במלחמת ההתשה דוד ריידר, בן 72 כיום, היה קצין צעיר, ששימש מדריך בבה”ד 1. בשל מלחמת ההתשה נדרשו חלק מהמדריכים להמשיך את השירות בתעלת סואץ, ודוד היה ביניהם. במהלך השירות בתעלה, עלה הסיור של דוד על מארב מצרי, והוא נפצע מכדור בירך שמאל.
לאחר מספר חודשי אשפוז וטיפול אורתופדי, במהלכם נאלץ לשכב עם גבס עד החזה, התאחתה העצם ודוד החלים מהפציעה. עם זאת, הרופאים אמרו שמכיוון שהאיחוי אינו מיטבי, יהיו השלכות למצב בעתיד. דוד, שהיה בחור צעיר וספורטיבי, לא חשב עליהן באותו זמן.
התחזית התממשה – הסחוס בברך הרגל הפגועה נשחק, ולאחרונה הרגל החלה להתנפח ולכאוב באופן פתאומי.
הכאבים והנפיחות לא השאירו מקום לספק בקשר לפקקת הורידית העמוקה ממנה סבל כעת, שנים אחרי הפציעה.. הפקקת בורידי הרגליים העמוקים בין השרירים בשוק או הירך נוצרה כתוצאה מקריש דם בחלל הוריד אשר הפריע לזרימת הדם מהרגליים לכיוון הלב. כלי הדם שנוצרו כדי לחפות על האיזור הפגוע ומסביבו, לא נתנו לדם להתנקז כפי שצריך, ונוצרה במקום בצקת העלולה ללחוץ על כלי הדם הורידיים ולסכן את הרגל. הבצקת הזו, מלבד הכאב שגרמה, יכלה לגרום לקרעים ופצעים.
הפקקת עצמה, כתוצאה מהקריש, מהווה סיכון גדול בשל החשש לתסחיף ריאות אם חלק מהקריש היה מתנתק ונסחף בזרם הדם לכיוון הריאות. מדי שנה מדווחים בישראל כ- 40,000 מקרים של היווצרות קרישי דם וההערכה היא כי 10% ממקרי המוות בבתי החולים נגרמים עקב תסחיף ריאתי.
למרות הסכנה הברורה, השתחרר מהמיון עם המלצה לטיפול שמרני תרופתי למספר חודשים למניעת היווצרות קרישי דם נוספים, אך זרימת הדם לא חודשה ולכן המשיך לסבול מכאבים. כשהתייעץ עם מכר, רופא במקצועו, הבין כי יש אלטרנטיבות שיכולות לסייע בחידוש הזרימה והפחתה מהירה של הכאב במהרה כמו המסת קרישי הדם על ידי צנתר המבוצע תחת ניטור בטיפול נמרץ למשך עד 72 שעות או טיפול מכשירני mechanical trombectomy – שבאמצעותו ניתן להחדיר צנתר ייחודי שמסוגל להוציא את קרישי הדם מחוץ לורידים, הטיפול אינו זמין בכל בתי החולים הציבוריים ומבוצע לרוב בבתי החולים הפרטיים.
מסתבר שחלון הזמן לטיפול כזה הוא קצר במיוחד- רק שבועיים. ואם מפספסים אותו לא ניתן לבצע את הטיפול המהיר והיעיל.
זו הסיבה שמרגע צאתו משערי בית החולים ועד ביצוע הצנתור המכשירני עברו 5 ימים בלבד. ד”ר זלמן יצחקוב שביצע את ההליך, השתמש בציוד מיוחד להסרת קריש מהורידים של המטופל. הטיפול התבצע בחדר צנתורים, בהרדמה מלאה, דרך פתח זעיר בעור הוחדר הצנתר הייחודי ובאמצעותו הוצאו קרישי הדם החוצה וחודשה זרימת הדם מיידית. בכדי לשמור על הוורידים פתוחים הוחדרו תומכנים בוורידי האגן להשגת תוצאה טובה יותר.
ד”ר זלמן יצחקוב בתפקידו הציבורי מנהל מכון הדימות במרכז הרפואי אוניברסיטאי ע”ש א.וולפסון ורדיולוג פולשני מציין: “ככל שמטפלים בפקקת בזמן הקרוב לארוע, הסיבוכים כדוגמת נפיחות הרגל, תחושת כובד ברגל, התכווצויות, כאבים המתגברים בעמידה ושינוי בגוון הצבע פוחתים. הטיפול משפר את איכות החיים באופן משמעותי”.
במקרה של דוד רידר השיפור היה מיידי. זרימת הדם התחדשה והכאבים פחתו משמעותית. “כטיפוס ספורטיבי היה לי חשוב להמשיך להיות פעיל ללא כאבים, ואני שוחה כיום הרבה בריכות להנאתי ולבריאותי ” סיכם דוד.