייע בהצלת חיים ובשיפור משמעותי של איכות החיים.
גורמי סיכון לסרטן הלבלב
מלבד העובדה שהסיכון לחלות בסרטן הלבלב עולה עם הגיל, ישנם גורמים נוספים שחשוב להיות מודעים אליהם:
- עישון – גורם סיכון משמעותי ומוכר. העשן מכיל חומרים מסרטנים שמשפיעים על רקמות הלבלב ויכולים לגרום לשינויים ברקמות, שיובילו להתפתחות גידולים ממאירים.
- צריכת אלכוהול מוגזמת – האלכוהול פוגע ברקמת הלבלב ועלול להוביל לדלקת לבלב כרונית, שמקושרת גם היא להופעת סרטן בלבלב.
- השמנה ותזונה עתירת שומן – תזונה לא מאוזנת, בעיקר תזונה עתירת שומן וקלוריות, נמצאה כמגבירה את הסיכון לסרטן הלבלב, שכן עודף משקל מעלה את הסיכוי להתפתחות תהליכים דלקתיים כרוניים בלבלב.
- סוכרת – סוכרת היא גורם סיכון להופעת סרטן לבלב, וגם עשויה להיות התסמין הראשון של סרטן לבלב – בייחוד אצל אנשים ללא רקע משפחתי או עודף משקל.
- דלקת לבלב כרונית – במיוחד על רקע שתיית אלכוהול, מהווה סיכון גבוה לסרטן הלבלב וגם מקשה על זיהוי מוקדם של סרטן עקב שינויים קשים ברקמת הלבלב המקשים על גילוי גוש סרטני.
- רקע משפחתי ומוטציות גנטיות – אנשים עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שלקו בסרטן הלבלב נמצאים בסיכון גבוה יותר. מוטציות גנטיות כמו BRCA, הידועות כקשורות לסרטן השד והשחלות, מעלות גם את הסיכון לסרטן. מוטציות מסוג BRCA שכיחות ביהודים אשכנזיים – גברים ונשים כאחד.
- ציסטות בלבלב – אלה למעשה גידולים שפירים המתפתחים לאורך שנים, בדרך כלל בקצב איטי. בחלק קטן מן המקרים הציסטה עלולה לעבור התמרה ממארת.
תסמינים עיקריים והאתגר באבחון מוקדם
התסמינים הטיפוסיים של סרטן הלבלב, כמו כאב בבטן העליונה והגב, ירידה מהירה במשקל, וצבע עור צהוב (צהבת), מופיעים בדרך כלל רק בשלבים מתקדמים, כשהגידול כבר התפשט ולא ניתן להסרה בניתוח. לעתים, גידול קטן שיושב ממש על הקצה של צינור המרה גורם לצהבת שמובילה לאבחנה. במקרה כזה ניתן לעתים להסיר את הגידול בשלמותו. כאמור, סוכרת חדשה במטופל/ת ללא סיפור משפחתי של סוכרת וללא השמנת יתר – גם היא יכולה להוות סימן מוקדם יחסית לסרטן לבלב.
היכולת לאבחן סרטן לבלב בשלב מוקדם היא בעלת ערך רב ויכולה להוות את ההבדל בין טיפול מרפא לבין טיפול תומך בלבד. כאשר הגידול מאובחן בשלב ראשוני, יש סיכוי גבוה יותר שניתן יהיה להסיר אותו בניתוח ולמנוע את התפשטותו לאיברים נוספים. כיום מומלץ שאנשים עם גורמי סיכון משמעותיים לסרטן לבלב יעברו בדיקות סקר ייעודיות.
בדיקות לאבחון מוקדם: אולטרסאונד אנדוסקופי
אם אתם משתייכים לאחת מקבוצות הסיכון, בדיקה על קולית אנדוסקופית (EUS) מהווה כלי אבחון חשוב לגילוי גידולים בלבלב, במיוחד כאשר הם קטנים. הבדיקה מבוצעת באמצעות מתמר אולטרה סאונד זעיר שמוחדר דרך הפה למערכת העיכול העליונה, ומאפשר הסתכלות מדויקת על הלבלב ברזולוציה גבוהה. בדיקה זו מאפשרת גילוי גידולים קטנים שעשויים להיות ניתנים להסרה. הבדיקה אינה כרוכה בקרינה ולכן ניתן לערוך אותה לעתים תכופות – תלוי בגובה הסיכון לסרטן. היא מבוצעת בטשטוש, כך שהנבדק/ת אינם מרגישים אותה כלל.
זכרו, מודעות ואבחון מוקדם יכולים להציל חיים!
סרטן הלבלב הוא אחד מהסוגים האגרסיביים ביותר של סרטן, אך מודעות לגורמי הסיכון ונכונות לפנות לאבחון מוקדם יכולות לשנות את מהלך המחלה. אם אתם חווים תסמינים מדאיגים או משתייכים לקבוצת סיכון גבוהה, חשוב לפנות למומחה/ית לגסטרואנטרולוגיה לביצוע בדיקות מתקדמות. אבחון מוקדם עשוי להציל חיים ולאפשר את הטיפול המתאים ביותר במצבכם.
הכותבת היא ד״ר אולגה ברקאי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה מתקדמת (לרבות EUS), עם התמחות מיוחדת בתחום הלבלב. ד״ר ברקאי היא מנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, ובעלת מרפאה פרטית ברמת החייל בתל אביב.