סרטן הערמונית הוא סוג נפוץ מאוד של סרטן, אשר עשוי במקרים מתקדמים להתפשט גם לשאר הגוף (בעיקר למערכת הלימפה ולעצמות). אלה כמה נקודות מפתח שכדאי לדעת לגביו:
התפתחות איטית מאוד
סרטן הערמונית הוא באופן טבעי מחלה של גברים. זה הוא סוג של סרטן, אשר מתפתח בדרך כלל במהירות נמוכה מאוד, על פני שנים. למעשה, הוא מזוהה בעיקר מעל גיל חמישים. מאחר שבמקרים רבים אין לו בכלל תסמינים, הוא נוכח בגופם של גברים רבים ללא ידיעתם, במשך שנים רבות. כאשר ישנם סימפטומים למחלה זו, הם מתבטאים לרוב במתן השתן – קשיים בכך, תכיפות גבוהה מהרגיל, דם בשתן וכדומה. מבחנת התפקוד המיני, עשויים להתרחש כאבים בפליטת זרע וקשיי זקפה.
מדוע זה קורה וכיצד מונעים זאת?
במחקרים שונים, נמצאו קשרים מסוימים בין סרטן הערמונית לבין מגוון רחב של פרמטרים, בהם תזונה, גנטיקה, נטילת תרופות מסוימות ועוד. עם זאת, עדיין לא ידועה הסיבה הראשית למחלה זו. מלבד הידיעה שהסיכוי לגלות סרטן זה גובר עם הגיל, המסקנות ממחקרים אלה כלליות למדי. למשל, שמה שנחשב בדרך כלל כתזונה בריאה, תורם להקטנת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. באופן ספציפי, זוהו אלמנטים שקשורים לסיכוי מופחת ללקות בכך, דוגמת ויטמינים E ו-D.
אבחון – בדיקות סקר ועוד
PSA – Prostatic Specific Antigen הוא חלבון, אשר רמתו נבדקת במסגרת בדיקות סקר, שמומלץ לבצע החל מגיל חמישים. ערכי ה-PSA הם אינדיקאטור חשוב לגבי נוכחות סרטן ערמונית ומצב התפתחותו.
ביופסיה – בדיקת PSA לא מספקת תוצאה חד משמעית ובהתאם לתוצאותיה, עשויות להידרש בדיקות המשך. ביופסיה היא הדרך האופטימאלית לקבל תשובה חד משמעית ויש כמה דרכים לבצע אותה. אולטרסאונד משמש כעזר לרופא, לדעת מהיכן בדיוק לקחת את הדגימה. יש כמה נקודות ידועות, שבהן הסיכוי למציאת גידולים מסוג זה גבוה במיוחד ושם דוגמים את הערמונית. ניתן לשפר את הדיוק אף יותר ולהתמקד באזורים החשודים אצל המטופל הספציפי, באמצעות תוצאות בדיקת MRI מקדימה. שילוב בדיקה זו בביופסיה, ידוע בשם ביופסיית היתוך פיוז’ן.
אם ישנו חשש להתפשטות המחלה לאברים נוספים, עשויות להתבקש כמובן בדיקות מסוגים נוספים.
מגוון טיפולים – בהתאם לנסיבות
הטיפול בסרטן הערמונית עשוי להיות מורכב למדי, מאחר שהוא עשוי להיות בשלבים שונים של התפתחות ואף לחזור לאחר טיפול מוצלח. לכן, מותאמים טיפולים מסוגים שונים לאדם הספציפי ולמצבו העדכני. שתי שיטות בולטות במיוחד, הן שימוש בהקרנות מסוגים שונים ובכריתת בלוטת הערמונית. יש עוד לא מעט סוגי טיפולים פוקאליים (מקומיים) אפשריים בסרטן הערמונית. ניתן להקפיא למוות את הגידולים (קריותרפיה), לחשמל אותם לשם השגת אותה מטרה (שיטת “Nano Knife”), לחמם באמצעות אנרגיית אולטרסאונד ועוד. אפשרות נוספת, היא טיפול הורמונאלי שמיועד לצמצם את רמות הטסטוסטרון בגוף, אשר משפיעות על הגידולים.
למידע נוסף היכנסו לחדשות בריאות.