עקירת שיני בינה היא עקירה כירורגית, ובדומה לכל הליך כירורגי ניתן לצפות לסיכונים ולסיבוכים. אם אתם עתידים לעקור את שיני הבינה בקרוב, המדריך הבא הוא בדיוק עבורכם.
עקירת שיני בינה מהווה הליך כירורגי שגרתי המתבצע לרוב בין הגילאים 18-25, אולם לא פעם העקירה מתבצעת גם בגילאים מבוגרים יותר. מדובר בהליך כירורגי מורכב במסגרתו מפשילים את החניכיים או מפצלים את השן לחתיכות, וזאת בכדי לעקור את שן הבינה הכלואה.
לרוב, שיני הבינה ממוקמת בקשת השיניים ולכן נדרש להגדיל את שדה הראייה הכירורגי לצורך ביצוע העקירה במלואה, וזאת בשונה מעקירה פשוטה המתבצעת באמצעות צבת כירורגית. לרוב, תהליך ההחלמה אינו ארוך אך חשוב להבין כי ישנם סיכונים בעת עקירה של שן בינה אחת או יותר. הסיכון המשמעותי והבולט ביותר הוא זיהום המתפתח לאחר העקירה, כמו גם תחושת אי נעימות ונימול באזור הלסת.
יחד עם זאת, ישנו סיכוי לפגיעה בעצב החושי כאשר המשמעות היא שישנה ירידה או הפרעה ממשית בחלק מהלשון, ובעיקר בשפה התחתונה. עם זאת, ב 90% מהמקרים ניתן לצפות לשיפור פעילות העצב, כאשר לרוב מדובר בתקופה של בין מספר שבועות לחודשיים.
מנגד, שן בינה שמתחילה לתת אותותייה בחלל הפה ולגרום לכאבים עזים היא לא עניין של מה בכך. אנשים רבים מתארים זאת ככאב הנוראי ביותר שחשו בחייהם, ולכן אין מנוס מעקירה כירורגית.
מהו הסיכון בעקירה של שיני בינה, ולמה אפשר לצפות לאחר ההליך?
לאחר עקירת שן בינה עשוי להופיע דימום ונפיחות, אולם לרוב הנפיחות יורדת לאחר מספר ימים. נוסף לכך, אם העקירה מתבצעת באזור הלסת התחתונה עלולה להתרחש במקרים נדירים פגיעה ושבר בלסת התחתונה, כאשר אם אכן מדובר בשבר נדרש להגיע בשנית להליך כירורגי לצורך איחוי האזור.
סיכון נוסף הוא פגיעה ברצפת הסינוס הממוקמת ברווח מעל השיניים, וזאת בשל פגיעה אשר התרחשה כאשר מתבצעת עקירה בחלקה האחורי של הלסת העליונה. לאחר שהעקירה הסתיימה ייתכן כי יהיו כאבים מקומיים באזור העקירה, אולם באמצעות הדרכה מצד הרופא שלכם תוכלו ליטול משככי כאבים ולהרגיש טוב יותר כבר ביום למחרת.
כיצד ניתן למזער את הסיכונים?
ראשית כל, חשוב להבין כי עקירה כירורגית של שיני בינה היא הכרחית, ולרוב מדובר בהליך כירורגי מהיר המתבצע תחת הרדמה מקומית בלבד. רופא שיניים בעל ניסיון בתחום ידע לספק לכם את המענה הנדרש הן מבחינת הסבר אודות הסיכונים אשר מפחית באופן משמעותי את הלחץ (ידע הרי הוא כוח) כמו גם הקפדה על ההנחיות: הימנעות משטיפת הפה לאחר העקירה, וזאת בשל העובדה כי שטיפה במים עלולה להוביל לשחרור של קרישי דם ובהתאם לכך להגביר את הדימום באזור.
בנוסף לכך, יומיים לאחר העקירה מומלץ לשטוף את הפה היטב באמצעות כוס מים פושרים עם כפית מלח, במשך שלוש פעמים ביום. אם אתם מבחינים בנפיחות או בדימום מסיבי הנמשך מעל ל-48 שעות, יש לפנות באופן מיידי למרפאת השיניים לצורך בדיקה.
לסיכום, למרות הסיכונים הכרוכים בביצוע של עקירת שיני בינה חשוב להבהיר כי לרוב מדובר בהליך בטוח אשר זמן ההחלמה ממנו הוא קצר באופן יחסי. שימו לב כי אתם מבצעים את הטיפול דרך רופא שיניים בעל ניסיון כמו גם המלצות בתחום, וכי המרפאה זמינה עבורכם לכל שאלה. נוסף לכך, הקפידו להקשיב לרופא כאשר הוא מסביר כיצד לטפל באזור לאחר העקירה כמו גם להגיע לביקורת.
לאחר שנגענו בסיכונים ובחלקים הפחות אופטימיים חשוב לציין שמדי שנה מתבצעים בישראל אלפי עקירות שיני בינה, כאשר ברוב המקרים מדובר בעקירה פשוטה אשר לאחרייה ניתן לחזור לשגרת החיים.
זכרו כי חשוב להכיר ולזכור גם את הסיכונים – ולהתכונן בהתאם, כפי שהסברנו כאן במדריך, זה מקל על ההתמודדות ועל החששות.