בסוף השבוע הקרוב חוזרים תלמידי ישראל ללימודים. ד”ר שמואל לוינגר, מנהל רשת המרכזים הרפואיים “עיניים” ומרכזי אופטיקה “עיניים”, ממליץ על בדיקות ראייה לילדים על מנת להכין אותם בצורה המיטבית לשנת הלימודים ומצרף עצות כיצד לשמור על הראיה של הילדים במהלכה.
ד”ר שמואל לוינגר: “כ- 19% מהילדים זקוקים למשקפי ראייה, מתוכם רק כ- 15% מרכיבים משקפיים בפועל וכ- 4% הינם בעלי מספרים נמוכים, והם מצליחים לתפקיד בלי משקפיים. ההערכה היא כי מתוך כמיליון משקפי ראייה הנמכרים מדי שנה בישראל, בין 15% ל- 20% הם משקפי ראייה לילדים, כלומר כ- 170,000 משקפי ראייה לילדים מדי שנה. עד גיל 6 חובה לבצע בדיקת ראייה מקיפה אצל רופא עיניים בנוסף לבדיקת אופטומטריסט”.
בסוף השבוע הקרוב חוזרים תלמידי ישראל ללימודים. ד”ר שמואל לוינגר, מנהל רשת המרכזים הרפואיים “עיניים” ומרכזי אופטיקה “עיניים”, ממליץ על בדיקות ראייה לילדים על מנת להכין אותם בצורה המיטבית לשנת הלימודים ומצרף עצות כיצד לשמור על הראיה של הילדים במהלכה.
כשילדים זקוקים למשקפיים לא תמיד הם מקבלים את השינוי בצורה חיובית, בעיקר כאשר “הגילוי” מגיע רגע לפני פתיחת שנת הלימודים או הכניסה לגן, ואפילו תוך כדי שגרת הלימודים.
כיצד להקל על ילד הזקוק למשקפיים את המעבר אליהם מבחינה רגשית וחברתית?
- כאשר קיים חשד כי הילד סובל מבעיית ראייה חובה לבצע את הבדיקה עצמה אצל רופא עיניים מומחה לילדים במרפאת עיניים לילדים, המצוידת בציוד ייעודי, כגון: משחקים, צעצועים וציוד בדיקה מתאים, על מנת להקל את תהליך הבדיקה.
- כאשר הילד מתבשר על כך שהוא זקוק למשקפיים, מומלץ ליצור אווירה וסביבה תומכת, לדוגמא, לערוך בשיתוף עם הגננת “אירוע” לכבוד המשקפיים, במסגרתו תוכן עוגה בצורת משקפיים ויחולקו לילדים סוכריות בצורת משקפיים או משקפי משחק.
- מומלץ להזמין לגן אח/אחות בוגרים או הורה מרכיב/ת משקפיים שיספרו על חוויה חיובית שלהם.
- מומלץ להתאים משקפיים בעלי עדשות מחומר פלסטי מיוחד שעמיד בפני שברים בכדי למנוע פציעה של אזור העיניים בעת נפילה. מומלץ לבחור משקפיים יציבים ונוחים, המותאמים לניידות ולשובבות המאפיינת גיל זה.
- ככל שהילד גדל, הוא מודע יותר למגמות אופנתיות ואז מתאימים לו דגם שיאהב להרכיב. לגילאי 6 עד 9 שנים מומלץ דגם בעל צורה אובאלית ואופנתית יותר. לגילאי 9 ומעלה מומלץ דגם שצורתו אליפטית, המועדפת על גיל זה.
- על מנת שהמשקפיים יהיו חביבות על הילד – ניתן לבחור במסגרת משקפיים שיש עליה דמות אהובה עליו, כגון פו הדוב. לחילופין ניתן לעטר את המסגרת משני צדיה במדבקה.
- אפשר גם לקשט את קופסת המשקפיים באמצעות הדבקת מדבקות, חרוזים וכדומה.
לדברי ד”ר שמואל לוינגר, “על פי נתונים בעולם, ההערכה היא כי כ- 19% מהילדים זקוקים למשקפי ראייה. מתוכם רק כ- 15% מרכיבים משקפיים בפועל וכ- 4% הינם בעלי מספרים נמוכים, והם מצליחים לתפקיד בלי משקפיים. ההערכה היא כי מתוך כמיליון משקפי ראייה הנמכרים מדי שנה בישראל, בין 15% ל- 20% הם משקפי ראייה לילדים, כלומר כ- 170,000 משקפי ראייה לילדים מדי שנה”.
מעבר לקריאה מהלוח, החזרה ללימודים מחייבת קריאת חומרים רבים ואימוץ בלתי פוסק של העיניים. מחקרים רבים מצביעים על קשר הדוק בין קריאה ממושכת לבין התפתחות קוצר ראייה. קריאה בתנאים לא נכונים עלולה לפגוע בראייה ואף להעלות את המספר.
ד”ר שמואל לוינגר מתייחס גם לקריאה נכונה של הילדים:
- קריאה בתנאי תאורה אופטימאליים: תאורה הדומה ככל שניתן לתאורה טבעית (לא נורות ניאון או נורות מסנוורות).
- מדי 30-45 דקות של קריאה רצופה, חשוב לעשות הפסקה בקריאה למשך מספר דקות. במהלך ההפסקה ניתן לעצום את העיניים ולכסותן עם כפות הידיים על מנת להרגיען. עם פקיחת העיניים, מומלץ למקד את המבט לאובייקט מרוחק , על מנת ל”שחרר” ולהרפות את שרירי העיניים.
- ישנה נטייה “לשכוח” למצמץ במהלך הקריאה, דבר הגורם להתייבשות העיניים וכתוצאה מכך לטשטוש ראייה, צריבה בעיניים, עייפות ועוד. בכדי להפחית את התופעות הללו, כדאי להגביר את המצמוץ באופן מודע ולהגיע לקצב שבו אנו ממצמצים, כאשר איננו קוראים (12-15 מצמוצים בדקה).
- מומלץ להיבדק אצל אופטומטריסט לפחות פעם בשנה, גם לילדים אשר אינם מרכיבים משקפיים.
5.מומלץ להצטייד במשקפי שמש החוסמות את קרינת ה- UV ב-100% ולהרכיבם בדרך לבית הספר, בהפסקות ובחזרה מבית הספר.
- ילדים המרכיבים משקפיים לקריאה מהלוח בלבד, חייבים להצטייד בנרתיק קשיח , על מנת שיוכלו לאחסן את המשקפיים בזמן ההפסקות ובכך לשמור על תקינות המסגרת ועדשות המשקפיים.
לדברי ד”ר לוינגר, “עד גיל 6 חובה לבצע בדיקת ראייה מקיפה אצל רופא עיניים בנוסף לבדיקת אופטומטריסט, זאת משום שיש צורך במהלך הבדיקה להשתמש בטיפות להרחבת אישונים וכן בשל העובדה שישנם ליקויי ראייה נפוצים אצל ילדים, כגון פזילה ועין עצלה המחייבים טיפול מוקדם ככל שניתן”.