עמיעד טאוב יו”ר עמותת אופק חזרה לחיים אותה הקים יחד עם אשתו בעקבות מקרה אישי שקרה לבנו. טאוב הוא גם מייסד המטה למאבק ברשלנות רפואית וחבר בהנהלת קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. בדיון מיוחד שיזם בוועדה לביקורת המדינה חושף טאוב את הנתונים המזעזעים לפיהם אלפי משפחות נפגעות מדי שנה מרשלנות רפואית בישראל.
“עמותת אופק הוקמה בעקבות מקרה אישי של פגיעה בבני בעקבות כך נחשפנו לצערנו לליקויים במערכת הבריאות ולמצוקות בהן נתקלים חולים ובני משפחותיהם לאחר משבר ו\או מקרים של רשלנות רפואית אל מול מערכת הבריאות ועל מנת לשנות דברים במערכת הבריאות שבחלק מהמקרים מתנהלת באופן גרוע ולא מקצועי וזה עולה בחיי אדם!
הארגון מספק תמיכה מידית לנפגעים, מקדם חקיקה בתחומי הבריאות והרווחה, מקיים פעילויות פנאי ומסיבות עבור הורים וילדים עם צרכים מיוחדים, מכשיר הורים לוועדות השמה בחינוך המיוחד מוביל חקיקה ופעילות ציבורית למניעת רשלנות רפואית וטיוח במערכת הבריאות ומפעיל סדנאות בטיחות לצוותים רפואיים בבתי החולים בישראל.”
לאחרונה גייס טאוב את שר הרווחה לשעבר זבולון אורלב לשמש כנשיא העמותה ואת השופטת בדימוס דליה גנות שפרשה לאחרונה מבית המשפט המחוזי לשמש כיו”ר הועדה המקצועית.
כמות מקרי הרשלנות הרפואית בארץ עומדת על 4000-5000 מקרים של מוות מידי שנה על בסיס הערכות סיכונים כלומר היחס בין כמות המקרים המדווחים למערכת הבריאות לבין כמות המקרים בפועל כאשר יש לצאת מנקודת הנחה כי אם אחוזי הדיווח בבתי החולים הכלליים אינם גבוהים בבתי חולים גריאטריים וכאלו לבריאות הנפש האחוזים נמוכים משמעותית.
בדיון בוועדה לביקורת המדינה בראשות ח”כ קארין אלהרר שיזמנו השנה נחשף כי לנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות הוגשו בשנים 2016-2008 יותר מ־9,000 תלונות על חשד לרשלנות רפואית. אולם במשרד הבריאות הקימו רק 320 ועדות בדיקה. בשנים 2016-2012 הורשעו רק 26 רופאים בוועדות משמעת של משרד הבריאות. שני רופאים ננזפו; שלושה קיבלו התראה. מ־21 רופאים נשלל באופן זמני הרישיון לעסוק ברפואה. לאף רופא לא בוטל הרישיון בגלל רשלנות.על פי דו”ח גרמן רק ב־226 מקרים הועמדו רופאים לדין משמעתי, ורק ב־146 מקרים הסיבה הייתה רשלנות רפואית; בכל השאר הרופאים הורשעו במעשים פליליים, דוגמת אונס או שימוש בסמים. רישיונם של 199 רופאים נשלל לכמה חודשים (בדרך כלל לתקופה שנמשכה עד חצי שנה), אך גם הפעם, בקרב 69 רופאים שלילת הרישיון בוצעה על רקע עבירה פלילית. בשישה מקרים בלבד, במשך עשור שלם, נשללו לצמיתות רישיונותיהם של רופאים. גם במקרים הבודדים האלה העונש לא הוטל בגין רשלנות רפואית, אלא רק בשל עבירות חמורות דוגמת אונס, רצח או סחר בסמים.
אז מה נותר לעשות?
עמיעד טאוב : ” בראש ובראשונה לשנות את תרבות הרפואה המתגוננת וללמד את הרופאים ואנשי הצוות את ערכו של הגילוי הנאות תוך הפיכת אנשי הצוות והמטופלים לשותפים בתיקון המערכת ולא לאויבים במקביל צריך להפריד בין רופאים שטעו לבין רופאים שאשמים ברשלנות פושעת ואת אלו שפשעו יש להעניש בחומרה על מנת לייצר הרתעה. אחד הדברים שאנחנו דורשים היום זה להוציא את הנציבות שאחראית לתלונות ציבור ממשרד הבריאות כי לא יכול להיות שרופאים יפקחו על רופאים שהם חברים שלהם”.