על רקע משבר הקורונה והצורך הדחוף בהקמת תשתית רפואה דיגיטלית חדשנית: המועצה להשכלה גבוהה העניקה אישור בלעדי למכון הטכנולוגי -HIT ללימודי תואר ראשון (B.Sc) בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה (Digital Health)
מטרת התכנית: יצירת קידמה ישראלית בינלאומית בהתמודדות עם אתגרי הרפואה; תוך מספר שנים יוכשרו מאות בוגרות ובוגרים בעלי מערכות רפואיות חכמות, רפואה מרחוק, עיבוד נתוני עתק ופיתוח טכנולוגיות רפואיות פורצות דרך במענה לצרכים קליניים מתפתחים.
בנוסף, בוגרי התכנית יוכלו להשתלב מיידית בעמדות מפתח בבתי חולים, קופות חולים, חברות פארמה, חברות ביטוח רפואי וחברות הזנק ויפתחו את התשתית הטכנולוגית של רפואת העתיד. כמו כן, הבוגרים יוכלו להמשיך ללימודי רפואה (בתכנית 4 שנתית), בהתאם לתנאי הקבלה והקריטריונים של בתי הספר לרפואה.
פרופ’ אדוארד יעקובוב, נשיא HIT אמר על התוכנית: “מדובר בבשורה בינלאומית חשובה ופורצת דרך בעולם ההשכלה הגבוהה ועולם הרפואה. אני גאה לעמוד בראש מוסד שיכשיר את רופאי העתיד שיהיו הראשונים בעולם עם הכשרה ברפואה ובטכנולוגיה בו-זמנית. הבוגרים החדשים ישתלבו מיידית בתפקידים בכירים ויהיו הראשונים בעולם להוביל וליישם את תשתית הרפואה הדיגיטלית המתקדמת בעולם”.
ד”ר רפאל ברכאן, ראש החוג של התואר החדש ב-HIT והוגה התכנית: “בכל המוסדות האקדמיים בארץ ובעולם אין תכנית מקבילה לזו, אף כי ניכרת בעת האחרונה מגמה גוברת להדגשת הצורך בכך. ישראל היא מעצמה בבריאות דיגיטלית – פועלות בה כיום מאות חברות טכנולוגיות בתחום, כאשר מדי שנה עולה מספרן – בשנת 2017 ההשקעה בתחום זינקה והגיעה לסכום של כ- 375 מיליון דולר ובעקבות משבר הקורונה התופעה רק תגדל ותתעצם”.
שר המל”ג זאב אלקין: “גאה להכריז על פתיחת התוכנית הראשונה מסוגה בארץ ובעולם ברפואה דיגיטלית. אנחנו עושים היסטוריה ועל הפרק הזה ידברו רבות, ישר כוח על כל מי עבד כדי שנגיע לכאן. אני חושב שהרעיון של העולם של השכלה צריך לעסוק בעולם של מחר ואחד מהאתגרים הגדולים של מערכת ההשכלה הגדולה שלנו זה לנסות לראות לאן אנחנו הולכים כמדינה כמשק וכמדע ולהתאים את כל מערך ההכשרה מתוך התפיסה הזו מתוך ראייה כוללת. לכן מה שנעשה כאן הוא ללא ספק פריצת דרך”.
פרופ’ רוני גמזו מנהל בית החולים איכילוב, ופרויקטור הקורונה אמר על התואר החדש: “אנחנו צריכים יותר מדע ברפואה, הבנו מתוך אירוע הקורונה שצריך להשקיע יותר בטכנולוגיה, בחיבור לביולוגיה, כי מה שהביא לפיתוח תעשיית הטק למיניה צריך להגיע עמוק יותר גם בעולם הרפואי. התכנית הזו תתרום לזה גם בתוך לימודי הרפואה – להפוך פרי-מד וליצור רופאים עם גישה טובה יותר, גנטית, שיבינו לא רק בטכנולוגיות הרגילות את מדע הנתונים, את הטכנולוגיה הרובוטית, הננו, החומרים – הם אלה שיאיצו קדימה את עולם הרפואה. מדינת ישראל צריכה להוביל את העולם כמי שמחברת בין טכנולוגיה מדע ורפואה”.
