פטריגיום הוא צמיחה לבנה או ורדרדה של רקמות על הלחמית בזווית העין שעלולה להשפיע על אחת או על שתי העיניים. גידול זה אינו סרטני ואינו פולש לחלק הפנימי של העין או מתפשט לכל חלק אחר של הפנים או הגוף. פטריגיום בדרך כלל אינו גורם לבעיות או דורש טיפול, אולם אם לא מטופל, הצמיחה יכולה להתרחב ולגרום לראיה מטושטשת.
הסיבה המדויקת לפטריגיום אינה ידועה. סברה מקובלת היא שחשיפה רבה מדי לאור אולטרה סגול (UV) יכולה להוביל לגידולים אלה. התופעה נפוצה בעיקר אצל אנשים המתגוררים באזורים שטופי שמש ובאנשים שעבודתם חושפת אותם לאור UV , כגון חקלאים, דייגים ורתכים. גורמי סיכון אחרים כוללים גירויים סביבתיים (למשל: רוח, אבק, כימיקלים, זיהום אוויר) והיסטוריה משפחתית של ההפרעה.
תסמינים: פטריגיום הוא בדרך כלל לא כואב ולא תמיד גורם לתסמינים. כאשר יש תסמינים הם בדרך כלל מתונים. תסמינים נפוצים כוללים אדמומיות ודלקת, תחושה שיש חפץ זר בעין, יובש עקב ירידה בייצור הדמעות, ראייה מטושטשת וגירוי בעיניים.
פטריגיום מאובחן בדרך כלל על ידי רופא עיניים באמצעות המראה הייחודי שלו ובדיקת עיניים מקיפה על ידי מנורת חריץ המאפשרת לראות את העין בעזרת הגדלה ותאורה בהירה. בדיקות נוספות עשויות לכלול מבחן חדות ראייה, טופוגרפיה ותיעוד תמונות לצורך מעקב אחר קצב הצמיחה.
פטריגיום בדרך כלל לא דורש כל טיפול אלא אם כן הוא פוגע בראייה או גורם אי נוחות חמורה. בגירוי קל ניתן לטפל בטיפות או משחות כדי לשמן ולהרגיע את הקרנית. במקרים חמורים של אסטיגמציה (צילינדר) הגורמת לראייה מטושטשת או אובדן ראייה יומלץ על הסרת הפטריגיום בעזרת ניתוח. מומלץ להסיר את הפטריגיום לפני שהוא גדל על פני הקרנית כדי למנוע פגיעה בקרנית ולגרום לבעיות ראייה קבועות. יש המסירים פטריגיום גם מסיבות קוסמטיות במידה והמטופל מעוניין בכך.
ניתן להפחית את הסיכון לפתח פטריגיום על ידי הימנעות מחשיפה לגורמים סביבתיים שעלולים לגרום לו על ידי שימוש במשקפי שמש וכובע בעל שוליים רחבים כדי להגן על העיניים מפני אור השמש, הרוח והאבק. משקפי השמש צריכים גם לספק הגנה מפני קרני השמש האולטרה סגולות. במידת האפשר יש להגביל חשיפה לגירויים סביבתיים כגון, עשן, אבק, רוח ומזהמים כימיים.