ריצה הפכה בשנים האחרונות לתחביב פופולארי אצל אנשים רבים, בטווחים רחבים של גילאים.
ריצה מהווה כפעילות ספורטיבית בריאה, אשר טומנת בחובה מגוון רחב של יתרונות בריאותיים שונים – כאשר, רבים מעידים על כך שמדובר בפעילות אשר גורמת לתחושה טובה וגם מציבה התמודדות עם אתגרים שונים.
יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך כי אצנים גם חשופים גם לפציעות ספורט שונות ובכדי להימנע מאותן הפציעות, קיימת חשיבות גבוהה להכיר את אותן הפציעות אשר נחשבות כנפוצות וכמובן, גם את הגורמים לאותן הפציעות ולעשות כל מה שניתן על מנת להימנע מהן.
הפציעות הנפוצות
ראשית כל, חשוב לציין, שישנן פציעות אשר מאפיינות יותר אצנים אשר רצים למרחקים ארוכים – כמו רצי מרתון לדוגמא.
אחת מהפציעות המדוברות היא פציעת בקדמת הברך – פציעה אשר תבוא לידי ביטוי בתחושת כאב באזור שמסביב לפיקת הברך.
פציעות נפוצות נוספות אשר עלולות לאפיין אצנים (מתחילים ומנוסים) הן: חיכוך של הגיד, אשר גורמים לכאבים בצד החיצוני של הברך. קרעים במניסקוס. דלקת אשר מתפתחת סביב גיד אכילס. שברי מאמץ (הפציעות הנפוצות ביותר בקרב ספורטאים, כאשר, מה שגורם לאותן הפציעות זה שימוש יתר של הגוף). כאבי שרירים ועוד..
כאמור, המשותף בין רוב הפציעות המדוברות, זאת העובדה שהם באות לידי ביטוי בכאבים באזורים הפגועים – כאשר, ללא אבחון וטיפול מתאים, הכאבים רק עלולים ללכת ולהחמיר עם הזמן ואף לגרום לנזקים משמעותיים.
בכדי לטפל בצורה הטובה ביותר באותה הפגיעה ולהעלות את הסיכויים להפגה של הכאבים, קיימת חשיבות גבוהה לפנות לרופא, במטרה לעבור בדיקות מתאימות כמו: MRI, אבחון של שברי מאמץ ועוד..
בהתאם לאבחון, הרופא ידע גם להמליץ על שיטות הטיפול המתאימות והנכונות ביותר.
אבחון וטיפול בפציעות ספורט
כאמור, לרוב, רופא יעשה שימוש במגוון רחב של אמצעים מתקדמים על מנת לבצע אבחון של הפגיעה. יחד עם זאת, הוא גם ישען במידה רבה על תשאול המטופל ועל הסימפטומים עליהם הוא מתלונן – יהיו מקרים שהתשאול לבדו יכול להוות כדרך לאבחון מקור הפציעה.
מבחינת טיפול בפציעות, ישנם 2 סוגים עיקריים של טיפולים – הראשון הוא הטיפול השמרני, אשר עושה שימוש במגוון רחב של שיטות ועזרים, כאשר המטרה היא להפחית את העומס על האיברים הפגועים כמו גם את התהליכים הדלקתיים.
במקרים בהם הטיפולים השמרניים יהיו פחות יעילים, האפשרות השנייה תהיה טיפול ניתוחי – טיפול אשר נפוץ בעיקר במצבים כמו: קרעים של רצועות, שברים ועוד..
חשוב לציין, שישנם עוד מגוון רחב של שיטות טיפול הנחשבות ליעילות כמו פיזיותרפיה לדוגמא, ולכן, ההמלצה היא לערוך היכרות עם כמה שיותר שיטות טיפול רלוונטיות על מנת להבטיח יעילות גבוהה ולהעלות את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
לסיכום, אם אתם שוקלים אם להתחיל לרוץ או לא, אין כל ספק שכדאי לכם “ללכת (או לרוץ) על זה” ולהתחיל וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים אשר טמונים בריצה. יחד עם זאת, בכדי להימנע מפציעות, ההמלצה היא לשמור על מינון נכון ועל הדרגתיות בכל מה שקשור לריצה – במקרים רבים, ליווי או הדרכה מקצועית, לפחות בשלבים הראשונים, יכולה לסייע במידה רבה בהשגת המטרה.
חשוב להיות מודעים לגורמי הסיכון השונים אשר עלולים להעלות את הסיכויים לפציעות כמו: ריצה למרחקים גדולים מדי, מצבים בהם לא ממתינים עד החלמה מלאה מפציעות והגדלה מהירה ולא מבוקרת של טווחי הריצה – במידה ונמנעים מלבצע את הפעולות הללו, מפחיתים במידה רבה את הסיכון לפציעה .