הסרטן הגניקואונקולוגי הנפוץ ביותר הוא סרטן הרחם, וניתן לחלק אותו למספר תתי סוגים. לכל תת-סוג כזה יכול להיות טיפול אחר שיהיה יעיל עבורו החל מטיפולים שמרניים ועד טיפולים ממוקדי מטרה מהדור החדש. אז מה הם אותם טיפולים ומה האפשרויות הקיימות לחולות סרטן הרחם
סרטן בצוואר הרחם, הרחם והסרטן השחלות אלו שלושה סוגי סרטן גניקואונקלוגים – באברי המין הנשיים. סרטן שד לא נכלל בקטגוריה הזו מהסיבה הפשוטה – גם גברים יכולים לחלות בסרטן השד. הטיפול בסרטן גניקואונקולוגי מכל סוג נעשה ע”י גניקולוג – רופא נשים מומחה בגניקואונקלוגיה. הטיפול בכל אחד מהסרטנים הגניקואונקולוגים הוא שונה, והמשותף להם זה הכניסה המואצת של טיפולים ביולוגים ממוקדי מטרה וטיפולים בהתאמה אישית שהפכו להיות חלק בלתי נפרד מהסטנדרט הטיפולי.
סרטן הרחם
סוג הסרטן הגניקואונקולוגי הנפוץ ביותר, שלרוב מתגלה בשלבים מוקדמים של המחלה, מה שמעלה את יעילות הטיפול בה. את סרטן הרחם ניתן לחלק לשני סוגים מרכזיים: סוג 1 וסוג 2 (Type 1/2). סוג 1 מופיע ברוב המוחלט של המקרים (כ-75% ממקרי סרטן הרחם), קשור לעודף משקל וייצור מוגבר של ההורמון אסטרוגן, ולרוב יופיע בנשים מעל גיל 60. יתר החולות הן עם סרטן רחם מסוג 2 והנשים החולות לרוב יהיו צעירות בעלות משקל נמוך.
גנטיקה בסרטן רחם
בסרטן רחם (משני הסוגים) אין מחקרים מובהקים שהראו קשר משפחתי גנטי שמעלה את הסיכון לחלות. כלומר, בשונה למשל מסרטן השד, בסרטן רחם התורשה הגנטית לא משחקת תפקיד משמעותי. לעומת זאת, לגנטיקה יש תפקיד מרכזי בטיפול בסרטן רחם. לשני סוגי סרטן הרחם קיימים מאפיינים גנטים בעזרתם ניתן להתאים לחולה טיפול המתאים לה באופן אישי.
למידע על טיפול בהתאמה אישית בסרטן הרחם
טיפול בסרטן הרחם
הטיפול בסרטן הרחם נקבע בעיקר לפי שני מאפיינים מרכזיים: תת סוג המחלה ומשלב המחלה. נכון להיום, ניתוח לכריתת הרחם, החצוצרות והשחלות זה הטיפול העיקרי והיעיל ביותר. סביב הניתוח קיים דיון האם להוציא במהלכו גם בלוטות לימפה באזור הניתוח או לא. ברוב המקרים ההחלטה האם להסירן או לא נקבעת לפי גודל גוש הגידול, רמת התפשטות הגידול וכו’. במידה ונלקחה דגימה מבלוטות הלימפה ולא נמצאו שם תאים סרטניים, ניתן לקבוע ברמה של למעלה מ95% שהמחלה לא התפזרה לדרכי מערכת הלימפה.
עם התקדמות טכנולוגיות הטיפול, והיכולת לזהות מאפיינים גנטיים בגידולים ספציפיים, השתפרה גם יכולת אפיון הגידול והטיפול בו. כך, ניתן היום להגדיר 4 תתי סוגים של סרטן הרחם (במקום שניים) שלכל אחד מתתי הסוג הללו ניתן לטפל בצורה יעילה יותר עבורו. נכון לשנת 2018, ישנם קרוב ל-20 טיפולים ביולוגים ממוקדי מטרה, עבור חולות סרטן הרחם, הנמצאים בשלבי מחקר קליני מתקדמים. זה כמובן בנוסף לטיפולים הביולוגים שכבר בשימוש בפרוטוקול הטיפול במחלה.
בדיקות גנטיות להתאמת הטיפול התרופתי בסרטן הרחם
מטרתן של בדיקות גנטיות להתאמת הטיפול היא לאתר לכל חולה באופן אישי את הטיפול שהכי יעיל עבורה. טיפול יעיל יכול להיות החל מכימותרפיה, דרך תרופות מחקריות ותרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה ועד אימונותרפיה (דוגמת קיטרודה ואופדיבו). הדבר החשוב ביותר לפני תחילת טיפול הוא כמובן להבין האם הוא יביא לתוצאות משמעותיות שיגרמו לנסיגת הגידול וימנעו אובדן זמן יקר – בדיקה גנטית מספקת תשובה בדיוק לשאלות הללו.
נקודה חשובה לכלל המטופלות בסרטן רחם וצוואר הרחם, היא שגידולים אלו נחשבים אימונוגניים. כלומר, הסיכוי של חולות אלו להגיב לתרופות מסוג אימונותרפיה נחשב יחסית גבוה בהשוואה לגידולים אחרים עם יחס התאמה של 20-30% מהחולות.