שחיקת מפרקים היא תופעה נפוצה מאוד בקרב אנשים בגילי 40-70 או אצל ספורטאים. אם הגעתם למאמר זה, אתם ככל הנראה חוששים שגם אתם סובלים משחיקת מפרקים. קיבצנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי על שחיקת מפרקים – סוגים, סיבות וגורמים, ודרכי הטיפול.
שחיקת מפרקים – מה זה?
שחיקת מפרקים נקראת גם אוסטאוארטריטיס, והיא מחלת מפרקים ניוונית כרונית היכולה להתבטא בשחיקה של הסחוס באחד מן המפרקים או במס’ מפרקים. הסחוס הינו רקמה רכה וגמישה שתפקידה לבודד בין העצמות ולשמש כבולם זעזועים ולפזר עומסים במפרק. כאשר הסחוס נפגע, העצמות מתחככות זו בזו ויוצרות דלקת באזור, מה שגורם לכאבים ואף להגבלת טווח התנועה לצד פגיעה באיכות החיים.
שחיקת סחוס יכולה להופיע בכל אחד ממפרקי הגוף, אך שחיקת הסחוסים הנפוצה ביותר היא במפרק הברך ומפרק הירך – מפרקים שנתונים לעומסים רבים ולנשיאת משקל רב. כמו כן, תופעה זו נפוצה גם במפרקי כף היד ובעמוד השדרה.
מה הם התסמינים של שחיקת מפרקים?
- כאבים – כאבים היופיעו בעיקר בעת ביצוע תנועה לאחר פעילות גופנית מאומצת או לאחר חוסר פעילות ממושכת, כמו ישיבה לאורך זמן למשל. כאשר שחיקת הסחוס נמצאת במצב מתקדם, הכאבים יכולים לצוץ גם בזמן מנוחה.
- הגבלה בטווח התנועה – קושי לבצע כיפוף או סיבוב של המפרק. כאשר מדובר בשחיקת סחוס במפרק הירך או מפרק הברך, הנושאים משקל רב, יכול לצוץ קושי בהליכה או בעמידה.
- רגישות יתר – רגישות הנוצרת כתוצאה ממגע או לחיצה על האזור הפגוע.
- נוקשות מפרקים – מורגשת בעיקר לאחר חוסר פעילות לזמן ממושך או בבקרים.
- נפיחות – היכולה לצוץ בתוך המפרק או מחוצה לו.
- חריקות – רעשים הנשמעים כתוצאה מחיכוך העצמות זו בזו בזמן ביצוע תנועה או פעולה.
- חולשת שרירים – חולשה בשרירים לא מופיעה כתוצאה מהשחיקה עצמה, אלא כתוצאה מהכאבים ששחיקת הסחוס גורמת להם.
- אי יציבות מפרקית – השרירים שסביב המפרק נחלשים וכך מתפתחת פגיעה ביציבותו של המפרק.
מה הם הגורמים לשחיקת מפרקים?
הגורמים הנפוצים ביותר הם הפעלת עומס יתר על המפרק, פגיעה במפרק כתוצאה מחבלה או פגיעת ספורט, חולשה של השרירים כתוצאה של חוסר פעילות גופנית והפעלת השריר, וכמובן תהליך ההזדקנות הטבעי.
אופני הטיפול בשחיקת מפרקים
- טיפולים פיזיותרפיים – תפקידם של הטיפולים הפיזיותרפיים הוא לאבחן את מקור הכאב ולזהות מה הוא מקור ההגבלה. מטרתם של הטיפולים הפיזיותרפיים הוא להפחית את הכאב הנוצר כתוצאה משחיקת הסחוס, להגדיל את טווח התנועה במפרק הפגוע ולחזק את השרירים.
- טיפולים תרופתיים – תרופות להפחתת כאבים כרוניים, תרופות אנטי דלקתיות, משחות ותוספי מזון כמו גלוקוזאמין.
- זריקות קורטיזון – זריקות קורטיזון מסייעות להפחתת הכאבים באופן מיידי ויכולות להתבצע רק בהמלצה של הרופא המטפל.
- זריקות של חומצה היאולרונית – החומצה ההיאולרונית מעלה את הצמיגיות של הנוזל המפרקי, ובכך משתפר הסיכוך במפרק ורמת החיכוך שבין העצמות יורדת.
- הליכים ניתוחיים – ביצוע של הליך ניתוחי מתבצע רק כאשר אין שיפור במצבו של המטופל.
- החלפת המפרק – הליך המתבצע רק כאשר אין שיפור במצב והפחתה בכאבים בעקבות הטיפולים המצויינים מעלה. הניתוחים הנפוצים להחלפת מפרק הם החלפת ברך הנוצרת כתוצאה של שחיקה בברך או החלפת ירך. בניתוח מסוג זה מחליפים מרכיבים מן המפרק הפגוע במרכיבים מלאכותיים על מנת להשיב למטופל את איכות חייו ואת היכולת לנוע בחופשיות. ניתוח להחלפת ברך למשל נחשב לניתוח מורכב שרמת הדיוק בו היא קריטית, ולכן ניתוח מסוג זה מבוצע באמצעות מחשב ורובוט על מנת להגיע לרמת הדיוק הגבוהה ביותר, ותהליך ההחלמה הוא יחסית מהיר.