דיבור מול קהל הוא לרוב סיטואציה לא נוחה לבני האדם. כל העיניים נעוצות בי, מסתכלים עליי, על שפת הגוף, בוחנים את יכולת הדיבור שלי ומי שאוהב ומכיר את התחום שעליו אני מדבר גם יתעניין ויתרכז בי ובדברים שלי. מדובר בסיטואציה שבה הקהל שהוא יכול להיות קהל קטן של 5, 10 או 20 אנשים או קהל במספרים גדולים יותר – 100 או 200 איש שבאיזשהו אופן בוחן אותי, את אופן ההתנהלות והדיבור שלי. ביקשנו לשוחח עם אורי פוקס, בעלים של מרכז “בטיפול”, על התמודדות עם חרדות ופחד דיבור מול קהל שיעשה לנו סדר איך מזהים ומאבחנים פחד קהל ומה אפשר לעשות עם זה.
מה יכול להיות מלחיץ בדיבור מול קהל?
אדם שחווה חרדות ופחד קהל עלול לחוות קשיים ולחץ רק מהמחשבה והציפייה לכך, עוד לפני שהוא התחיל לדבר. כלומר רק מהמחשבה שבעתיד הקרוב הנראה לעין הוא אמור לדבר בפני קהל ייתכן והוא יגלה תסמיני חרדה. תסמינים אלה יכולים לבוא לידי ביטוי בכל מיני דרכים. אם מחר אני אמור לדבר בפני קהל אני אהיה במתח כל הערב והלילה’ יהיה לי קשה להירדם ויתרוצצו לי מחשבות בראש איך להתמודד עם פחד הקהל. אם לא אהיה רגוע בשליטה שלי בנושא שאני אמור לדבר עליו או שנציגות מההנהלה הבכירה תבדוק ותבחן אותי באופן שיהיה לכך השפעה על עתיד הקריירה שלי, הדבר הזה עלול להשפיע עליי, לגרום לי להילחץ.
כל עוד החשש והלחץ הוא בגבול הנורמלי והוא לא גורם למתח ופוגע בשגרת החיים – זה טבעי ובסדר. אבל אם הלחץ והמתח גורם לי לחוסר שקט, לרפיון בשרירים, לדופק מואץ או לכאבי בטן חמורים – יהיה קשה מאוד לתפקד כך.
לכן חשוב ומומלץ לחזק את עצמנו בפתרונות שנותנות לנו ביטחון, בתקווה, בידיעה שגם אם המצגת או ההדרכה שאעביר לא תהיה מושלמת זה עדיין בסדר ולא יקרה שום דבר נורא.
עליתי על הבמה, ניגשתי לסטנד ו…
אדם שעולה לדבר מול קהל ותוך כדי הדיבור הוא מתחיל להזיע ומרגיש זיעה בגב, בכפות הידיים ובבית השחי בצורה חריגה שממש מפריעה לתפקוד ולריכוז שלו משבשת את היכולת שלו להעביר את הנאום או את ההדרכה בצורה תקינה.
המחשבה שמסתכלים עליי ואני לבד מול הקהל יכולה לגרום לי להתבלבל, לגמגם או לשכוח חלקים ונקודות חשובות מהדברים שאני צריך לומר. לעמוד מול קהל ופתאום אני לא מוצא את המלים או פשוט משתתק זו חוויה לא נעימה בכלל, כמו גם לגלות שהדופק שלי מואץ או השרירים פתאום כואבים ואני באמצע הרצאה ואני אמור לשדר רוגע כדי שיבינו את מה שאני אומר? כל מי שחווה את זה או חושש שזה עלול לקרות לו ירצה מראש להימנע מדיבור בפני קהל כדי לחסוך לעצמו את התופעות הקשות, את הבושה ואת המתח.
אבל לא תמיד יש לנו את הפריבילגיה להימנע מלדבר מול קהל. לפעמים זו חובה שלנו בעבודה או למען מטרה חברתית חשובה שאנחנו רוצים לקדם.
אז מה עושים? איך מתגברים על הפחד?
בעולמות בריאות הנפש יש כמובן תרופות כמו פרוזק וציפרלקס שממתנות את תסמיני הלחצים והפחדים, מצמצמות את תחושת חוסר הוודאות וחוסר השליטה. אבל לרוב השימוש בתרופה כמו פרוזק או ציפרלקס גורמת לנו לפתח תלות בה ויש צורך ליטול אותה בזמנים קבועים כדי לשמר את ההשפעה שלה עלינו.
קיים טיפול שונה שנעשה מול מטפל במהלכו מבררים מהו השורש שעליו יושבת וצומחת החרדה. לאחר שמבינים את המקור שלה אפשר בכלים מותאמים אישית, תרגילים ואימונים, להתמודד עם החרדות, להבין שמדובר בקושי שמרגיש אמיתי ומאיים אבל בהחלט מדובר באתגר שיש לו פתרון. בעזרת טיפול מקצועי תוכלו להשיב לעצמם את הביטחון בעצמכם, תבינו איך חוזרים לחדות ולריכוז גם אם אתם מרגישים בלבול מסוים, לא תצטרכו לעצור את החיים והשאיפות שלכם ותוכלו להחזיר את השליטה על החיים לעצמכם.