האם נפגעת בתאונת דרכים? מי אחראי במקרה של תאונת דרכים לפצות את הנפגעים? מי משלם בפועל את הפיצויים? מהם עיקרי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
מתחילת השנה (2020) נהרגו מעל 270 בני אדם בתאונות דרכים ובכל יום מתרחשות תאונות רבות בכבישי הארץ, בהן גם תאונות דרכים קשות עם הרוגים ופצועים. על פי הסטטיסטיקה ונתוני משרד התחבורה, יש כ-30,000 נפגעים בתאונות דרכים מידי שנה, ומקום המדינה ועד היום נהרגו בתאונות הדרכים יותר אנשים מאשר במלחמות ישראל. בגלל ריבוי תאונות הדרכים בישראל הכנסת החליטה על חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975, וכך החלה הרפורמה בתחום הפיצוי לנפגעים בתאונות דרכים.
עיקרי החוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים בישראל
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים נועד להסדיר את הנושא ולאפשר קבלת פיצוי לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים, למעט מקרים חריגים כמו תאונה שנגרמה על יד הנפגע במתכוון. עיקרי החוק הם:
- אדם שנפגע בתאונת דרכים או מי שתלוי באדם שנהרג בתאונה – זכאי לקבלת פיצויים מבעל הרכב הפוגע, גם אם בעל הרכב אינו אשם בגרימת התאונה.
- חברת הביטוח שבה הנהג הפוגע מבוטח אחראית על תשלום הפיצויים לנפגעים.
- החוק מחייב את חברות הביטוח להקים קרן פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הקרן הייעודית (קרנית) אחראית על תשלום הפיצויים לנפגעים בתאונה, במקרים שבהם הנפגעים לא יכולים לקבל פיצוי מחברה הביטוח מסיבות שנקבעו בחוק, למשל זהות הנהג הפוגע אינה ידועה, הנהג נסע ברכב ללא ביטוח וכו’.
- אדם שנפגע בתאונת דרכים יקבל פיצוי כספי המחושב על פי מדדים עיקריים כמו גיל הנפגע, שיעור הנכות בגין הפציעה בתאונה, שכר לפני התאונה, פוטנציאל השתכרות עתידי, עלות הטיפולים הרפואיים ועוד.
- במקרה של מוות בתאונת דרכים גובה הפיצויים יחושב לפי מדדים מעט שונים כמו גיל המנוח, עיסוקו של המנוח והשכר החודשי שלו לפני התאונה, מידת התלות של דורש הפיצוי במנוח, מידת הפגיעה בקרובי משפחתו של המנוח.
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר מהי תאונה דרכים וקובע כיצד לחשב את גובה הפיצוי שמגיע לנפגע בתאונה בגין נזקים ממוניים ונזקים שאינם ממוניים. לאחר תאונת דרכים רשאי כל אדם שנפגע בתאונה להגיש תביעה נגד חברת הביטוח המבטחת את הרכב שבו הנפגע נסע, והולך רגל רשאי לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע. אם הרכב הפוגע אינו מבוטח יש להגיש את התביעה לקרנית.
חשוב לציין כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף, ללא קשר לשאלה מי גרם ומי אשם בתאונת הדרכים שאירעה, לכן גם נהג שנאשם בתאונת הדרכים רשאי לתבוע את חברת הביטוח והחוק מאפשר לו לקבל פיצוי.
שיקום לאחר תאונת דרכים
מאחורי הנתונים היבשים של תאונות הדרכים בישראל הכוללים את מספר ההרוגים והפצועים, יש בני משפחה הנאלצים להתמודד עם אובדן בן משפחה או עם השלכות הפציעה של הנפגע פיזית או נפשית. שיקום לאחר תאונת דרכים עלול להיות ממושך, ולרוב הוא כרוך בהוצאה כספית גבוהה מאוד.
נפגעי תאונת דרכים זכאים לקבל טיפול רפואי ראשוני בזירת התאונה, חברת הביטוח אחראית על מימון הטיפול הראשוני, ועל פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי הנפגעים בתאונות דרכים זכאים לשירותי בריאות בתחום האמבולטורי, כולל אשפוז, טיפול נפשי, תרופות, טיפול פרא-רפואי ושיקום רפואי. אם הנפגע זקוק לשירותי רפואה שאינם כלולים בסל, הוא יכול לתבוע את חברת הביטוח ולקבל פיצוי.