גישת בתי המשפט לעוולת הרשלנות הרפואית היא מחמירה מאוד. כאשר הנפגע מגיש תביעה לבית המשפט, נפסק עבורו פיצוי כספי גבוה, הן עקב הנזק הרב שנגרם לו, והן על מנת להרתיע את הגורמים הרפואיים המטפלים ולהבטיח, ככל האפשר את בטיחותם של המטופלים העתידיים. גובה הפיצוי נקבע, כמובן, בהתאם לחומרת הנזק. מאמר זה יעסוק ברשלנות רפואית בהריון.
רשלנות רפואית בהריון – רקע כללי
בישראל, מוגשות לא מעט תביעות בשל רשלנות רפואית בהריון. רשלנות שכזו יכולה להיגרם כתוצאה מאבחון מאוחר של בעיה רפואית, כמו רעלת הריון. ישנם מקרים שבהם המטופלת ההריונית מדווחת על ההיסטוריה הרפואית שלה, אך לא נשלחת לבדיקות המתאימות וכתוצאה מכך נגרמים נזקים לעובר. נזקים אלה יכולים להיות נכויות ומומים שונים, ואף מות העובר. מכאן שרשלנות רפואית בהריון לא גורמת רק לנזקים פיזיים, אלא גם לנזקיםנפשיים – . לאישה ולבן זוגה.
אבחון מוקדם ונכון של בעיה במהלך ההריון ומתן טיפול רפואי מתאים וסביר, יכולים למנוע את מרבית הנזקים הנגרמים לאישה ולעובר.
לקריאה נוספת בנושא רשלנות רפואית בהריון – https://www.jewishmedicallaw.com/
רעלת הריון
אחד המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בהריון, הוא כאשר האישה סובלת מרעלת הריון, אך הרופא המטפל בה, אינו מאבחן את הבעיה בזמן. אבחון מוקדם של כל בעיה רפואית הוא הכרחי, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר ברעלת הרעיון. כל איחור באבחון, יכול להוביל למותו של העובר.
לתופעה זו של רעלת הריון, יש סימפטומים רבים, כך שהרופא הסביר יכול וצריך לאבחן את הרעלת בקלות יחסית. למרות זאת, ישנם פסקי דין בנושא רשלנות רפואית המראים כי הנתבעים (קרי, הגורמים הרפואיים המטפלים), לא העניקו את מירב תשומת הלב עבור ה סימפטומים הללו. בחלק ממקרים אלה, המטופלת אף הפנתה את תשומת לב הנתבעים לכך שהיא סובלת מתופעות שונות, אך במקום שינהלו מעקב רפואי צמוד – הגורמים הרפואיים המטפלים כלל לא התייחסו לכך ושלחו את המטופלת לדרכה. כתוצאה מכך – מת העובר.
את בהריון? נקטי בכל אמצעי הזהירות!
בשל תוצאותיה הטרגיות של רשלנות רפואית בהריון, מסביר עורך הדין איתן ליפסקר כי חשוב מאוד לנקוט בכל אמצעי הזהירות.
אלו יקטינו משמעותית את הסיכוי שהטיפול הרפואי יהיה רשלני:
- בחירת הרופא שלך: אל תקלי ראש בחשיבות בחירת הרופא שלך. קבלי המלצות מחברות ובנות משפחה ובחרי את הרופא הטוב והמקצועי ביותר.
- חוות דעת שנייה: ניתן למנוע רשלנות רפואית, על ידי קבלת חוות דעת נוספת. גם אם נשלחת לבדיקות וכבר קיבלת אבחנה, עשי את אותן הבדיקות שוב, אצל רופא אחר וקבלי חוות דעת נוספת.
- שאלי שאלות: זכותך המלאה כמטופלת, לשאול שאלות ולהבין היטב כל דבר הקשור לבריאותך ולבריאות העובר. פני בכל בעיה או שאלה אל הרופא.
- היסטוריה משפחתית: ספקי לרופאים המטפלים בך את כל האינפורמציה הרפואית, לרבות ההיסטוריה הרפואית המשפחתית: מחלות, אלרגיות וכיו”ב.
- ספרי על כל שינוי: גופך משתנה בתקופת ההריון מטבע הדברים, אך למרות זאת, יש לדווח מידית לרופא על כל תופעה חדשה ולא מוכרת.
איך ניתן להוכיח רשלנות רפואית בהריון?
כדי להוכיח רשלנות רפואית בהריון, יש צורך באיסוף של כל החומר הרפואי שקשור למעקב אחר ההריון, כמו בדיקות אולטרסאונד, תוצאות בדיקות מעבדה, כרטיס מעקב הריון, מסמכים באשר למצבו הרפואי של היילוד וכדומה. כמו כן, לעתים צריך לאסוף מסמכים רפואיים הנוגעים ליתר ההריונות של האישה – הן קודמים והן מאוחרים יותר.
כדי לוודא אם אכן מדובר במקרה המצדיק הגשת תביעת רשלנות רפואית, על האישה לפנות למומחה בתחום הרלוונטי, ולעתים אף ליותר מומחה אחד. אם אותו מומחה מגיע למסקנה שאכן, המקרה מצדיק הגשת תביעה – הוא מנסח חוות דעת רפואית שעליה התביעה מתבססת. חוות הדעת נועדה להוכיח את הקשר הסיבתי בין הטיפול הרפואי לבין הנזק שנגרם, ובלעדיה לא ניתן להוכיח את התביעה.
פסיקת פיצוי לנפגעים
לפסקי דין בנושא רשלנות רפואית שבמסגרתם הטיל בית המשפט, אחריות על הנתבע בגין רשלנות רפואית בהריון, יש שתי מטרות:
- פיצוי התובעים: אמנם, פיצוי כספי לא יכול לפצות על הכאב שנגרם עקב המומים שנגרמו לעובר או עקב מותו. ואולם, פסיקתו של בית המשפט, יכולה בהחלט לסייע לתובעים מבחינה כלכלית.
- הרתעה מפני טיפולים רשלניים: בתי המשפט מבקשים לצמצם את מקרי הרשלנות הרפואית ולעודד שמירה על טיפולים רפואיים הנעשים במקצועיות ובזהירות רבה
- רשלנות רפואית בהריון גורמת לנזקים קשים מאוד לאם ולעובר. לעיתים, הרשלנות אף מובילה למות העובר. אחד המקרים השכיחים של רשלנות רפואית בהריון הוא אבחון מאוחר של רעלת הריון. הגשת תביעה חשובה מאוד הן לשם קבלת הפיצוי והן לשם הרתעה.