פרופ’ יפה זילברשץ, יו”ר הועדה לתכנון ולתקצוב, המועצה להשכלה גבוהה: “התואר החדש הוא תכנית חדשנית ביותר בקנה מידה בינלאומי, שמתכתבת עם חזית הפיתוח של המדע במאה ה-21 ומאפשרת הכשרת הון אנושי חשוב ביותר לפיתוח המדע ולפיתוח כלכלת ישראל בכלל , ובימים אלו של התמודדות המדינה והעולם עם מגפת הקורונה בפרט. עיקרה של התכנית הוא קידום ופיתוח הון אנושי לתעשיית הבריאות הדיגיטלית. בריאות דיגיטלית הוכרזה על ידי ממשלת ישראל כמנוע צמיחה מרכזי בשנים אלו בהשקעה של קרוב למיליארד ₪. נדרשת הכשרה של הון אנושי המצוי היום בחוסר גדול בתחומים חיוניים לקידום הבריאות הדיגיטלית: מדעי הנתונים, פיתוח תוכנה, אנליסטים ומומחי מוצר לצד הבנה של החלק הקליני ברפואה. רק שילוב מורכב כזה של השכלה יוכל לקדם את רפואת העתיד שתשען יותר ויותר על מכשור דיגיטלי וניתוח נתוני בריאות קליניים בכלל והצלבתם למידע גנומי בפרט”.
רקע על התוכנית:
ב-HIT מכון טכנולוגי חולון נערכים לפיחת התואר החדש שנפתח שיחל ב -18.10 המחזור הראשון יכלול 60 בוגרות ובוגרים, במחזור השני צפויים להיקלט כ-75, ובמחזור השלישי למעלה מ-90. על פי תכנית הלימודים, יוכשרו שני קהלים: האחד – אנליסטים בתחום מידע רפואי, אשר בתום שלוש שנים יוכלו לעסוק במקצוע זה בבתי חולים, בקופות חולים ובחברות ביטוח רפואי, סטארט אפים ופארמה. השני – בוגרות ובוגרים שירצו בתום 3 השנים בתכנית להירשם ללימודי ד”ר ברפואה בתכנית 4 שנתית (M.D.) ויוכשרו כבעלי ידע ייחודי ונצרך מאוד בעולם
התכנית “טכנולוגיות דיגיטליות ברפואה” הוכנה ועובדה משך זמן רב על ידי ועדת היגוי המורכבת מאנשי אקדמיה בכירים וברי סמכא וממלאי תפקידים בכירים במערכת הבריאות. לפני כשנתיים אישרה ממשלת ישראל תכנית לאומית בין משרדית בעלות מיליארד ש”ח לפיתוח התכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית כמנוע צמיחה, במטרה לענות על שלושה צרכים ייחודיים:
להגביר את שיתופי הפעולה בין תעשיית הבריאות הדיגיטלית, מערכת הבריאות והאקדמיה בישראל, תוך מינוף יכולות מערכת הבריאות בישראל.
להגביר את שיתופי הפעולה בין תעשיית הבריאות הדיגיטלית הישראלית, לבין מערכות בריאות, תאגידים, וגופי השקעה בינלאומיים מובילים, תוך חיזוק האקו-סיסטם בישראל.
ניצול יעיל של המידע שהצטבר וניתוחו, הנגשת מאגרי המידע ויצירת ממשק בין המאגרים לבין האקדמיה והחברות המסחריות.
על HIT מכון טכנולוגי חולון:
המכון, החוגג 50 שנה להיווסדו נוסד ע”י פרופ’ אדוארד יעקובוב וממתחה במדע, טכנולוגיה ועיצוב מתקדמים ומכשיר מדענים, מהנדסים, מומחי טכנולוגיה ומנהלים לתעשיות ההיי-טק. העיקרון המנחה את המכון הוא פיתוח היצירתיות והחשיבה העצמית תוך שילוב הטכנולוגיה והעיצוב בתכנים ייחודים וחדשניים, וקידום הרב-תחומיות בכל שלבי הלימוד. במכון מתקיימים לימודים לתואר ראשון ולתואר שני, במסגרתם נחשף הסטודנט לחזית הידע הן בהיבט האקדמי והן בהיבט היישומי-היזמי-החדשני. בוגרי המכון משתלבים בתום לימודיהם בעמדות מפתח בתעשיית ההייטק: כמנהלים טכנולוגיים חדשניים בעלי ראייה כלל מערכתית, כיזמים ובעלי חברות סטרטאפ, כמומחי ומפתחי טכנולוגיות למידה, כמעצבים רב תחומיים, כמהנדסים במגוון ענפי תעשייה ועוד. הבוגרים מהווים נדבך משמעותי במנוע הצמיחה של המדינה ותורמים את תרומתם החשובה לתעשיית ולכלכלת ישראל.