בעשורים האחרונים חשיבות השמירה על הבריאות וחיזוק הגוף דרך אימוני כושר גופני הפכה לידע שהוא נחלת הכלל. לא רק מקצוענים, כיום המוני אנשים הכניסו לשגרת היום שלהם גם אימוני כושר בעצימות גבוהה, חלקם אפילו עושים זאת יום-יום. חדרי הכושר ומרכזי הספורט מלאים עד אפס מקום, שבילי הריצה העירוניים עמוסים לעייפה, ומגרשי הספורט גם הם מוזמנים מראש, ועם ישראל בכושר שיא.
עם העלייה באחוזי המתאמנים החובבים והמקצועיים כאחד, אנו עדים לעלייה גם באחוז הפציעות והבעיות הרפואיות של הספורטאים כולם, מכמה וכמה סיבות. חשוב שתקראו את הטיפים הבאים כדי לוודא שאתם נהנים מהיתרונות הגדולים של אימוני כושר אינטנסיביים, אך מפחיתים משמעותית את הסיכון לפציעות ולפגיעות שונות. יישמו עצות אלו כדי שתוכלו להמשיך ולהתאמן באופן רציף, ליהנות מאיכות החיים של אנשים חזקים ששומרים על כושר, וזאת לאורך שנים ארוכות.
הטיפים שלכם לשמירה על הגוף באימונים אינטנסיביים
- ציוד אימונים נכון – אל תחסכו בכל הנוגע לציוד האימונים שלכם. נעליים נוחות שמתאימות לכם, ציוד מגן למפרקים, חגורת גב, וכל מה שצריך בהתאמה לאופי האימון שלכם חייב להיות נוכח. הרבה מהציוד הזה יכול למנוע פציעות אקוטיות, וחלק מהציוד הזה נועד גם לשמור עליכם מפגיעות של שחיקת מפרקים ודלקות, אז תשקיעו את מה שצריך, ותקנו לעצמכם ציוד נכון, נוח ובטיחותי.
- בצעו מנוחות – הגוף שלכם צריך מנוחה. המנוחה מאפשרת לשיקום כמות מטבע האנרגיה (ATP) בשרירים, לצד תהליכים ביו-כימיים שונים ברמת השריר, העצבים, ובכלל. מנוחה בין סטים היא משהו חיוני ואסור לוותר עליה או לקצר אותה, אלא תחת תוכנית אימונים מסודרת. לכן עבדו עם שעון מדויק בין הסטים, כדי לא לקצץ, ואם כבר אז מעט להאריך את משך המנוחה בין סט לסט.
- הקשיבו לגוף – ככל הנראה הטעות הנפוצה ביותר בחדרי הכושר כמו גם על מסלולי הריצה ובכלל, אי-הקשבה לגוף והניסיון להוכיח לעצמכם כי אתם יכולים לרוב מחזק את האגו והגאווה, אך שוחק את הגוף ומציב אתכם בפני הסכנה לפציעות אקוטיות חמורות במיוחד. אם הגוף מבקש מנוחה – נוחו. אם מתעורר כאב במפרק? עצרו הכל. אם אתם לא מסוגלים, מפאת התמכרות לאימון (נפוץ מאוד), החליפו מיידית לעבודה על קבוצת שריר אחרת, ובאותה מחויבות שאתם מבצעים את האימון, קבעו מיד תור לבדיקת רופא אורטופד.
- שתו מים או משקאות איזוטוניים – הגוף כל הזמן מתאושש, וכמו שציינו, אפילו המנוחה בין הסטים היא זמן התאוששות קצר אך הכרחי. כדי להתאושש הגוף צריך את החומרים החיוניים לביצוע הפעילות. אובדן מלחים בזיעה למשל מוביל להתייבשות מהר מאוד, אז וודאו שאתם לא צמאים כל הזמן.
- נשמו עמוק ולאט – שליטה ורגולציה של הנשימה מאפשרת לכם להישאר בפוקוס, מה שמחבר אתכם לכאן ולעכשיו, למצב הגוף, ליכולת הממשית, ולביצוע נכון של התנועות. זה גם מסלק הרבה פחמן ומעשיר את הגוף בחמצן, מה שתומך בפעולת השריר ומיקסום היכולות.
- הכניסו חלבון כבר באמצע האימון – נכון, זה רלוונטי רק בתרגילי בניית שריר ולא בריצה אינטנסיבית, אך מרבית המתאמנים בכל ענפי הספורט ימצאו את עצמם גם בחדר הכושר, או אז יש לתת לגוף שלכם לא רק כח לפעול, אלא את החלבון לבניית השריר אשר מתחילה מהר מכפי שאתם מתארים לעצמכם.
- בצעו בדיקות רפואיות – לא בדיקות דם רגילות, שגם הן מומלצות (לאיתור אנמיה למשל), אלא בדיקות רפואיות לספורטאים ומתאמנים, בדיקות כמו צריכת חמצן מרבית או א.ק.ג במנוחה וסף חומצת חלב. בדיקות אלו יתנו לכם תמונה מאוד מדויקת על הגוף שלכם, ויאפשרו לכם לשדרג את האימונים שלכם בצורה אופטימלית לכם.