לומיירה היא תרופה להרזיה, שכרוכה במרשם מהרופא המטפל, ובאישור מיוחד ממשרד הבריאות, באמצעות טופס 29 ג’ אצל הרופא.
את התרופה נוטלים על קיבה ריקה, בין פעם אחת לשלוש ביום, כל פעם כחצי שעה לפני הארוחה. התרופה מתאימה, לאנשים שפועלים על מנת לבנות לעצמם, שגרת חיים בריאה, באמצעות דיאטה ופעילות ספורט.
היא מיועדת לשימוש קצר טווח, לתקופת בניית ההרגלים החדשים, יחד עם דחיפה בירידה במשקל.
מאמר זה ירחיב על הלומיירה, מהי, מהם הקריטריונים לקבלתה, ולמי לא מומלץ לטול אותה.
מהי לומיירה?
תרופה זו מכילה חומר פעיל בשם פנטרמין. זוהי מולקולה הפועלת כתרופה ממריצה למערכת העצבים. היא גורמת לשחרור נוראדרנלין במוח, וכך מעלה את הלפטין. הלפטין הוא הורמון שידוע בתור מגביר שובע ומדכא תיאבון, משום שהוא מופרש כאשר הקיבה מתמלאת.
חומר זה קיים בתרופות נוספות להרזיה, כמו רזין וקסימיה. ההבדל מתבטא במינונים, בזמני הלקיחה, ובשילוב עם חומרים פעילים אחרים.
הטיפול בעזרת לומיירה, מתבצע למשך כמה שבועות בלבד. אחר כך הרופא המטפל קובע, האם לעבור לתרופה אחרת, לשם תחזוקה של הירידה במשקל, או להפסיק את הטיפול התרופתי. אז הוא ימליץ להישאר רק עם הרב תחומי- הכולל דיאטה, פעילות גופנית, סיוע רגשי בעת הצורך, ועוד.
צוות המתמחה בטיפול בהשמנת יתר, יעבוד בלי טיפת שיפוטיות כלפי כשלונות של המטופלים, ויתן להם כלים, איך להתמודד עם תופעות לוואי של התרופות. בנוסף, בתחילת הטיפול הרופא המטפל מעורב מאוד, על מנת לוודא שהמינון מותאם למטופל. הוא מתאים שוב ושוב את המינון, בהתאם לצורך ולתופעות הלוואי.
קריטריונים לקבלת התרופה
לצורך קבלת אישור לטיפול בתרופה, יש לעמוד בכמה דרישות בסיס:
- המטופל חייב להיות בן 18 שנה לפחות
- חייב להיות בעל BMI של לפחות 30, מה שמוגדר כהשמנת יתר חמורה.
- חייב להיות בעל BMI של 27 לפחות, מה שמוגדר כמצב של עודף משקל, יחד עם גורם סיכון נוסף, הקשור קשר ישיר להשמנת יתר. למשל, סוכרת, טריגליצרידים גבוהים, לחץ דם גבוה, ועוד.
לאנשים הבאים, לא מומלץ ליטול לומיירה:
- בעלי גלאוקומה
- יתר פעילות של בלוטת התריס
- מחלת לב קשה (למשל אוושה לבבית, הפרעות קצב מסוימות, מום במסתמי הלב ועוד).
- יתר לחץ דם בינוני או חמור ממנו.
- יתר לחץ דם ריאתי.
- מטופלים בתרופות נגד דיכאון, מקבוצת מעכבי MAO
במצבים אלו, הרופא המטפל, ישקול איתכם חלופות שמתאימות לכם, וגם שומרות על בטיחותכם.
חשוב לציין כי תרופה זו לא אושרה עדיין לשימוש בישראל, ולכן ניתן להשיג אותה, רק באמצעות הגשת טופס 29 ג’, למשרד הבריאות. במידה ויתקבל אישור, ניתן יהיה לרכוש אותה בבית מרקחת.
קשה להפריז בחשיבות נטילת לומיירה, אך ורק בהנחייתו של איש מקצוע מתחום הבריאות, המוסמך לטפל באנשים בעלי משקל עודף. אנשי מקצוע הבקיאים בתחום זה, ידעו לענות על שאלות, לבחון את היתרונות והחסרונות של התרופה בהתאם למטופל באופן אישי, ויעזרו להגיע להחלטות מושכלות.
Obesity – פורטל תרופות הרזיה
מבררים על תרופות להרזיה, כמו רזין או קסניקל?
הגעתם למקום הנכון. באתר obesity, תמצאו מידע מקיף על כל סוגי התרופות לירידה במשקל. כולל הרחבה ופירוט על יעילותן, תופעות הלוואי והתוויות הנגד שלהן.