מחלת הפרקינסון הינה מחלה נוירולוגית ניוונית שכיחה למדי לצערנו ולמעשה היא השנייה בשכיחותה אחרי מחלת האלצהיימר. משאבים ומאמצים רבים מושקעים בחקר המחלה ובניסיונות למצוא לה מרפא. כיום, ישנם טיפולים תרופתיים וניתוחים שונים המסייעים לשפר את איכות חיי המטופל ואת תפקודו הקוגניטיבי ומיועדים להאט את קצב התקדמות והתפתחות המחלה ולהקל על תסמיניה, אולם טיפול מרפא טרם נמצא. אחד הכלים הטיפוליים במחלת הפרקינסון הינו שימוש בקנאביס רפואי שנמצא כיעיל במיוחד להקלה על תסמיני המחלה השונים.
מאפיינים ותסמינים של מחלת הפרקינסון
פרקינסון הינה מחלה ניוונית שכיחה במיוחד בקרב אוכלוסיית הקשישים. מספרם של חולי הפרקינסון הוכפל במהלך 20 השנים האחרונות ומדובר במחלה המתאפיינת ומתבטאת בהפרעות תנועה, נוקשות שרירים, רעד בזמן מנוחה, הפרעות ביציבות, איטיות בתנועה ועוד. תיאור של המחלה ניתן למצוא בכתבים מתקופת מצרים הקדומה, אולם המחלה אופיינה באופן מקצועי לראשונה בשנת 1817 ע”י ד”ר ג’יימס פרקינסון וכיום ידוע שהיא נוצרת בשל הצטברות חלבונים פגומים וכתוצאה מהרס תאים באזור הגרעינים הבסיסיים במוח האחראי על דיוק בתנועה. עיקר הטיפול בפרקינסון מתמקד בניסיון לשחזר תפקוד לא תקין בגרעין ה – SN באמצעות תרופות, גירויים חשמליים או באמצעים ניתוחיים. המטרה של הטיפולים הינה לעכב את קצב התקדמות המחלה, לשפר את תסמיניה ולהקל על המטופל.
טיפול בקנאביס רפואי במחלת הפרקינסון
אזור הגרעינים הבסיסיים במוח האחראי על התנועה הוא זה שנפגע באופן הדרגתי במחלת הפרקינסון ובמחקרים שונים נמצא כי הוא עשיר בקולטנים קנבינואידיים. קנאביס רפואי מהווה תחום מרכזי בחקר המוח ומחלות נוירולוגיות וכיום יש התוויה מאושרת לטיפול באמצעות קנאביס רפואי לארבע מחלות נוירולוגיות: טרשת נפוצה, תסמונת טורט, פרקינסון ואפילפסיה. ההמלצה לטיפול במחלת הפרקינסון הינה עבור חולים הסובלים מכאבים כרוניים או כאלה שנותרו כתוצאה מנוקשות שרירים המהווה אחד מהתסמינים השכיחים ביותר של המחלה. הטיפול בקנאביס רפואי מתמקד בהקלה על כאב אך אינו מספק מענה אפקטיבי להפחתת הרעד ככל הנראה. כאמור, מחקרים קליניים רבים שבוצעו מוכיחים כי קיים קשר משמעותי ומובהק בין שימוש בקנאביס רפואי לבין הטבה בתסמיני המחלה. בכלל הנוגע לרעד, הרי שנדרש לבצע מחקרים נוספים מקיפים על מנת להבין עד כמה משפיע הטיפול ומה מידת האפקטיביות שלו.
תסמיני המחלה והתאמת הטיפול
תסמיניה של מחלת הפרקינסון מתבטאים ברעד בידיים וברגליים, בלסת וכן בנוקשות שרירים. לאורך הזמן, תסמינים אלה עלולים להחמיר ולפגוע ביכולת התפקוד ובאפשרות להתנהל באופן עצמאי. חולי פרקינסון מתקשים לבצע פעולות בסיסיות יומיומיות כאשר המחלה מגיעה לשלב מתקדם והם זקוקים לסיוע, תמיכה והשגחה צמודים. פרט לתסמינים המוטוריים והתפקודיים, חולי הפרקינסון סובלים מכאבים הנובעים מכיווץ של השרירים והרפיה של השריר הנגדי. מצב זה גורם לכאבים ורבים מחולי הפרקינסון מקבלים טיפול תרופתי ונוטלים משככי כאבים. בשלבים מתקדמים של המחלה, הטיפול התרופתי עלול להפוך לבלתי יעיל והשפעתו אינה מורגשת עוד, במצב זה ניתן להציע לחולה טיפולים שונים לשיפור איכות החיים. השימוש בקנאביס רפואי מאושר לחולים הנמצאים תחת השגחה ופיקוח רפואיים צמודים ויש צורך בקבלת רישיון מתאים מטעם משרד הבריאות. הקנאביס מסייע להרפיית השרירים ולהקלה על כאבים מה שמאפשר לחולים לשלוט בשרירים ביתר קלות ולבצע פעולות מוטוריות שונות.
ישנם מחקרים המעידים על השפעה חיובית של טיפול בקנאביס רפואי על תופעת הרעד ממנה סובלים חולי פרקינסון ונוסף, הקנאביס מפחית תופעות לוואי של תרופות. הטיפול ניתן לחולי פרקינסון באמצעות עישון במקרים קשים באמצעות אינהלציה או במזון.
מקור מידע אמין ומבוסס למטופלי קנאביס רפואי
אפליקציית אקוקאן הינה קהילה מקוונת ומאובטחת למטפלים, אנשי מקצוע וחולים המטופלים בקנאביס רפואי. על סמך הניסיון והידע המקצועי שצברנו ובעזרת צוות מומחים, אנו מגשרים על הפערים הקיימים בין מידע מדויק לטיפול רפואי אפקטיבי ומנגישים לכם מידע רלוונטי ומועיל לכל מטופלי הקנאביס הרפואי. באפליקציית אקוקאן תוכלו להתייעץ עם רופא מומחה לגבי שימוש של קנאביס רפואי לחולי פרקינסון ולקבל הנחיות ועצות חשובות. באתר תוכלו לקבל תשובות לשאלות מהותיות כגון: מהו סוג הקנאביס הרפואי המתאים לטיפול בפרקינסון? מהו המינון המומלץ? מהן השפעות הטיפול והתוצאות שניתן לצפות להן? ועוד. אנו נלווה אתכם במתן ייעוץ מקצועי וביחס אישי להתאמת הטיפול האפקטיבי ביותר עבורכם שיביא לשיפור איכות חייכם.