עצירות בגיל הינקות היא תופעה שכיחה ומטרידה, והורים רבים פונים לרופאי המשפחה לייעוץ בנושא זה. הצואה מהווה אינדיקציה חשובה לבריאות האדם בכל גיל, וכאשר התינוק לא נותן צואה או שהצואה שלו קשה, יש מקום לדאגה.
יש מגוון רחב של סיבות לתופעת העצירות אצל תינוקות, הסיבות העיקריות הן שינוי תזונתי, סיבות התנהגותיות, אוכל קשה לעיכול, פורמולה לתינוק שלא הוכנה על פי ההוראות, חוסר בנוזלים, תזונה לקויה וחסרה בסיבים תזונתיים, תרופות הגורמות לעצירות ועוד.
תופעת העצירות אצל תינוקות נחשבת לשכיחה ולרוב אין סיבה לחשוש אם התינוק לא עושה את צרכיו, או בלשון העם לא עושה קקי, מדי יום. הורים רבים משוכנעים כי תינוקות חייבים לתת צואה כל יום, זוהי תפיסה שגויה מאחר ותינוקות הניזונים מחלב אם בלבד יכולים לעשות קקי אחת לשבוע, למרות שבדרך כלל הם יעשו את צרכיהם לאחר כל הנקה. לכן, אם התינוק ניזון מחלב אם בלבד ותדירות הצואה שלו נמוכה ולא בכל יום, הוא אינו סובל מעצירות, כל עוד הוא לא מראה קושי במתן צואה והוא נינוח רוב הזמן.
תדירות מתן הצואה אצל תינוקות הניזונים מתחליפי חלב אם גבוהה יותר בהשוואה לתינוקות הניזונים מהנקה בלבד, ולרוב הם יעשו קקי עד 4 פעמים ביום כאשר הם מגיעים לגיל שבוע, ועם הזמן התדירות פוחתת ובגיל שנה היא צפויה להיות 2 יציאות ביום.
מהן הסיבות העיקריות לעצירות אצל תינוקות?
הסיבות העיקריות לתופעת עצירת תינוקות הן:
- סיבה התנהגותית, בדרך כלל עקב מריבות ומאבקים בין ההורים הגורמים לטראומה אצל התינוק.
- יציאה קשה הגורמת לתינוק לחשוש ממתן צואה נוספת.
- התאפקות מכוונת של התינוק בזמן הגמילה מחיתולים.
- שינוי תמ”ל.
- צריכת נוזלים בכמות נמוכה מדי.
- תזונה לקויה ללא סיבים תזונתיים.
- תופעות לוואי של תרופות לתינוקות.
ברוב המקרים אין בעיה גופנית הגורמת לתופעת העצירות אצל תינוקות. אם הרופא מאבחן בעיה גופנית הגורמת לעצירות אצל התינוק הוא יציע טיפול תרופתי.
חשוב לציין כי עצירות תינוקות שונה מתופעת העצירות אצל מבוגרים. העצירות אצל התינוקות מוגדרת לפי גורמים כמו מרקם הצואה וכאבים בזמן היציאות. לכן, ההורים צריכים לעקוב מרגע הלידה אחר היציאות של התינוק והמקרים הבאים יכולים להעיד על עצירות:
- צואה קשה ויבשה מהרגיל.
- התינוק סובל מכאבים בעת עשיית צרכיו.
- סימני דם בצואת התינוק.
- תינוק עד גיל 4 חודשים שלא עושה קקי יותר משבוע והוא חסר שקט או חסר תיאבון.
- צואה בגוון שחור.
עצירות תינוקות – פתרונות ודרכי טיפול
- תרופות וחומרים משלשלים המתאימים לגיל התינוק, חשוב לקבל מרשם מהרופא לאחר בדיקת הפעוט.
- חוקן לניקוי המעי על פי הנחיות הרופא.
- עיסוי עדין של בטן התינוק והזזת רגליו בתנועה מעגלית.
- אמבטיות חמימות ועיסוי הבטן.
- מגיל ארבעה חודשים אפשר לתת לתינוק ברזל.
- מעבר לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים ובנוזלים.