אנשים עם שיניים עקומות סובלים לא אחת ממבוכה, פגיעה בביטחון העצמי, ליקויים בדיבור וכן מקשיים בלעיסה, כאבים בפרקי הלסתות ושחיקת שיניים. הליך יישור השיניים עשוי לפתור את הבעיות הללו ולהחזיר את החיוך האסתטי ואת איכות החיים למטופל. כיום ישנה קשת רחבה של טיפולים אפשריים ליישור השיניים, החל מגשר – “קוביות” – יישור שיניים המתבצע באמצעות סמכים המחוברים זה לזה באמצעות חוט ומקובעים בגומיות, ועד פלטה שקופה וכמעט בלתי נראית הניתנת להסרה ומאפשרת למטופל שגרה נוחה יותר של אכילה וניקוי.
הסתגלות ראשונית
בימים הראשונים שלאחר הרכבת הגשר על השיניים, יחוש המטופל כאבים בשיניים ובלסת בשל הלחץ שמופעל עליהם. במידה והכאב בלתי נסבל, ניתן לקחת משככי כאבים בהתייעצות עם הרופא המטפל. כאבי הלחץ הראשוני יגיעו לשיא בתוך שלושה ימים ויפחתו עם הזמן.
בשונה מגשר העובד בשיטת ה”לחץ” על השיניים, הפלטה השקופה המכונה גשר שקוף מפעילה על כל שן או קבוצת שיניים ספציפית את הלחץ הרצוי בהתאם לשלב הטיפול. הפלטה עשויה לגרום למטופל בראשית הטיפול תחושת אי נוחות בשל הצטברות רוק וקשיים בדיבור – תופעות שחולפות תוך זמן קצר בהתאם להסתגלותו של המטופל.
הגשר בשלביו הראשונים וגם בהמשך הטיפול, עלול לפצוע את רקמות החניכיים הרכות ולגרום לחתכים בחלל הפה ולאי נוחות עבור המטופל. ניתן לכסות את החלקים החותכים בעזרת שעווה מיוחדת הנדבקת לגשר. השעווה אינה רעילה וניתנת לשטיפה בקלות.
בניגוד לגשר בשיניים בו יש קצוות חדים העלולים לפצוע את המטופל, קשתיות הפלטה השקופות חלקות למגע ואין סיכון שיגרמו לחתכים בחלל הפה.
תופעות לוואי
חשוב לציין כי הגשר עצמו אינו גורם לכתחילה לעששת. היגיינה אוראלית לקויה, בשל השינוי שמתרחש בחלל הפה, היא העשויה לגרום לעששת. צחצוח שיניים ולשון נכון, תוך התמקדות באזורים המכוסים בגשר, יקטין את הסיכויים ללקות בעששת. ביקור אצל רופא השיניים פעמיים בשנה לצורך מעקב יסייע אף הוא בהשגחה על היגיינת הפה.
היגיינה לקויה עשויה אף לגרום לדלקת חניכיים המתבטאת בחניכיים נפוחות ומדממות. במידה והמטופל סובל מדלקות חניכיים, יש להתייעץ במהירות עם הרופא המטפל או עם פריודנט על מנת להימנע ממצב של נסיגת חניכיים.
ספיגת שורשים
סכנה נוספת האורבת למטופלי יישור השיניים היא קיצור השורשים. ישנם אנשים הסובלים מקיצור שורשי השיניים גם ללא קשר לטיפול אורתודנטי, אך הטיפול עשוי לגרום לתופעה זו, גם אם לא באחוזים גבוהים. במהלך הטיפול האורתודנטי יש לעקוב אחר התנהגות שורשי השיניים באמצעות תצלומי פה על מנת למנוע מצב של פגיעה בשורשים.
צחצוח נכון
בתקופת הטיפול האורתודנטי יש להקפיד הקפדה יתרה על היגיינת השיניים ולצחצח את השיניים ביסודיות לאחר כל ארוחה. היות ולא ניתן להשתמש בחוט דנטלי, יש להשתמש במברשת שיניים קטנה או קיסם ייעודי לצורך ניקוי הרווחים שבין השיניים.
תפריט
מזונות קשים כמו פירות וירקות מסוימים, מיני אגוזים, וכן מאכלים דביקים כמו מסטיק וסוכריות, עלולים לפגוע במכשור האורתודנטי, להזיז אותו ממקומו ואף לעקם או לשבור אותו. מומלץ להימנע מאכילת מזונות קשים או לחתוך את המזון לחתיכות קטנות שיהיה ניתן לאכול בקלות.
יתרון נוסך העומד לפלטה השקופה, הוא האפשרות להסיר אותה בעת הארוחות ובכך לאפשר למטופל פחות הגבלה באכילה ושמירה יתרה על היגיינת הפה. חשוב להימנע בעת הרכבת הפלטה ממאכלים דביקים כמו מסטיק וסוכריות העלולים להיצמד לפלטה, וכן משתיית משקאות חמים מחשש לעיוותה.
שמירה על הקיים
טיפול נאות בשיניים ושמירה על השיניים ישרות לאחר הטיפול מצריכות מהמטופל תקשורת שוטפת עם הרופא המטפל, ביקורים תקופתיים וכן שימוש נכון במכשור שניתן לו לאחר הטיפול.