ישנם מקרים מביכים שמכים בך פתאום, אתה לא יודע מאיפה זה הגיע או איך הגעת למצב הזה, אבל דבר אחד אתה כן יודע, יש לך ריח רע מהפה.בדרך כלל זה מתחיל ברמזים ופשוט מאוד לא שמים לב אליהם. לא שמים לב אליהם בגלל שקשה לנו להאמין שאנחנו סובלים מריח רע, אבל מדובר בתופעה שכיחה, ולמזלנו, תופעה שניתן לטפל בה.
אם גם אתם הרחתם את עצמכם לאחר שנשפתם על כף היד, ולא שמתם לב לריח מיוחד, זה לא אומר שאתם לא סובלים מזה. רחוק מכך.
מחקרים רבים הראו כי רוב האנשים הסובלים מריח רע מהפה, לרוב לא ישימו לב לכך מכיוון שהתרגלו לריח (כיום ישנם מכשירים שיכולים לזהות בשבילכם אם אתם סובלים מריח רע, הם מנתחים את סוג הגזים בנשיפה ופשוט מיידעים אתכם).
לכן, חשוב לשים לב לרמזים ולאותות השונים שאתם מקבלים מהסביבה.
- אם מתרחקים ממכם כשאתם מדברים?
- מבקשים ממכם לא ללחוש?
- כשילדים לא רוצים לנשק אתכם.
- כאשר מציעים לכם מסטיק לעתים תכופות.
- כאשר דיילות שירות סותמות את האף.
- ואם יש יותר מידי אמירות כלליות על ריח רע באזור…
כן. אלו הם הסימנים.
הגורמים להיווצרות ריח רע בפה
- ב-80% מהמקרים, מקור הריח הרע הוא מהמצב החיידקי או ליותר דיוק, המצב הזיהומי בפה. כאשר ישנם חיידקים רבים בכיסים בין השיניים לחניכיים, נוצרות דלקות ומחלות חניכיים. מחלות אלו גורמות לנשירה של השיניים, מה שמצריך השתלת שיניים וטיפולים אחרים בשביל לחזור למראה הקודם שלכם ובכדי לאפשר לפה שלכם לתפקד באופן נורמלי.
- כמו כן, שאריות מזון יכולות להיתקע בין השיניים. ובמקרים מסוימים גם מערכת העיכול יכולה להוביל להיווצרות התופעה.
- לחולים במחלות כרוניות יש נטייה לפתח ריח רע מהפה, בייחוד אם מדובר באנשים הסובלים מסכרת, מחלות כבד ומחלות כליה למיניהן.
- במקרים מסוימים מחלות חניכיים יכולות להעיד על מחלות לב למיניהן, ומחלות חניכיים לעתים קשורות בקשר ישיר לבריאות הלב. כאשר תטפלו בהבל הפה שלכם, תוכלו לא רק לרענן את חלל הפה, אלא גם לשפר את בריאות הלב.
- כאשר יש דלקת שקדים. ריח רע מתמשך יכול להיות תופעה ישירה של מחלת גרון כלשהי. ייתכן וחיידקים מרובים נדבקו אל השקדים שלך והם אלה הגורמים הן לכאב, והן לריח הרע. ניתוחים כירורגיים למיניהם, כמו כריתת הבלוטות האחוריות בגרון יכולות לעזור בטיפול בעיות נשימה ובבעיית הריח הרע.
- נשים הסובלות מבעיות חניכיים וריח רע מהפה יש סיכוי גבוה יותר ללדת תינוקות בתת משקל ובלידה מוקדמת.
- סובלים מכיב קיבה? כיב קיבה ידוע כמלווה בכאבי בטן נוראיים, אולם גם ריח רע מהפה יכול להיות סימפטום מסווה.
- אתם במצב של עודף משקל? מחקרים רבים גילו, כי ההסתברות שאדם הסובל מעודף משקל יסבול מריח רע מהפה הנה גבוהה. ההסבר הישיר לממצא זה עדיין לא נמצא. אולי קשור לתפקוד ביולוגי, או אולי עוד סטיגמה חברתית לגבי האוכלוסייה השמנה.
- כדאי להפסיק עם סוכריות המנטה. סוכריות המנטה אולי מספקות תחושה של רעננות אולם זה לא מה שקורה בפועל. לאחר כמה דקות, הרעננות עוברת ואתם נשארים ללא ריח. צריכה מוגברת גורמת להתרבות חיידקים, הרי מדובר בסוכר. מה תוכלו לעשות במקום? צחצחו את השיניים והשתמשו בחוט דנטלי. אם אתם בכל זאת מעדיפים את עניין הסוכריות, חפשו בתוויות אחר סוכריות ומסטיקים ללא סוכר.
- שימוש רב מדי במי פה. שטיפה היא דבר זמני ולכן עליכם לעשות זאת מספר רב מדי של פעמים וכך הופך הפעולה ללא יעילה. כמו כן, שימוש באלכוהול בשטיפה עלול להגביר את הסיכויים ליובש, עוד דבר המביא לבסוף לריח רע מהפה.
