על אף העובדה שלידה הינה בהרבה פעמים אירוע משמח שמתכוננים לקראתו רבות, לעיתים יהיו מקרים בהם יהיו בעיות שונות בהכנה ללידה, במהלך הלידה או בעקבותיה. ככל שמתעוררת איזושהי בעיה או תקלה, הצוות הרפואי מחוייב להעניק את הטיפול הרפואי הטוב ביותר שניתן בזמן המהיר ביותר שניתן בנסיבות העניין. הפרה של חובה זו יכולה לעלות לכדי רשלנות רפואית בלידה.
למרות המחוייבות הרבה של הצוות הרפואי והרצון הטוב לסייע ליולדת לבצע לידה חלקה ומהירה ככל הניתן, לא מן הנמנע שגם רופאים מיומנים יבצעו טעויות. ואולם, למרות טעויות אלה, פעמים רבות קשה להוכיח אותן אם אין הכשרה לכך.
מהי רשלנות?
רשלנות מוגדרת בסעיפים 35 ו36 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. עוולת הרשלנות קובעת שהתנהגות או מחדל שאדם סביר ונבון לא היה מבצעה בנסיבות העניין ונגרם עקב אותה התנהגות או מחדל נזק, תיחשב כרשלנות המחייבת בפיצויים.
אילו מקרים יכולים להיחשב כרשלנות רפואית בלידה?
ניתן להצביע על כמה מקרים בעבר שנחשבו בתור רשלנות רפואית בלידה:
- מעבר ללידה קיסרית מאוחר מדי מן המצופה – לידה נרתיקית היא הלידה הטבעית והנפוצה, והיא אפשרית במידה שמצב התינוק תקין לאורך הלידה. אם מצב התינוק אינו תקין הרופא המיילד יצטרך לשקול להמליץ על ניתוח קיסרי. אי זיהוי של תקלה במצב התינוק עלול לגרור נזק רפואי בלתי הפיך לתינוק.
- ביצוע לידה באמצעות מכשירים באופן רשלני – לעיתים יהיה צורך בשימוש במכשירים רפואיים על מנת לבצע את הלידה, כמו לידת ואקום או לידת מלקחיים. ואולם, לעיתים מכשירים אלו עלולים ליצור נזק לתינוק. ייתכנו מקרים בהם ייגרם עיוות של הגולגולת בעקבות שימוש בכוח רב, או נזקים לאם היולדת עקב שימוש שגוי במכשיר הווקום.
- כליאת כתפיים- ייתכנו מקרים בהם הלידה מתנהלת כהלכה אך הכתפיים של התינוק נתקעות והלידה מתעכבת. על אף שהתינוק נתקע, הגוף של היולדת ממשיך להתכווץ ועלול להפעיל לחץ עצום על גוף התינוק, שיוכל להוות אף סכנת מוות עבורו. במקרים מסוג זה יש לבצע מיד טיפול חירום תקין. ככל שלא מבצעים זאת הדבר יכול להיחשב בתור רשלנות רפואית בלידה.
איך מקבלים פיצוי עקב רשלנות רפואית בזמן הלידה?
כפי שציינו, ניתן לקבוע רשלנות רפואית לא רק בזמן הלידה, אלא אף לפניה במהלך ההכנות ללידה או לאחר שהסתיימה הלידה ומזהים נזקים לאחריה. אין מדובר ברשימה סגורה של מקרים וייתכנו סיבות רבות שיקימו את המסקנה שמדובר בהתנהלות רשלנית מצד הצוות הרפואי.
ככל שאתם חושדים שנגרם לתינוק או ליולדת נזק עקב התנהגות לפני הלידה, במהלכה או לאחריה שהינו כתוצאה מהתנהגות רשלנית של הצוות הרפואי ייתכן שתהיו זכאים לפיצויים. ככל שיוכח שהצוות הרפואי חרג מהנורמה הרפואית הנדרשת ועקב כך נוצר נזק זכותכם לקבל על כך פיצוי.