בעבר הלא מאד רחוק שימשו כתרי החרסינה כאמצעי לשחזור שיניים פגועות ואילו ציפויי החרסינה היוו אמצעי לשיפור אסתטי. הדעה הרווחת הייתה שציפויי חרסינה חלשים מדי וההתוויות לשימוש בהם היו בשיני מתרפאים ללא הפרעות סגר (חריקה שיניים או הידוק שיניים) ולוו באזהרות לגבי השימוש בשיניים שעליהן הותקנו ציפויי חרסינה (לא לנגוס במזון קשה, להימנע מפיצוחים, חייבים לישון עם סד לילה להגנה על השיניים ועוד).
עם הניסיון הנצבר בתחום ציפויי חרסינה לשיניים כך התרחבו התוויות השיקום והשימוש בציפויי חרסינה הלך והתרחב ובמקביל הצטמצם השימוש בכתרים למקרים שאינם מחייבים את הכתרת השיניים בכתר. לצורך בניית כתר על גבי שן יש צורך בהשחזה משמעותית והסרת כמות רבה של חומר שן. עוביו של הכתר הוא כ 1.5 מ”מ והמשמעות של השחזת שן לכתר הינה בהכרח הסרת האימייל שהינה שכבת ההכנה של השן לצורך יצירת כתר המשקם את השן לגודל התואם וגודל שן טבעית. עם הזמן עלולה להתרחש שטיפת הצמנט (הדבק המחבר בין הכתר לבין השן), חיידקים יכולים לחדור ישירות אל שכבת הדנטין והתוצאה עלולה להיות התפשטות מהירה של עששת מתחת לכתר בתוך שכבת הדנטין הדקה והפריכה.
קו סיום הכתר נמצא מתחת לחניכיים ואם אין הקפדה על דיוק מושלם תיווצר דלקת חניכיים שסימניה הינם נפיחות ודימומים סביב שולי הכתר. דלקת החניכיים תוביל לאורך זמן לנסיגת חניכיים. לעומת זאת הסרת חומר שן לצורך ציפויי חרסינה הינה כ 0.5 מ”מ בלבד, ההסרה הינה משכבת האמאייל בלבד כך שהציפוי מודבר על האמאייל ויוצר תוספת הגנה במקום זו שאבדה בהסרת מעט האמאייל.
האם אפשר להימנע מהסרת חומר שן?
הסרת מעט חומר שן מחוייבת המציאות בכל מקרה בו שן אינה ממוקמת בעמדה פנימית בסידור קשת השיניים. ללא הסרת חומר שן כלל נקבל שן בצורה בולטת ומגושמת, אם נדביק עליה ציפוי השן תראה חריגה משאר השיניים בקשת. כמובן שעובי השכבה המוסרת תלוי בעמדת השן בקשת יחסית לשיניים האחרות ולסידור השיניים המתבקש.
בניגוד לקו הסיום לכתר הנמצא לרוב מתחת לחניכיים הרי קו הסיום לציפוי נמצא בדרך כלל בקו החניכיים, עוביו הדק של הציפוי אינו גורם לדלקת חניכיים והציפוי כשלעצמו אינו גורם לנסיגת חניכיים אם נבנה נכון במדויק ללא השארת שוליים מיותרים.
החוליה החלשה
רוב הכתרים בנויים מחיבור של שני חומרים (מתכת וחרסינה או זירקוניה וחרסינה) חיבור הזירקוניה או המתכת אל החרסינה הוא “החוליה החלשה” בכתר וישנה סכנה של הינתקות חלקי חרסינה מהכתר. לעומת זאת, ציפויי החרסינה מורכבים מחומר זהה אחד ללא חיבור של שני חומרים יחד . ככל שעברו השנים החומרים הפכו לחזקים יותר מכפי שהיו בעבר באופן יחסי וכך כיום הסיכוי לשבירת ציפוי הינו נמוך ואינו שכיח. כמובן שעובדה זו תלויה בדיוק העבודה ושימוש בחומרים המתאימים.
בעבר המגמה השכיחה הייתה בניית כתר על גבי כל שן שעברה טיפול שורש, עם התרחבות השימוש בציפויי חרסינה ניתן היום ליצור ציפוי חרסינה היקפי ולעשות בו שימוש גם לעטיפת שיניים לאחר טיפול שורש לאחר הסרת שכבת שן מינימלית, כך מתאפשרת יצירת מעטה הגנה חזק מספיק יחד עם שמרנות בהסרת חומר השן. ציפוי יכול לעטוף שן כהה ולאטום את הצבע הכהה עד לרמה מסוימת, אך אם צבע השן כהה מאד אין מנוס מביצוע כתר מכיוון ששכבת שלד הכתר עבה יותר ויכולה במקרים רבים לאטום לחלוטין את צבע השן המקורית הכהה.
צריך לזכור שגם אם כתר אוטם לחלוטין צבע כהה – אם לא יבוצע כתר מוקפד ומדויק ובמידה ולא תישמר היגיינה אורלית קפדנית תיווצר נסיגת חניכיים ויחשפו שוליים כהים של השן מתחת לכתר, השורש הכהה יראה כפס כהה סביב הכתר.
הדבקת ציפוי חרסינה
ציפוי חרסינה חזיתי מחייב השארת שכבת אמאייל אליה נוכל להדביק את הציפוי וככל שישנו יותר אמאייל כך תהייה ההדבקה חזקה יותר. בעבר אם לא נותרה שכבת אמאייל מספקת הנטייה נטעה לכיוון הכתרת השן , אך כיום ניתן לבצע מיפוי היקפי גם בכל אותם מקרים בהם כתוצאה משחזורים נרחבים או סתימות נרחבות ישנו חשש שלא נותר מספיק אמאייל לאחיזת הציפוי, ציפוי חרסינה היקפי בהחלט יכול להיות הפתרון במקרים הללו. מכיוון שאין חובה בהכרח בהדבקת ציפוי חרסינה היקפי אל האמאייל בעצם נבנה ציפוי זה העוטף את כל השן, ניתן לצבע ציפוי חרסינה היקפי גם על שיניים כהות באופן יחסי כיוון שעם ביטול המגבלה של ההדבקה רק אל האמאייל מתאפשר להסיר שכבה כבה יותר של חומר שן ולבנות ציפוי עבה האפשר אימת הגוון הכהה של השן הכהה.
במקרים בהם נדרש שינוי משמעותי של צורת כותרת השן אין מניע וביצוע כתר לעיתים ? מאסיבית של חומר שן מחייבת ביצוע טיפול שורש ולאחריו ביצוע כתר אך מקרים אלו אינם נפוצים ולרוב ניתן בעזרת ארסנל ציפויי החרסינה העומד לרשותנו לפתור כמעט כל בעיה או צורך אסתטי בשביעות רצון מלאה.
המאמר נכתב באדיבות: ד”ר רוני אמיד – מומחה באסתטיקה דנטלית