מה אפשר לעשות בכדי להתמודד עם התופעה?
הצטברות דביקה של אוסף חיידקים על גבי השיניים הנקראת פלאק, היא הגורם העיקרי לתופעת הבל הפה הנורא. הצטברות של שאריות וחלקיקי מזון בין השיניים היא גורם נוסף. פתרון שהוכח כיעיל הוא הקפדה על צחצוח שיניים יומי, לפחות פעמיים ביום, באופן יסודי. וכן, השתמשו לעתים קרובות יותר בחוט דנטלי.
עוד פעולות שחשוב שתעשו:
- שטפו את הפה. מלבד רענון, שימוש במי פה מוסיף הגנה נוספת על ידי הרחקת חיידקים רבים. טעם המנטה אמנם עדין, אבל תהיו בטוחים שהוא עושה את העבודה מצוין, תוך כמה שניות הוא הורג את החיידקים הגורמים לריח הרע. חשוב לציין, אל תכסו את הריח הרע בשטיפה. הקפידו לשטוף את הפה מדי יום באופן קבוע, וכך תוכלו לבלום את התופעה בבסיסה. אם תרגישו בצורך, תוכלו לשטוף את הפה עם כוס מים רגילים לאחר הארוחה, הפעולה יכולה למנוע הצטברות מיותרת של חלקיקי מזון בין השיניים.
- האתר הכי פופולרי בעבור החיידקים הוא הלשון. שם מצטברים חיידקים רבים הגורמים בין היתר לתופעת הריח הרע. בכדי להיפטר מהם, צחצחו בעדינות את הלשון בעזרת מברשת השיניים שלכם. לעתים, מברשת השיניים גדולה מדי בכדי לעשות זאת, נסו להשתמש במגרד. מכשיר זה עוצב במיוחד להפעלת לחץ על גבי אזור הלשון, בו קיימת הצטברות של חיידקים. פעולה זו מסירה את החיידקים, שאריות מזון, ותאים מתים.
- עצה נוספת, נסו להימנע ממזון הגורם לחמיצות או ריחות כבדים ולא נעימים במיוחד. בצל ושום הם לא החברים הטובים שלכם במקרה הזה. גם לאחר צחצוח שיניים, חזק ככל שיהיה, הריחות יישארו. חומרים הגורמים לריחות רעים מן הפה, עושים את דרכם ממחזור הדם ונוסעים אל הריאות שלך בפעולת הנשימה.
- מלבד סרטן, עישון עלול לגרום גם נזק לחניכיים, להכתים את השיניים ולתת ריח רע מהפה. אז מה עושים? מפסיקים לעשן. מדבקות ניקוטין מצויות בכל בתי המרקחת, הן עשויות לאלף את הדחף לעישון. אם נדרשת עזרה יותר משמעותית, אפשר לקבוע תור לרופא ולדבר על הנושא. ישנן תכניות ומסגרות ואף תרופות מרשם היכולות לסייע בתהליך.
- נסו ללעוס מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה. החיידקים בפה, הם חובבי סוכר לא קטנים, הם משתמשים בו על מנת לייצר חומצה. הדבר מתיש את השיניים וגורם לבסוף לריח רע מהפה. תפקיד המסטיק הוא לעורר את הרוק, אשר משמש כמנגנון הגנה טבעי מפני חומצות פלאק, עששת וריח רע מהפה.
- מחלות חניכיים למיניהן יכולות לגרום לריח רע מהפה. לעתים החיידקים נאספים בכיסים, בבסיס השיניים, ולכן בסופו של יום, נוצר ריח רע. אם אתם סובלים ממחלות חניכיים, רופא השיניים יכול להציע לכם מספר טיפולים בדלקת חניכיים וכדאי להתייעץ עמו.
- במקרים מיוחדים, כאשר אדם לא מסוגל לייצר כמות מספקת של רוק, נוצרת עששת המביא להיווצרות של ריח רע מהפה. אם הפה שלך יבש לעתים קרובות, נסה לשתות יותר מים במהלך היום. תוכל לנסות ללעוס מסטיק ללא סוכר, עוד אופציה זה להשתמש במכשיר אדים (היומידפייר) בלילות, בכדי להגביר את הלחות באוויר.
- פעילות גופנית מאומצת מדי יכולה להוביל לריח רע מהפה. בעוד שנשימה של אוויר צח היא דבר טוב ומבורך, יותר מדי אוויר קר בחורף יכול לגרום להתייבשות הפה, הצטברות אבקה וזיהומים למיניהם. התוצאה הסופית יכולה להיות ריח רע מהפה הקשורה בעקיפין לאלרגיות, ניקוז האף או יובש כרוני בפה. אתם ממש לא צריכים להפסיק את הפעילות הגופנית, אולם ייתכן ותרצו להגביל את זמן השהייה שלך בחוץ כאשר קר, או בעונת האלרגיות, ולשתות המון!
בכל מקרה, מומלץ לקבוע תור אצל רופא השיניים. רופא שיניים יוכל לאבחן את מקור הבעיה ולהעניק טיפול מתאים.