תזונה קטוגנית הפכה לטרנד החם ביותר בשנים האחרונות והדיאטה שזכתה לכינוי המקוצר קיטו סחפה אחריה עשרות מיליוני אנשים בכל העולם, ביניהם גם עשרות אלפי ישראלים. בדיאטה הקטוגנית צורכים מעט מאוד פחמימות מאחר והן נחשבות לאויב, כך גם ההתייחסות לסוכר.
התזונה בשיטה זו מבוססת על כמויות גדולות של שומן, ירקות וחלבונים, וגם הפירות נמצאים מחוץ לצלחת, למעט פירות יער. התזונה כוללת ביצים והרבה דגים, עדיף דגים שמנים, כאשר השומנים המומלצים הם שמנים המופקים מאבוקדו או משקדים. למעשה, הקו המנחה בתזונה הקטוגנית הוא שומן בכמות גדולה, כ-70% מהתזונה, יחד עם חלבון מהחי, לעיתים בשילוב של ירקות, בעיקר ירקות כמו כלים וירקות עמילניים כמו פטריות, קישוא, דלעת, סלק ובטטה.
מטרת התזונה הקטוגנית
כדאי לדעת כי למרות ההתלהבות סביב תזונה קטוגנית למעשה הרעיון אינו חדש בענף התזונה והדיאטות. כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת היו תזונאים שהמליצו על דיאטה קטוגנית כפתרון יעיל לטיפול בהתקפי אפילפסיה, במיוחד אצל ילדים. בשנת 1970 ד”ר אטקינס פרסם את הדיאטה המבוססת על מעט מאוד פחמימות, ובשנים האחרונות הדיאטה זוכה לפופולריות והיא הורחבה גם כמענה לסובלים מסוכרות וכתזונה המומלצת לספורטאים המעוניינים לשפר הישגים וביצועים.
המטרה של דיאטה קטוגנית היא להגיע לבריאות טובה וליהנות מאנרגיה גבוהה. כמו כן, המטרה בתזונה זו היא לאזן את רמת הסוכר בגוף, לשפר את תפקודי הגוף בדגש על שיפור בעיות ומחלות לב וכלי דם, לאזן כולסטרול ולהפחית משקל עודף.
ראוי לציין כי היעדר הפחמימות בדיאטה הקטוגנית גורם לגוף לשרוף יותר שומן לאנרגיה, בדיוק כפי שקורה בזמן צום ובמהלך פעילות גופנית מאומצת. כאשר מתרחש תהליך שריפת שומן בגוף האדם יש תוצרי פירוק הנקראים גופי קטון, זהו מקור השם של התזונה הקטוגנית.
מה יתרונות שיטת התזונה?
הטרנד של תזונה קטוגנית לא פסח על מדינת ישראל, ורבים עדיין אינם מכירים את השיטה ויתרונותיה. כדאי לדעת כי אלפי אנשים בוחרים בדיאטה הקטוגנית כדי לשפר את מצבם הבריאות עקב מחלות שונות כמו סוכרת סוג 1 וסוג 2, אפילפסיה ועוד. התזונה הפכה לטרנדית ולפופולרית בקרב אנשים עם עודף משקל, ובנוסף ספורטאים רבים אימצו את השיטה מאחר והיא מסייעת להם לשפר ביצועים ספורטיביים ולשמור טוב יותר על הגוף.
בשיטה זו מוצאים מזונות המכילים פחמימות, למשל לחם, דגנים וקטניות, ובנוסף מוציאים מהתפריט פירות, חלק מהירקות ומרכיבים נוספים, ביניהם סוכר. השיטה נבדקה בהקשר של חולי סוכרת ומחלות קשות אחרות כמו אפילפסיה, והתזונה נמצאה כיעילה מאוד מאחר והיא מביאה לאיזון רמת הסוכר ולשיפר התפקוד של מערכות הגוף.
מאחר והתזונה מבוססת על כמויות גדולות של שומן וחלבון, רמת השובע עולה, ורבים מהאנשים שעברו לדיאטה הקטוגנית מסתפקים בשתי ארוחות ביום בלבד, ללא נשנושים וללא רצון לארוחות ביניים. לכן, למרות השומן והחלבון ניתן להפחית משקל יחסית בקלות.
מה אוכלים בתזונה קטוגנית?
התזונה הקטוגנית כוללת לרוב פחמימות המהוות 60%-40% מסך הקלוריות, וצורכים מעט מאוד פחמימות. התזונה עשירה בחלבון ושומן. התזונה המקובלת והטיפוסית כוללת את המזונות הבאים:
- שומנים – אגוזים, שמן, זיתים, אבוקדו, חמאה, טחינה, גרעינים שונים.
- חלבון – דגים, גבינות שמנות, בשר, ביצים.
- פירות – בעיקר פירות יער.
- ירקות – בעיקר ירקות עמילניים ועלים.