קטרקט היא למעשה מחלה של העין הבאה לידי ביטוי בעכירות עדשת העין. מחלה זו מהווה א הסיבה העיקרית לירידה באיכות הראייה ככל שהגיל הכרונולוגי עולה. הטיפול בקטרקט מתאפשר אך ורק באמצעות ניתוח קטרקט במסגרתו עדשת העין העכורה מוסרת ובמקומה מושתלת עדשה מלאכותית. בשורות הבאות ריכזנו עבורכם מידע כללי אודות 5 השלבים לניתוח קטרקט משלב האבחון ועד ההחלמה.
אבחון קטרקט
אבחון קטרקט היא למעשה בדיקה אצל רופא עיניים מומחה המסתייע במכשיר ייעודי המקרין אור בהיר לתוך העין. בדיקה זו מאפשרת לרופא לקבוע האם מדובר בהתפתחות קטרקט ואת מידת העכירות של עדשות העין הטבעיות. לבדיקה זו מומלץ לגשת בכל אותם מצבים בהם אתם סובלים מסימפטומים כגון: ראיה מטושטשת, סנוור ממקורות תאורה, קושי בראייה לקרוב או לרחוק, ירידה בראייה בזמן קריאה/צפייה בטלוויזיה/נהיגה וכדומה.
טרום ניתוח
ניתוח קטרקט בעיניים הינו הליך ניתוח קצר ופשוט הנמשך בין 15 ל-30 דקות, ולכן, ברוב המקרים, המטופל לא נדרש להנחיות כאלו ואחרות. יחד עם זאת, בהערכה הטרום ניתוחית לקראת ניתוחי קטרקט, נערכות (על ידי הרופא המטפל) מדידות של העיניים וזאת לצרכי התאמתן של העדשות המלאכותיות העתידות להיות מושתלות במקום העדשות הטבעיות העכורות.
ההליך הניתוחי
כיום, ישנן מספר שיטות לניתוחי קטרקט, חלקן מסורתיות יותר וחלקן מבוססות טכנולוגיות חדישות כגון: שיטת פאקו הנעזרת בציוד מיקרוסקופי ושיטת ניתוח קטרקט בלייזר הנעזרת במכשיר לייזר ייעודי לצורך הניתוח. כך או אחרת, ההליך הניתוחי מורכב משלושה שלבים עיקריים:
- חיתוך הקרנית ויצירת פתח בקופסית העדשה
- ריסוק עדשת העין הטבעית ושאביתה מהמקום
- השתלת העדשה המלאכותית
מספר דקות לפני הניתוח, מטופטפות לעיניו של המנותח טיפות עיניים המיועדות לצרכי הרחבת האישונים ובנוסף נעשה שימוש בחומר להרדמה מקומית. חומר ההרדמה ניתן אף הוא באמצעות טיפות ו/או הזרקתו לרקמה שמסביב לעין.
מספר רגעים לאחר הניתוח
ברוב המקרים, העין המנותחת נחבשת במהלך הניתוח, כאשר המנותח נדרש להישאר את התחבושת מספר שעות בהתאם לקביעת הרופא המטפל. לאחר סיום הניתוח והפגת השפעתו של חומר ההרדמה, המנותח שוהה במקום בו התבצע ההליך הניתוחי למשך פרקי זמן של חצי שעה עד שעה וחצי ולאחר מכן משוחרר מביתו. בשלב זה חל איסור מוחלט על המנותח “לעלות על הכביש” ולנהוג ברכבו ולכן מומלץ להגיע עם מלווה לניתוח קטרקט.
תהליך ההחלמה
ניתוחי קטרקט ידועים בסיכויי ההצלחה הגבוהים שלהם, כאשר השיפור בראייה מורגש (ברוב המקרים) באופן מיידי לאחר שלבי ההתאוששות הראשונים מהניתוח. יחד עם זאת, חשוב לציין ולהבהיר שהשיפור בראייה מתייצב באופן מוחלט רק לאחר מספר שבועות מיום הניתוח. יום למחרת הניתוח, המנותח יידרש לגשת לרופא המטפל לצרכי ביקורת ובהתאם לממצאיה הרופא המטפל הוא זה המוסמך לקבוע את ההגבלות או התנאים לאורך תקופת ההחלמה בת מספר הימים או השבועות.
במידה ואתם מרכיבים משקפיים, קרוב לוודאי שתדרשו להחליפם. את החלפת מספר המשקפיים מומלץ לבצע אך ורק לאחר התייצבות מלאה של הראייה ואך ורק לאחר היוועצות מוקדמת עם הרופא המטפל.
כיום מיושמים בישראל למעלה מ-50 אלף ניתוחי קטרקט מדי שנה, כאשר סיכויי הצלחתם חוצה את רף ה-90%. יחד עם זאת עלולים להתלוות לניתוחי קטרקט סיבוכים כאלו ואחרים שהנפוץ ביותר מביניהם ידוע בשם קטרקט משני. תופעת הקטרקט המשני מתאפיינת באותם תסמינים המאפיינים את מחלת הקטרקט ולכן במידה והם מופיעים מספר שבועות לאחר הניתוח, מומלץ לחזור לרופא המטפל ולאבחן בצורה מדויקת את הבעיה.
למידע נוסף אודות ניתוח קטרקט בלייזר
נכתב באדיבות: דר’ יעקב גולדיץ’
דר’ גולדיץ’ משמש כרופא ומנתח בכיר בבית חולים “אסף הרופא” המסונף לאוניברסיטת תל אביב. עיסוקו במחלות המקטע הקדמי של העין, אבחון וטיפול של קרטוקונוס, אבחון וטיפול בקטרקט, אבחון וטיפול במחלות ניווניות של קרנית העין, צלקות בקרנית, בצקות קרנית ובעיות עין יבשה.