כניסה להריון אמורה להיות אירוע משמח ועם ראייה עתידית, אך מה קורה כשהדבר מתנגש עם צרכי העבודה ועולה חשש של פיטורין בזמן הריון.
ישנן המון קבוצות במדיה החברתית- הפייסבוק מקבוצות הורים ומשפחה שדנות בנושא פיטורין בזמן הריון. צעד שאולי היה בעבר הרחוק טבעי וספונטני, עוד כשלא ידעו כלל מה עובר בגוף, הפך להיות פעולה שצריך לחשוב עליה לפני שעושים אותה, או מצב שיש לו השלכות על כל החיים כולם כשזה קורה.
בסופו של יום אנו רוצות לעבוד, וחשוב לנו לקבל את הזכויות המגיעות לנו. לא תמיד אנו יודעות מהם כלל זכויותינו וגם אנחנו לא תמיד מודעות לכל המשמעויות למצבים השונים. אך כשמתקיימים פיטורי עובדת בהריון שגורמים למניעת הזכויות או לפגיעה בפרנסה, חשוב שנבין את המשמעות של הדברים וכיצד החוק רואה את המצב.
משמעות המצב של עובדת בהריון על העסק
בעל העסק או החברה צריך עובדים וצריך תפוקה בכדי שהעסק ימשיך לתפקד ולהתקיים. הוא זקוק לעובדים שיגיעו לעבודה בזמן. יעבדו ויסיימו את הנדרש ויחזרו שוב למחרת. ההסכם הוא שהעובד מבצע את עבודתו והמעסיק משלם שכר על כך. כשעובדת נכנסת להריון, יש משמעות כבדה ביותר מבחינת המעסיק. הוא משלם את השכר שהוא נדרש, אך, היא כבר אינה עובדת כבעבר. ישנן בדיקות שנדרש לעשות, המצב הגופני, רגשי ונפשי משתנה ומשפיע על איכות העבודה. לעתים קרובות יש העדרויות בחודשי ההריון.
מעבר לכך, ע“פ החוק, המעסיק מחוייב לשמור על תפקידה ומקום העבודה של העובדת גם לאחר הלידה ולהחזיר אותה לעבודה לאחר סיום חופשת הלידה. ההפסדים יכולים להיות כבדים לעסק ומתוך כך יכול המעסיק ליזום פיטורין בזמן הריון.
החוקיות של פיטורין בזמן הריון
עם ההבנה לקושי המעסיק, מתקיימת הההכרה שאשה היא גם עובדת וגם אמא. מתוך כך יש להגן על העובדת שיכולה להיוותר ללא פרנסה וללא בטחון כלכלי דווקא בתקופה בה היא זקוקה לה מאוד ובה היא ממלאה את תפקידה השני. עובדת שתשאר ללא מקום עבודה כשהיא במשך מספר חודשים מתמקדת בגידול הרך הנולד, אף יכולה לצאת ממעגל העבודה ולהקלע לקשיים מחוסר הפרנסה הקבועה.
לשם כך, חוקקו חוקים שמיועדים להגן על העובדת ולעזור לה לא להגיע למצב של פיטורין בזמן הריון. ישנו איסור לפטר עובדת בעת הריון אלא אם יוכל המעסיק להוכיח כי לפיטורין אין קשר להריון וישנה סיבה אחרת שמובילה לכך. זהו איסור המעניק רוגע לעובדת לאורך ימי ההריון בידיעה שיש לה עדיין עבודה והיא עדיין ממשיכה להתפרנס. מתוך כך, חשוב שהעובדת לא תנצל זאת לרעה עובדה זה וזלזול במשימות השונות הנדרשות.
חשוב לציין, שהחוק מאפשר הגנה גם למעסיק ומגדיר כי המצב חל רק במצבים שלעובדת יש ותק של לפחות חצי שנה בעבודה עצמה.