התקנת גשר היא פתרון נפוץ מזה שנים לתיקון ליקויים בשיניים, לא רק בקרב ילדים, אלא גם אצל מבוגרים. ליישור שיניים באמצעות גשר חשיבות רבה, שהרי החיוך שלנו הוא סימן ההיכר הראשון שאנשים אחרים רואים. אבל מעבר לאסתטיקה ולרצון להגיע לחיוך מושלם, צריך לקחת בחשבון גם את בריאותינו. שיניים בולטות, עקומות, צפופות או עם רווח, עלולות להוביל לבעיות סגר, מחלות חניכיים, או נשימה בעייתית.
למרות שגשר הוא פתרון פופולרי, לא רבים יודעים כי הטכנולוגיה המשתנה, ביחד עם הצורך, הובילו לכך שיש סוגים שונים של גשרים, בעלי מאפיינים שונים ועלויות משתנות.
שיטות להתקנת גשרים
מרבית הגשרים מורכבים מסמכים (קוביות) שמודבקים על השיניים. חוט מחבר בין הסמכים והוא אחראי לתזוזת השיניים. בגשר “הקלאסי”, אותו מכירים מרבית האנשים, הקוביות והחוט הם ממתכת. כיום, משתמשים גם בסמכים מחרסינה, הדומה בצבעה לצבע השן, ולכן היא אסתטית יותר.
השיטה הקלאסית היא אחת השיטות הזולות ביותר, אך היא גם בעלת מראה אסתטי בעייתי ובולט, זמן הטיפול בה הוא ארוך, ומוגבלים מבחינת אכילה ושתייה.
בגשרים מתקדמים יותר טכנולוגית, מתאימים את הסמכים לכל שן, ואת הגשר כולו למבנה הפה, באמצעות שימוש בסריקות תלת ממדיות. אפשר גם לתכנן את תזוזת השיניים כבר מראשית הטיפול. התוצאה היא טיפול נוח, יעיל ומהיר יותר.
כיום, נפוץ יותר ויותר טיפול באמצעות יישור שיניים פנימי. הגשר הפנימי מורכב מסמכים וחוטים המותאמים אישית במחשב. הסמכים עשויים מזהב, ומותקנים בצד הפנימי של השיניים (לינגואליים), כך שלא ניתן לראות אותם כלפי חוץ. שיטה זו יעילה ואסתטית יותר מהגשר “הקלאסי”, אך היא גם מורכבת יותר לביצוע, ולא כל האורתודנטים מוכשרים אליה. בהתאם, היא גם יקרה יותר.
שיטה אסתטית שלישית, המעלימה את מראה הגשר מהשיניים, ואף מתקדמת יותר מבחינה טכנולוגית, היא שימוש בקשתיות שקופות העשויות מאינויזליין. הקשתיות מורכבות כמעט כל הזמן, מלבד כשאוכלים או מצחצחים שיניים, כך ששומרים על היגיינת הפה, ואפשר לאכול ולשתות מה שרוצים. זמן הטיפול דומה לזה של השיטה הקלאסית.
חשוב לציין שבכל השיטות, הפיתוחים הטכנולוגיים הופכים את התהליך לקל יותר ואסתטי יותר ככל שעובר הזמן. במקרה של הגשר הקלאסי, המתכת והחוט המקשר בין הסמכים דקים יותר, כך שהגשר פחות בולט מכפי שהיה בעבר. עוד אפשרי, באמצעות הטכנולוגיות החדישות, לצמצם את החיכוך שיוצרת התזוזה של השיניים.
הביקוש הגדול, לצד השינוי הטכנולוגי, מובילים לכך שהשוק מוצף במרפאות וברופאים המציעים גשרים שונים ליישור שיניים. כשניגשים לבחור את הרופא ואת שיטת הטיפול המתאימה, אפשר להתבלבל בקלות, במיוחד לנוכח טווח המחירים הגדול.
אז כמה כל זה עולה?
התקנת גשר בשיניים היא עניין מורכב. יש להתחשב בשיטת הטיפול, החומרים בהם משתמשים ורמת הקושי. המחיר ייקבע לאחר אבחון יסודי ומעמיק לפני שמתחילים את הטיפול. יישור שיניים סטנדרטי מתחיל בכמה אלפים. ככל שרמת הטכנולוגיה עולה, כך עולה גם המחיר, ויכול להגיע לעשרות אלפים.
הגשר הקלאסי, ממתכת או מחרסינה, הוא הזול ביותר, כאמור, בזכות החומרים בהם משתמשים והשימוש בטכנולוגיה יחסית פשוטה, וזה היתרון הגדול שלו. טיפול בקשתיות שקופות הוא יקר מעט יותר בגלל הטכנולוגיה המתקדמת והחומרים בהם משתמשים. יש הרבה מאוד סוגים של קשתיות, המוצעות על ידי חברות שונות, ולכן אין מחיר אחד מקובל וקבוע.
עוד יש לקחת בחשבון את סוג המרפאה. בקופות חולים בהן הטיפול מסובסד, לפחות חלקית, הטיפול יהיה זול יותר מאשר במרפאות שיניים פרטיות. במקרה של ילדים עד גיל 18, טיפולי שיניים מסובסדים לחלוטין. המחירים משתנים גם במקרה זה, לפי הביטוח הרפואי שלכם בתוך הקופה, ולפי אופי הטיפול. ביטוח משלים הכולל טיפול שיניים יהיה כמובן זול יותר מביטוח בסיסי.