כולנו תקווה שלמידע הבא לא תדרשו לעולם ושאם תזדקקו לסיוע משפטי, הנסיבות יהיו אחרות. עם זאת, למרבה הצער רשלנות רפואית היא תופעה שכיחה למדי בימנו – בישראל נפגעים מדי שנה אלפי אנשים מרשלנות בהליך רפואי כזה או אחר – כשלים מקצועיים כמו אבחון שגוי והימנעות מהפניה לבדיקות קריטיות הם רק חלק קטן מהכשלים הנפוצים במחוזותינו שעלולים לשנות גורל של חיים שלמים.
ראשית, מהי למעשה רשלנות רפואית?
כשאנו נכנסים אל בית החולים או קליניקת הרופא הפרטית, אנו נוהגים לתת אמון מלא בצוות הרפואי המטפל בנו. אחרי הכל, על הנייר יש ברשותם את הידע והכלים כדי לתת את הטיפול המקצועי והאחראי ביותר ולכן אנו מאמינים כי הם יפעילו את מרב שיקול הדעת בכל צעד והחלטה. אנחנו מחזיקים גם בהנחה שאמורה להיות מובנת מאליה שהרופאים ישתפו אותנו בכל המידע שברשותם ויכינו אותנו להשלכות והסיכונים השונים של הטיפול. עם זאת, ממעשיהם ומחדליהם השגויים של צוותים רפואיים נגרמים נזקים רבים.
יש לציין כי לא כל הליך רפואי שהסתיים בנזק למטופל ייחשב בהכרח למקרה רשלנות. על מנת לדעת אם אירוע מצער שאירע לכם בעקבות הליך רפואי אכן מהווה רשלנות רפואית, יש לבדוק 3 מרכיבים חשובים:
- הוכחת מעשה או מחדל שהתרחש הנוגד את חובת הזהירות הרפואית.
- הוכחת נזק גופני או נפשי שנגרם למטופל.
- הוכחת יחס סיבתי ישיר בין המעשה או המחדל והנזק.
מקרי רשלנות רפואית נפוצים
רשלנות רפואית “לובשת” צורות רבות אך ישנם שני מקרים נפוצים ושכיחים במיוחד:
- רשלנות רפואית בהריון מהווה את רוב מקרי הרשלנות הרפואית מאחר ומדובר באחד מהתהליכים הרפואיים השכיחים ביותר. המקרה הנפוץ ביותר מכונה “הולדה בעוולה” – מקרה בו מעקב הריון לא קפדני או השמטת בדיקות קריטיות גרמה לצוות המטפל להחמיץ מומים מולדים כמו לקות קוגניטיבית או תסמונות גנטיות כמו תסמונת רט או דאון.
- מחלת הסרטן מהווה 25% ממקרי המוות בישראל. המספרים הגבוהים אומרים דרשני ואכן נחשפים כשלים לא מעטים בהתנהלות הצוות הרפואי במקרים אלה.
כשלים שייחשבו כרשלנות רפואית:
- התמהמהות עם הפנייה לרופא מומחה או לבדיקות.
- אבחון שגוי של תוצאות בדיקה.
- מעקב לקוי.
- ייחוס הסימפטומים למחלות אחרות.
בהתחשב בעובדה שלפי מחקרים רפואיים רבים אבחון מוקדם מציל חיים, הרי שכשלים כאלה הם גורליים.
ליווי וסיוע משפטי הוא הכרחי
אם הנכם ניצבים בפני צורך בהגשת תביעה משפטית להוכחת מקרה רשלנות רפואית, הרי שאתם נדרשים במרבית המקרים לליווי וסיוע מקצועי של עורך דין העוסק ברשלנות רפואית אשר הצעד הראשון בעבודתו יהיה לוודא אם אכן הנזק שנעשה מוגדר כרשלנות רפואית. עורך הדין ילווה אתכם ויסייע בשלבים השונים:
- איסוף החומרים הרפואיים הרלוונטיים ובחינתו לעומק.
- בחינת קיום רשלנות רפואית תוך התייעצות במומחים בעלי ניסיון במתן חוות דעת רפואיות ובמידת הצורך שימוש בעד מומחה במשפט.
- ניתוח החומר ועיבודו עד גיבוש חוות דעת רפואית סדורה.
- ייצוג נפגעי רשלנות בתביעה שנגיש וניהולה עד לפסק דין או פשרה מספקת.
ברגע קשים אלו, פנו בהקדם למשרד עו”ד המתמחה בתחום וקבלו את התמיכה המקצועית הנדרשת.